Na vrhuncu zelo dobre sezone razmišlja tudi o peterici

Na današnjem kronometru na svetovnem prvenstvu bo Jan Tratnik prvo slovensko orožje. Idrijčan po lanskem 10. mestu tokrat cilja še višje.
Fotografija: Jan Tratnik je lani v Bergnu na zadnjem vzponu »poletel« do desetega mesta. Foto AFP
Odpri galerijo
Jan Tratnik je lani v Bergnu na zadnjem vzponu »poletel« do desetega mesta. Foto AFP

Innsbruck – Po odpovedi Primoža Rogliča, ki na Tirolskem v vožnji na čas ne bo branil lanskega srebra, so se možnosti slovenske reprezentance za odličje precej zmanjšale. Rezultatsko breme tokrat nosi Jan Tratnik, ki je po odlični sezoni na Poljskem zelo motiviran in prepričan, da je mogoče izboljšati tudi lanski dosežek iz Bergna.

Na Norveškem je bila pozornost Slovencev usmerjena v Rogliča, ki je s srebrno medaljo poskrbel za najboljši rezultat slovenske reprezentance, prav tako zelo lepo 10. mesto Jana Tratnika je ostalo nekoliko pozabljeno. Tokrat bo Tratnik edini slovenski predstavnik na kronometru, ki bo zagotovo najtežji v letošnji sezoni. V zadnjih letih kolesarji le redko vozijo kronometre, ki so daljši od 50 kilometrov, za nameček jih na poti do Innsbrucka čaka še pet kilometrov dolg vzpon.

»Prvih 30 kilometrov proge je povsem ravnih, odločilen pa bo vzpon, računal sem, da mi bo vzel okrog dvanajst minut, pa tudi po tem od vrha do cilja ni pravega spusta, cesta je zelo razgibana. Na ravnini bo treba privarčevati nekaj moči, na vzponu dati vse od sebe, potem pa do cilja porabiti še tisto, kar je ostalo,« je progo opisal Tratnik, ki si jo je v zadnjem letu dni ogledal kar sedemkrat, avgusta sta bila v bližnjem Kühtaiu z Rogličem tudi na višinskih pripravah.
 

Treba je tudi tvegati


Tratnik je bil vedno soliden kronometrist, šele po lanskem tudi zanj nekoliko nepričakovanem desetem mestu na SP je spoznal, da se povsem enakovredno lahko kosa tudi z najboljšimi. V nedeljo je bil gonilna sila ekipe CCC Sprandi na ekipnem kronometru: »Ekipni kronometer je bila dobra izkušnja, ker nimamo velikokrat možnosti odpeljati več kot 50 kilometrov. Veliko sem razmišljal o tem, kako lahko izkoristim nedeljsko dirko. Tudi v zadnjem delu sem še vedno funkcioniral zelo dobro, to mi je dalo potrditev, da mi dolgi in zahtevni kronometri res ustrezajo.«

Tom Dumoulin brani lanski naslov svetovnega prvaka. FOTO: Reuters
Tom Dumoulin brani lanski naslov svetovnega prvaka. FOTO: Reuters


Premagati bo moral skoraj vse najboljše, ob Rogliču manjkata le še Chris Froome in Geraint Thomas, prvi favorit pa je spet Tom Dumoulin. Branilec naslova svetovnega prvaka je po Touru dirkal le še v Britaniji, a je na Tirolsko dopotoval zelo samozavesten. Njegov glavni izzivalec bo Rohan Dennis, boj za tretje odličje pa je povsem odprt, saj ostali specialisti pred SP niso pokazali najboljše forme. Tratnik verjame, da je sestavil dober načrt za boj z njimi: »V zadnjih dveh letih sem se ogromno naučil na kronometrih, približno vem, s kakšno močjo moram obračati pedala, da bo potem v nogah ostalo še dovolj za vzpon in zaključni del. Če mi bo uspelo, kot sem si zamislil in če bo ob prečkanju ciljne črte ob mojem imenu svetila številka ena, potem me čaka vrhunski rezultat. Je pa za visoko uvrstitev vedno treba tudi nekaj tvegati.« Za Tratnikom bo tokrat nastopilo še 15 kolesarjev, zadnji se bo s štartne črte pognal Dumoulin.


 

Še boljši kot na Slovaškem


Tratnik je letos v kronometer vložil veliko časa in truda, zato upravičeno pričakuje vrhunski rezultat: »Letos sem bil na vseh kronometrih med najboljšimi, nato sem zelo dobro opravil priprave ter na dirki po Slovaški (zaostal je le za Julianom Alaphilippom) dvignil tekmovalno formo. Zdaj imam občutek, da sem še boljši, progo poznam do potankosti in po tihem pričakujem tudi uvrstitev v prvo peterico. Res sem optimist, sem sproščen in komaj čakam na dirko, kjer bom predvsem užival.«

Ne glede na današnji rezultat je za Tratnikom izvrstna sezona, v kateri je dosegel tudi tri zmage in si priboril prestop k Bahrain Meridi. Po neposrečeni epizodi v QuickStepu v sezoni 2011, ki je za nekaj let ustavila njegov razvoj, se Jan Tratnik na najvišji nivo kolesarstva vrača kot eden najbolj zanesljivih in vsestranskih kolesarjev, ki so za ekipo zelo dragoceni.

Preberite še:

Komentarji: