Pogačar in Mohorič računata na angleško vreme

Slovenijo bo na SP v Veliki Britaniji zastopalo 23 kolesarjev in kolesark. Obeta se (vsaj ena) kolajna.
Fotografija: Med drugimi bodo Slovenijo na SP zastopali: (z leve zadaj) Jaka Primožič, Tilen Finkšt, Luka Pibernik, Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Boštjan Murn, Aljaž Colnar, (spredaj) Ana Ahačič, Tjaša Sušnik, Metka Mikuž, Nika Jančič in Gal Glivar. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Med drugimi bodo Slovenijo na SP zastopali: (z leve zadaj) Jaka Primožič, Tilen Finkšt, Luka Pibernik, Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Boštjan Murn, Aljaž Colnar, (spredaj) Ana Ahačič, Tjaša Sušnik, Metka Mikuž, Nika Jančič in Gal Glivar. FOTO: Roman Šipić/Delo

Izjemna dirka po Španiji, na kateri je imela Slovenija dva kolesarja na odru za zmagovalce, je že preteklost, prihodnost pa je svetovno prvenstvo, ki ga bo od 21. do 29. t. m. gostil Yorkshire. Tako pravi eden od velikih junakov Vuelte Tadej Pogačar, ki bo skupaj s Primožem Rogličem del slovenske osmerice na vrhuncu prvenstva, 280 km dolgi cestni dirki. Cilji pred potjo v Veliko Britanijo so, kot se zdaj za slovensko kolesarstvo spodobi, najvišji.

Med navzočimi člani reprezentance na srečanju z novinarji, ki ga je izpustil utrujeni Roglič, je kajpak največ pozornosti pritegnil Pogačar, ki tudi ni mogel skriti, da so ga trije tedni dirkanja in nato slavje po končnem tretjem mestu in treh etapnih zmagah nekoliko načeli. Vendar do nedelje, ko se bo za Slovence in Slovenke SP začelo z mešano ekipno vožnjo na kronometer, bo že nared. Še bolj pa teden pozneje, ko se bo prvenstvo končalo s spektakularnim bojem najboljših poklicnih kolesarjev na svetu.

Upati je, da se bosta velika junaka Vuelte Tadej Pogačar (levo) in Primož Roglič do začetka SP dovolj osvežila in ohranila šampionsko formo. FOTO: AFP
Upati je, da se bosta velika junaka Vuelte Tadej Pogačar (levo) in Primož Roglič do začetka SP dovolj osvežila in ohranila šampionsko formo. FOTO: AFP

»SP bo izziv kot vsaka dirka, na kateri štartam, spet bomo šli na polno. Vuelta je za mano, nočem obstati v tem trenutku, hočem iti naprej, zato sem z mislimi že pri SP, od danes naprej razmišljam o Yorkshiru,« šampionsko zre v prihodnost Pogačar, ki bo na Otoku praznoval 21. rojstni dan (21. t. m.). Imel bi pravico nastopa v konkurenci do 23 let (v njej je lani zasedel 7. mesto), vendar se bo »usmilil« svojih vrstnikov.


Dirkal bo za ekipo


»Treba je zagrabiti vsako priložnost, ki jo dobimo, saj jih na koncu lahko zmanjka. Že lani, ko sem prestopil med profesionalce, sem rekel, da ne bom naredil koraka nazaj. Tudi ne bi bilo pravično do drugih, za mano je tritedenska dirka in druge preizkušnje v svetovni seriji, na katerih sem tekmoval z najboljšimi na svetu. Najbolj pošteno se mi zdi, da enako storim tudi na svetovnem prvenstvu,« je povedal fant s Klanca pri Komendi, ki še nikoli ni dirkal na tako dolgi razdalji. Enako je veljalo za Vuelto in ga to ni nič zmotilo.

Selektor Andrej Hauptman bo na severu Anglije vodil eno od najmočnejših slovenskih kolesarskih reprezentanc v zgodovini. FOTO: Leon Vidic/Delo
Selektor Andrej Hauptman bo na severu Anglije vodil eno od najmočnejših slovenskih kolesarskih reprezentanc v zgodovini. FOTO: Leon Vidic/Delo


Izkušnjo s podobno zahtevne dirke letos sicer že ima, na klasiki Liege–Bastogne–Liege, ki je dolga 265 km, je bil do konca v ospredju in zasedel 18. mesto. Če bi se mu kaj zalomilo, računa, da bodo v ospredje prikolesarili drugi slovenski reprezentanti.

»Če bo dirka zame predolga, bom dal vse od sebe za ekipo, saj imamo tudi druge izvrstne kolesarje. Nisem takšen, da bi gledal samo nase, v ekipi bodo bolj izkušeni tekmovalci kot jaz, tudi oni so dobro pripravljeni, zato imajo morda več možnosti za vrhunski rezultat. Selektor Andrej Hauptman bo povedal, kaj bo kdo počel, gotovo pa bomo dirkali kot ekipa,« v moštveno slogo verjame mladi slovenski as, ki bi mu šlo lahko na roko angleško vreme. Na Vuelti je v dežju in mrazu slavil dve etapni zmagi.


Slovenija s štirimi aduti


To pa ne bi bila prednost le za Pogačarja, pravi Hauptman. »Trasa cestne dirke je tehnično izjemno zahtevna, sledijo si kratki vzponi in spusti, cestne so ozke in zavite, če bo deževalo bo vse skupaj še bolj zahtevno. Na svetu ima malokdo tako dobre tehnične sposobnosti na kolesu kot Mitja Mohorič, ki pa ne bo naš edini adut. Na Vuelti sta bila Roglič in Pogačar v vrhunski formi. Za sklepni del dirke se ne bojim, če se bo Matej počutil dobro, mu bosta pomagala. Če se bo taktično dirka razpletla drugače, lahko računamo tudi na njiju v boju za vrh. Poleg tega je tudi Grega Bole že pokazal, da je lahko še kako nevaren na takšni dirki,« je na razkošni talent v svoji ekipi opozoril Hauptman, ki bi imel na voljo še eno izjemno močno orožje, če na Vuelti ne bi padel in se poškodoval Luka Mezgec.



»Na Mezgeca bi lahko računali pri lovu na rezultat, saj je bil na dirkah po Poljski in po Španiji v ospredju na podobnih ciljih, kot bo na SP. Je pa tudi kolesar, ki skrbi za visoko moralo v ekipi. Zelo nam bo manjkal, vendar se bomo morali znajti brez njega,« je nadaljeval 44-letni selektor, ki na cestni dirki, ki je vsako leto loterija, stežka napove kolajno. Drugače je v vožnji na čas (članska bo na sporedu v sredo, 25. t. m.), v kateri je letos prevladoval Roglič.
Jan Tratnik po Hauptmanovem mnenju v dobri formi odhaja na Otok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jan Tratnik po Hauptmanovem mnenju v dobri formi odhaja na Otok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Roglič je eden od glavnih favoritov za kronometer, tudi Jan Tratnik je izjemno dobro pripravljen. Primož je sicer grdo padel tri dni pred koncem Vuelte in ta padec se še pozna. Za njim so tudi zelo stresni trije tedni, kakršnih njegovim konkurentom ni bilo treba prestati pred SP. Vedeti je tudi treba, da se Primož že pol leta v glavi pripravlja za to dirko, verjamem, da se bo v enem tednu spočil in rezultat ne bo izostal,« se uspešnega SP nadeja Hauptman.

Komentarji: