Pogačar in Roglič še naprej pred vsemi drugimi kolesarji

Slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič znova zasedata prvi mesti na posodobljeni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci).
Fotografija: Tadej Pogačar poveljuje lestvici UCI. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar poveljuje lestvici UCI. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič znova zasedata prvi mesti na posodobljeni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Pogačar še naprej na vrhu vztraja s precejšnjo prednostjo, Roglič pa je po uspehu na dirki Pariz – Nica preskočil moštvenega kolega, Belgijca Wouta Van Aerta.

Pogačar je ta teden pri 5626 točkah, v zadnjih sedmih dneh pa ni pridobil tako velikega števila točk kot njegov rojak na drugem mestu. Vseeno je s prepričljivo zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja nagnal strah v kosti tekmecem pred največjimi enodnevnimi dirkami v prihodnjem obdobju. Triindvajsetletnika s Klanca pri Komendi zdaj čaka lov na tretji spomenik v karieri v soboto na dirki Milano – San Remo, nato pa se bo z najboljšimi kolesarji na klasikah z granitnimi kockami udaril še na dirki po Flandriji (3. april).

Visoko uvrščen tudi Matej Mohorič

Roglič se bo ta teden meril na VN Denaina, kjer se bo v pripravi na letošnjo peto etapo na Touru preizkusil na granitnih kockah, nato bo, kot je dejal konec tedna, pomagal Van Aertu do morebitne zmage na Milano – San Remu, aprila pa bo branil zmago na dirki po Baskiji (4. - 9. april). Dvaintridesetletni Kisovčan je v nedeljo prekinil negativno francosko serijo z zmago na dirki Pariz – Nica, svoj točkovni zbir na lestvici pa je s tem povišal na 4319 točk in ima 247 točk naskoka pred Van Aertom.

Primož Roglič kotira na visokem drugem mestu. FOTO: Marco Bertorello/Reuters
Primož Roglič kotira na visokem drugem mestu. FOTO: Marco Bertorello/Reuters

Od ostalih Slovencev je kljub padcu in odstopu na dirki Strade Bianche še naprej visoko Matej Mohorič. Trenutno s 1941 točkami zaseda 12. mesto, toda njegove dirke šele prihajajo. Tudi 27-letnik iz Podblice pri Kranju bo najprej nastopil na Milano – San Remu, potem pa ga čaka mesec dni enodnevnih klasik v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem.

image_alt
Tadej Pogačar ostaja vladar cest med Tirenskim in Jadranskim morjem

Med najboljšimi 500 kolesarji je še pet slovenskih kolesarjev. Jan Polanc je 138. kolesar sveta, Jan Tratnik je 316., Luka Mezgec 421., Matevž Govekar je po prvem in tretjem mestu v etapah na Istrski pomladi napredoval na 428. mesto, Kristjan Hočevar pa je izgubil dve mesti in je 494.

Po seštevku najboljših osmih kolesarjev iz vsake države je Slovenija ostala na drugem mestu z 12.959 točkami. Pred Slovenijo je le Belgija, ki ima 1688 točk več. Tretja je Italija z nekaj manj kot 1000 točkami zaostanka za vzhodnimi sosedi.

Preberite še:

Komentarji: