Na Pohorju med elito pod drobnogledom tudi Hrastnikova

Mariborsko Pohorje v soboto in nedeljo gosti svetovni pokal v gorskokolesarskem spustu, tudi Slovenci imamo kandidatko za zmagovalni oder. 
Fotografija: Monika Hrastnik na ogledu proge na Pohorju. Foto Rick Schubert/IXS
Odpri galerijo
Monika Hrastnik na ogledu proge na Pohorju. Foto Rick Schubert/IXS

Maribor – Sezona svetovnega pokala v gorskokolesarskem spustu se letos začenja na slovenskih tleh. Ta konec tedna so se najboljši gorski kolesarji zbrali v Mariboru, slovenski gledalci pa največ pričakujejo od Monike Hrastnik. Evropska prvakinja je na generalki minulo nedeljo potrdila, da sezono začenja v dobri formi.

Tekme svetovnega pokala v spustu, elitni disciplini gorskega kolesarstva, so medijsko zelo odmeven dogodek. Prireditelji napovedujejo, da si jih bo v neposrednih prenosih ogledalo več kot 60 milijonov gledalcev iz 50 držav. Gledalci bodo na Pohorju že v soboto spremljali kvalifikacije, v nedeljo pa bo šlo zares z dirkami v vseh disciplinah.

Za Slovence bo najzanimivejši ženski spust, v katerem v zadnjih sezonah blesti Monika Hrastnik. Tekmovalka iz Mozirja je lani postala evropska prvakinja, sezono svetovnega pokala je končala na petem mestu v skupnem seštevku, v Val di Soleju se je kot prva Slovenka zavihtela med najboljše tri. Pred sezono se je preselila v francosko ekipo Dorval, v kateri bo imela precej boljšo podporno ekipo in tudi opremo.

»Prvič se moram ukvarjati le s svojo vožnjo, za vse ostalo poskrbi ekipa, to je največja sprememba. Na kolo se še navajam, generalka v Mariboru prejšnji konec tedna je bila dobra, čeprav vem, da imam še kar nekaj rezerv. Če bom v nedeljo vozila brez napake, bom zagotovo zelo hitra, za kaj pa bo to zadostovalo, pa bomo videli, letos bo konkurenca še boljša kot v minulih sezonah,« je optimistična Hrastnikova.

Monika Hrastnik na ogledu proge na Pohorju. Foto Rick Schubert/IXS
Monika Hrastnik na ogledu proge na Pohorju. Foto Rick Schubert/IXS


Slovenski gledalci bodo lahko spremljali še dva aduta v boju za visoka mesta, med mladinci na deseterico meri Žak Gomilšček, pri članih pa se v staro formo želi vrniti Jure Žabjek.
 

Želijo postati stalnica v koledarju


Prireditelji so lani na kongresu Mednarodne kolesarske zveze (UCI) v Innsbrucku dobili organizacijo dirke za svetovni pokal, ki se letos vrača v Maribor po devetih letih odsotnosti. Dirko so jim zaupali za letošnjo in prihodnjo sezono, prireditelji na čelu z direktorjem tekmovanja Iztokom Kvasom pa si želijo, da bi gorskokolesarska elita na Pohorje prišla vsako leto.

V organizacijo tekmovanja je vpetih 250 prostovoljcev, skupni proračun tekmovanja znaša dobrih 500 tisoč evrov. Ob tem so poskrbeli za precejšen turistični porast v štajerski metropoli, ki je v teh dneh skoraj 100-odstotno zasedena, v Zavodu za turizem Maribor-Pohorje pa dobrih 50 odstotkov gostov pripisujejo izvedbi svetovnega pokala.

Dogajanje bo spremljalo več kot 100 akreditiranih novinarjev, prve novice pa žal niso pozitivne. Ena od tekmovalk je trenirala izven označene proge in naletela na napeto bodečo žico v višini glave. Do tragične nesreče ali poškodb na srečo ni prišlo, se je pa novica o »gostoljubnosti« Maribora hitro razširila. Prireditelji lahko le upajo, da bodo spomin na žico izbrisale dobre predstave na pohorski progi.
 

Komentarji: