Po najhitrejšem šprintu kariere Mezgec spet odpiral penino

Luki Mezgecu po petih letih spet zmaga na dirkah svetovne serije. V šprintu je dosegel kar 82,16 kilometra na uro. 
Fotografija: Luka Mezgec je dobil drugo etapo dirke po Poljski. Foto Szymon Gruchalski/Tour de Pologne
Odpri galerijo
Luka Mezgec je dobil drugo etapo dirke po Poljski. Foto Szymon Gruchalski/Tour de Pologne

Katovice – Od dirke po Pekingu v zaključku sezone 2014 je Luka Mezgec čakal na novo zmago na najvišji ravni in dočakal jo je v drugi etapi dirke po Poljski. Slavil je na zanj zelo nenavadnem terenu, večino zmag je dosegel v šprintih razredčenih skupin, tokrat pa je bil najbolj iznajdljiv (in hiter) v morda najhitrejšem šprintu v kolesarskem koledarju v Katovicah. »Dolgo sem čakal na to zmago in jo lovil, občutek je zelo lep,« se je na Poljskem smejalo Mezgecu.

Od zdaj že kar daljnega zgodovinskega uspeha na zadnji etapi Gira 2014 v Trstu je kariera Luke Mezgeca ubrala drugačno pot, kot bi jo po dobljenem šprintu v bližini slovenske meje pričakovali. Svoje ambicije je postavil v kot in se v zameno za dobro finančno kompenzacijo odločil za vlogo mentorja Calebu Ewanu pri Mitchelton Scottu, posledično se v minulih sezonah tudi zmage na njegovem računu niso kopičile tako hitro, kot bi si slovenski kolesarski navdušenci želeli.

Pred letošnjo sezono je Ewan zapustil ekipo, vloga prvega šprinterja pa je pripadla prerojenemu Matteu Trentinu, zato za Kranjčana prav veliko priložnosti znova ni bilo. Dobil jo je na dirki po Sloveniji in jo izkoristil z etapno zmago v Celju, zmaga na Poljskem pa je bila vendarle še nekoliko bolj prestižna, saj gre za eno starejših in bolj spoštovanih dirk v koledarju. »Občutek je res dober, kar dolgo časa sem lovil to zmago v svetovni seriji. Prav veliko priložnosti nimam, ker je v naši ekipi veliko dobrih šprinterjev, tukaj na Poljskem pa sem se vedno počutil dobro. Velikokrat sem bil blizu, imam že drugo, tretje in četrto mesto, zdaj mi je končno uspelo ujeti še zmago,« je pojasnjeval Mezgec, ki je na dirki po Poljski štartal že sedmič, večkrat si je štartno številko pripel na hrbet le še na državnih prvenstvih (10).
 

Katapultiralo ga je do zmage


Mezgec si je v zadnjih letih ustvaril sloves šprinterja, ki se dobro pelje tudi na vzponih in pozneje zmaguje v šprintih manjših skupin, nekako v slogu Petra Sagana, Grega van Avermaeta in tudi prej omenjenega Trentina. Šprint v Katovicah je bil diametralno nasprotje tega, v celem zadnjem kilometru se je cesta spuščala, hitrosti pa so bile zelo visoke. Mezgec je bil še ob obratu 800 metrov pred ciljem v skorajda izgubljenem položaju na levi strani ceste, potem pa je Fernando Gaviria našel luknjo za šprint, Kranjčan je potegnil za njim in se nato z impresivnim pospeškom za več kot dolžino kolesa veselil zmage v šprintu.

»Šprint sem dobro poznal, a tokrat nisem gledal velikih imen okoli sebe, saj je takšen zaključek vedno loterija. Vedel sem, kdaj moram začeti pospeševati, pri hitrostih nad 70 km/h je v zavetrju precej enostavno, na prvem položaju pa porabiš ogromno moči. Ko je začel šprintati Gaviria, sem začutil svojo priložnost in katapultiral sem se iz njegovega zavetrja, potem pa sem zdržal do ciljne črte. Prireditelji so mi povedali, da sem dobil nagrado za največjo doseženo hitrost v šprintu na Poljskem doslej,« je taktiko v zaključku pojasnjeval Mezgec, merilne naprave so se 200 metrov pred ciljem, kjer je bila hitrost najvišja, pri njem ustavile pri 82,16 kilometra na uro!
 

Odlična popotnica za EP


Zmaga je odlična novica tudi za selektorja Andreja Hauptmana, ki bo na Mezgeca računal v šprintu na evropskem prvenstvu ta konec tedna v Alkmaarju. Ob Kranjčanu sta zelo dobro pripravljena tudi njegova desna in leva roka v šprintu Marko Kump in Gašper Katrašnik, Kump je dobil VN Kranja, Katrašnik pa je dan prej svojo hitrost pokazal z zmago na kranjskem kriteriju.

Komentarji: