Giro: Polanc in Mohorič za las prekratka, na vrhu bela majica

Jan Polanc in Matej Mohorič sta bila v pobegu dneva, ujeli so jih tik pred vrhom zadnjega klanca. Slavil je Richard Carapaz.
Fotografija: Richard Carapaz je v nalivu slavil največjo zmago kariere. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Richard Carapaz je v nalivu slavil največjo zmago kariere. FOTO: Luk Benies/Afp

Osma etapa dirke po Italiji je bila za slovenske navijače najbolj zanimiva doslej. Na papirju je bil že čas, da do svoje priložnosti pridejo ubežniki in v ospredje sta prišla tudi Jan Polanc in Matej Mohorič, ki sta ujela pravo ubežno skupino sedmih kolesarjev. V glavnini so vsi čakali le na zadnji vzpon, prednost ubežnikov se je gibala okrog petih minut. 

Vzpon druge kategorije na Montevergine so začeli s tremi minutami naskoka, kar bi moralo biti dovolj, a se je v ozadju vnel hud boj za mesta na čelu skupine in prednost je začela kopneti. Še šest kilometrov pred ciljem, ko so imeli okrog 45 sekund naskoka, je kazalo na zmago, v ospredju sta bila še vedno nekdanja sotekmovalca pri kranjski Savi Mohorič in Polanc. 
 

Carapaz še enkrat presenetil


Tri kilometre pred ciljem je prednost padla pod pol minute, skočil je Koen Bouwman, Gorenjca pa sta izgubila stik in pristala v glavnini. Nizozemcu na čelu je kazalo dobro, nato pa je iz glavnine napadel Ekvadorec Richard Carapaz, ki nosi belo majico najboljšega mladega kolesarja. 24-letnik je kot blisk prišel mimo Bouwmana in se razveselil prve etapne zmage na tritedenski dirki v karieri, tudi prve za Movistar na tem Giru in prve za Ekvador na dirkah svetovne serije.

»Zelo vesel sem, pred Girom sem trdo treniral, prva zmaga na tritedenskih dirkah je poseben trenutek zame, težko opišem svoja čustva. Ta dan bo za vedno ostal nekaj posebnega,« je po dirki povedal Carapaz. Presenetil je že na Etni, ko je ostal s favoriti, zdaj pa dokazuje, da se bo na Giru boril vsaj za deseterico. 


 

Pinotu odbitne sekunde, Froome na tleh


Polanc in Mohorič sta nato končala za prvo skupino, v kateri je tri odbitne sekunde za tretje mesto dobil Thibaut Pinot. Chris Froome je imel vnovič težave, na zadnjem vzponu je na spolzki cesti padel, nato pa ujel stik s skupino in Sky se je preselil na čelo glavnine, kjer so Frooma do cilja ohranili na varnem. Britancu na tem Giru zaenkrat nič ne gre po načrtih, a vsaj ni izgubil dodatnega časa. 

»Danes smo se pred etapo dogovorili, da bomo poizkusili ujeti beg, mislili smo, da bodo danes ubežnike pustili do cilja in se bomo lahko borili za zmago. Na žalost so se v Mitchelton Scottu odločili, da bodo kontrolirali dirko, zato nismo imeli možnosti. Zdaj se moramo odpočiti, jutri je še en težek dan, zagotovo bomo še poizkušali,« je po etapi povedal Mohorič.

Jutri bo na sporedu še težja etapa s tremi kategoriziranimi vzponi, kjer bo bržkone prišlo tudi do obračuna med favoriti za rožnato majico. 

Komentarji: