Roglič in Pogačar z nasmeškom skozi cilj

Rogličevi tekmeci so obljubljali napad v današnji etapi, videli smo samo en poskus Lopeza.
Fotografija:  Philippe Gilbert je rutinirano opravil s tekmeci. 
Odpri galerijo
 Philippe Gilbert je rutinirano opravil s tekmeci. 

Bilbao - Še en odličen dan ubežnikov! Čeprav so se danes morali zelo potruditi, da jim je beg uspel. Šele 60 km pred ciljem je uspelo pobegniti skupini devetnajstih kolesarjev, med katerimi je bil tudi starosta Philippe Gilbert, ki je nato v zaključku z rutinirano potezo samo prišel v cilj. 

Dolgo ni kazalo, da bo beg sploh uspel, moštvo Jumbo Visma nikakor ni spustilo nikogar iz glavnine. Danes je bil praktični prikaz, kako mora delovati ekipa, ki ima v svojih vrstah kolesarja v majici vodilnega. 

Past današnje etape se je skrivala v zaključku etape, namreč v zadnjih tridesetih kilometrih so sledili kar trije klanci 3. kategorije. Niso bili dolgi, so pa bili izjemno strmi in kot naročeni za napad lahkih hribolazcev, kot sta Quintana in Lopez ter Valverde, torej trio, ki najbolj grozi Rogliču. Taktika Jumbo Visme je bila genialna; do klanca so navili zelo visok ritem, tako, da tekmeci niso imeli možnosti za napad, ker so komaj dohajali tempo. Tudi na zadnjem klancu, ki je bil še najbolj strm je samo Lopez poskušal z jalovim napadom. Roglič je bil suveren, ni bil videti samo "šef" etape, temveč cele letošnje Vuelte.
"Preživela sva še en dan," je Pogačar v zadnjih metrih etape rekel Rogliču, ki mu je prikimal in ga objel. Oba sta z nasmeškom prečkala ciljno črto v Bilbau. 
"Bil sem blizu Lopeza, ko je napadel, a ni šlo, Roglič je imel vse pod kontrolo," je izjavil Valverde. 
"Bila je hitra etapa, vendar je bilo vse ok, "je", jutri pričakujem več napadov, danes sem bil pripravljen na vse, vendar je bilo dokaj mirno,"  je povedal Primož. 
 

Rezultati 12. etape:

1. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
2. Álex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) +3”
3. Fernando Barceló (Euskadi-Murias)
4. José Joaquín Rojas (Movistar Team) +22”
5. Nikias Arndt (Team Sunweb) +26


Pobeg je uspel šele 60 km pred ciljem.
Pobeg je uspel šele 60 km pred ciljem.


 

Los Machucos čaka!

Trinajsta etapa od Bilbaoa do Los Machucosa je dolga 166 km in ima kar sedem gorskih ciljev! Štirje gorski cilji so 3. kategorije, dva 2. kategorije in zadnji Los Machucos spada v HC kategorijo. Ekstremno zahtevna etapa, ki bo prav gotovo spet premešala prvo deseterico na dirki. 

13. etapo uvrščajo pod ekstremno težke! Foto La Vuelta
13. etapo uvrščajo pod ekstremno težke! Foto La Vuelta




 

Potek 12. etape

17.03 Philippe Gibert je zmagovalec 12 etape!!
17.01 Gilbert še vedno sam vozi proti cilju.
17.00 Do cilja je še 3 km, galvnina zaostaja 2:50
16.57 Tudi glavnina je že čez zadnji gorski cilj. Samo Lopez je poskušal z napadom, če se temu lahko tako reče. Tako Roglič kot Pogačar sta v ospredju glavnine. Gilbert solira.
16.56 Lopez napada, vendar je Roglič na njegovem hrbtu. Se je že umiril. Pogačar tudi drži čelo glavnine.
16.54 Brez dvoma, Roglič je najmočnejši na letošnji Vuelti!!
16.52 Kakšna strmina?? Glavnina je tudi že na klancu. Roglič se vozi kot z gondolo!!
16.51 Gilbert je še enkrat napadel, odločen je zmagati!!
16.49 Conti in Gilbert sta najmočnejša. Zakaj Conti ni zadaj s Pogačarjem? Gilbert je napadel!!
16.48 Ariaz je dolg 2,2 km, 12,7 % povprečen naklon! Zasledovalci so ujeli oba ubežnika, Gilbert je videti najbolj svež, Conti vodi ubežnike, ki so 3:24 min pred glavnino.
16.46 Ariaz se približuje, izjemno strm klanec je še zadnja današnja ovira. Baski so nori na kolesarstvo, navijačev je povsod polno. Do cilja je 10 km, glavnina zaostaja za 3 min.
16.36 Še zadnji klanec čaka kolesarje. Kot kaže, ne bomo videli napada na rdečo majico. Do cilja je še 17 km, ubežnika sta 24 sekund pred zasledovalci.
16.32 Gorski cilj je osvojen: 
Alto El Vivero (kat-3, km 144.8)
1. Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), 
2. Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), 
3. Nikias Arndt (Team Sunweb)
16.30 Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott) se je pridružil Felixu Grosschartnerju (Bora-Hansgrohe). Gesink stiska zobe, do konca gre, Roglič je zdaj že videti utrujen. 
16.26 V glavnini je le še kakih 20 kolesarjev. Jumbo Visma je resnično najmočnejša ekipa na dirki. Movistarjevci komaj držijo, Quintana je videti najbolj utrujen. 
16.24 Lastras je ujet, Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe) je zdaj 16 sekund pred ubežniki, solira do cilja, ki je oddaljen še 28 km. Gesink razteguje glavnino, neverjetno kakšen tempo je zastavil, Roglič vseskozi drži spodaj balanco, tudi na klancu.   
16.19 Če pozorno gledamo vožnjo Jumbo Visme in Primoža Rogliča, potem ni izključeno, da bo Primož ta, ki bo napadel na zadnjem klancu pred cijem današnje etape.
16.18 Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) je napadel. Edina španska ekipa, ki še nima zmage na tej Vuelti. Glavnina je razpadla, vendar brez nevarnosti za Rogliča in Pogačarja.
16.16 Tudi Pogačar je blizu Rogliča. Do cilja je še 30 km. Kaže, da se vsi bojijo jutrišnjega zaključka etape.
16.15 Tudi glavnina je že čez gorski cilj. Če bo Jumbo Visma narekoval tako hud tempo, nikomur niti na misel ne bo prišlo da bi napadal rdečo majico! 
16.13 Prvi so že čez gorski cilj, Alto de Urruztimendi (kat-3, km 134.7)
1. Marco Marcato (UAE Team Emirates), 
2. Valerio Conti (UAE Team Emirates), 
3. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
16.10 V glavnini se nič ne dogaja, Roglič je na varnem, čisto v ospredju, Robert Gesink je pred njim.  Alto de Urruztimendi (2.5km, 9.2%) je najkrajši od treh zadnjih klancev današnje etape.
16.05 Ubežniki so že na prvem od treh zaključnih klancev današnje etape. Kratek in zelo strm. Do cilja je 37 km.
16.02 Prednost ubežnikov hitro raste, 5:43 je trenutna prednost. 
15.49 Etapa je kot naročena za Gilberta. Pet etap na Vuelti je že zmagal, devetkrat je že nastopil, Degenkolb je prav tako med ubežniki.
15.47 Tony Martin je prav gotovo najboljši Rogličev pomočnik na letošnji Vuelti.
15.44 Nihče izmed ubežnikov ni nevaren za Rogliča. Peloton zaostaja že 4:20 min. 
15.38 José Joaquin Rojas (Movistar Team), Manuele Boaro (Astana Pro Team), Heinrich Haussler (Bahrain-Merida), Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), Fran Ventoso (CCC Team), Philippe Gilbert, Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Willie Smit (Katjuša Alpecin), Nikias Arndt (Team Sunweb), John Degenkolb, Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), Valerio Conti, Marco Marcato (UAE Team Emirates), Alex Aranburu, Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Fernando Barcelo in Cyril Barthe (Euskadi-Murias), imajo že 1:50 min prednosti pred rdečo majico, ki je zadaj v glavnini, do cilja je 55 km.
15.29 Vsaj 20 kolesarjev je zdaj v begu. Nimamo še imen. Do clja je 60 km.
15.25 Če se za beg odločijo kolesarji, ki so blizu vrha skupnega seštevka, potem jih ekipa, ki ima rdečo majico, zagotovo lovi. Zdaj je glavnina razpadla, kolesarji so čez celo cesto, kaže da se je Jumbo Visma utrudila z lovom.
15.19 Cesta je spet suha. Jumbo Visma je moštvo, ki nikogar ne spusti v beg. Peloton drvi 60 km/h! 
15.15 Zanimivo je, zakaj glavnina ne spusti bega? Kot kaže se res pripravlja zanimiv zaključek. Roglič je vseskozi za Tonyjem Martinom, varno se vozi v ospredju. Glavnina je razpotegnjena, nekateri že odpadajo. 
15.11 Dežuje, napadi se vrstijo, nikomur ne uspe, do cilja je 78 km.
15.00 Glavnina narekuje zelo oster tempo, do cilja je še 88 km, doslej pa še ni bilo uspešnega pobega.
14.33 Danes bosta morala biti Roglič in Pogačar pozorna, v vožnji na veter se je glavnina enkrat že pretrgala, zdaj je raztegnjena, a vsi kolesarji so skupaj.
14.27
Ben Thomas (FDJ) je odstopil z dirke!
14.22 Prvi gorski cilj v današnji etapi je za kolesarji.
Alto de Azazeta (kat-3, km 42.4)
1. Sergio Henao (UAE Team Emirates),
2. Tosh van der Sande (Lotto-Soudal),
3. Robert Power (Team Sunweb)
14.10 Prvi današnji klanec je Alto de Azazeta (4.9km, 3.9%). Do vrha je še 3 km, do cilja še 130 km.
14.02  Še vedno ni uspel pobeg. Euskadi, Ineos, CCC, Caja Rural, Katjuša, AG2R La Mondiale…vsi poskušajo, nikomur ne uspe.
13.44 Izredno zanimivo je opazovati te prve napade. Največkrat gredo brezglavo v napad in se točno vidi, da niti pogledali niso traso v biltenu.
13.42 Poskusi se vrstijo, vendar še vedno ni nikomur uspelo. Zdaj napada De Gendt (Lotto Soudal).
13.29 Pobeg še nikomur ni uspel, Patrick Bevin (CCC Team) je še najbolj trmast in vtraja nekaj metrov pred glavnino.
13.24 Napadi se že vrstijo!
13.22 Še ena etapa za ubežnike. Včeraj je imel Roglič miren dan, danes tekmeci obljubljajo, da mu bodo zagrenili etapo. Še najbolj glasen je bil Lopez.
13.20 Pred nami je hribovita in vetrovna etapa, napovedan je celo dež.
13.13 Dvanajsta etapa se je začela!






 

Komentarji: