Kondorju z Andov pregledali posušeno kri

Kolumbijcu Nairu Quintani zaradi kršenja zdravstvenih smernic črtali izid s Toura.
Fotografija: Kolumbijec Nairo Quintana bo lahko kolesaril na dirki po Španiji. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Kolumbijec Nairo Quintana bo lahko kolesaril na dirki po Španiji. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Kolumbijskemu kolesarju Nairu Quintani (Arkea Samsic) so črtali izid z letošnjega Toura, potem ko je analiza posušenega vzorca krvi z dirke pokazala vsebnost tramadola, je v izjavi za javnost sporočila Mednarodna kolesarska zveza (UCI). Ker ne gre za kršenje dopinških pravil, bo lahko 32-letnik nastopil na letošnji dirki po Španiji. Kolumbijec je na dirki po Franciji 8. in 13. julija oddal vzorca krvi, ki sta kasneje po analizi posušene krvi pokazala vsebnost protibolečinskega sredstva tramadola.

Po pravilih Ucija so Quintani že črtali vse izide na letošnjem Touru, na katerem je osvojil šesto mesto. Zdaj se lahko 32-letnik na Mednarodnem športnem razsodišču v roku desetih dni pritoži na odločitev Ucija. Krovna kolesarska zveza je v izjavi za javnost zapisala, da je med francosko pentljo odvzela skupno 120 posušenih vzorcev krvi in preverila vsebnost tramadola ter njegovih dveh metabolitov. Jemanje tramadola je zaradi škodljivih stranskih učinkov Uci na tekmovanjih prepovedala 1. marca 2019. Omenjena substanca spada v skupino šibkih centralno delujočih opioidnih analgetikov, a ima desetkrat manjši učinek kot morfij.

Ker pa jemanje tramadola ne pomeni dopinškega prekrška, temveč gre za kršenje pravil zdravstvenih smernic Ucija, bo lahko Kolumbijec nastopil na Vuelti, saj gre za njegovo prvo kršitev tovrstnih pravil. Španska pentlja se bo tudi z dvema Slovencema, Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) in Janom Polancem (UAE Team Emirates), začela v petek v nizozemskem Utrechtu z ekipnim kronometrom.

Komentarji: