Koren in Božič suspendirana zaradi dopinške afere

Slovenska kolesarja naj bi pred leti posegala po nedovoljenih metodah
Fotografija: Kristijan Koren, na fotografiji pred startom Gira v Bologni, je moral zapustiti krog po Italiji. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Kristijan Koren, na fotografiji pred startom Gira v Bologni, je moral zapustiti krog po Italiji. FOTO: Leon Vidic

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je suspendirala slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena. Prvi je zdaj pomočnik športnega direktorja pri ekipi Bahrain-Merida, drugi pa je kot član Bahrain-Meride udeleženec letošnjega Gira, a je zaradi suspenza že sklenil z nastopi, tako da danes ne bo startal v 5. etapi.
 

Tudi Hrvat in Petacchi


Oba avstrijske oblasti sumijo vpletenosti v dopinško afero, ki so jo odkrili med svetovneim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Gre za protidopinško operacijo Aderlass. Dvaintridesetletni Kristijan Koren, na Giru je bil pomočnik italijanskemu asu Vincenzu Nibaliju, naj bi prepovedane metode oplemenitenja krvi uporabljal v sezonah 2012 in 2013, ko je bil član moštva Liquigas-Cannondale.

Božič (38 let) je bil v časih, ko mu očitajo doping, član Astane, na  letošnjem Giru pa ni v strokovnem štabu Bahrain-Meride.

"Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede, tudi v bioloških potnih listih, za vsakega novega kolesarja. Ekipa do zaključka preiskave ne bo komentirala primera," so zapisali pri Bahrain-Meridi. "Postopek vodi Uci, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," pa pravil direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

To je letošnji drugi primer dopinga slovenskih kolesarjev v letošnjem letu. Jani Brajkovič je lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu, 35-letni kolesar je omenjal nenamerni vnosu nedovoljene snovi s prehrambenim dopolnilom. Uci mu je naložil 10-mesečno kazen.

Tudi Borut Božič naj bi se krvno dopingiral. FOTO: Jože Suhadolnik
Tudi Borut Božič naj bi se krvno dopingiral. FOTO: Jože Suhadolnik


Poleg Slovencev sta suspendirana tudi 31-letni Hrvat Kristijan Đurasek, član ekipe UAE-Emirates, zdaj je nastopal na dirki po Kaliforniji, in italijanski sprinter Alessandro Petacchi, ki pa je že zaključil s kariero in je zdaj televizijski komentator za italijansko nacionalno televizijo.
 

Ne pozna Schmidta


Đurasek naj bi po nedovoljenih metodah posegal v letu 2017, Petacchi, v spornih časih član moštva Lampre-Merida, zdaj Bahrain-Merida, pa je že zanikal vse obtožbe.

"Nikoli nisem prejel transfuzije krvi, ne vem, zakaj se je moje ime pojavilo v tej preiskavi, tega res ne razumem," je povedal nekdanji zvezdnik z 48 zmagami (22 na Giru) na trej največjih tritedenskih dirkah.

Pred dnevi je svojo vpletenost v doping priznal tudi nekdanji nemški kolesarski zvezdnik Danilo Hondo. Vse niti dopinga pa je vodil nemški zdravnik Mark Schmidt. "Tega doktorja sploh ne poznam. Res sem v letih 2006 do 2008 dirkal za Milram, a Schmidta iz te ekipe ne poznam," je povezavo z dopingom ponovno zanikal Petacchi.


 

Več iz te teme:

Komentarji: