Roglič po padcu izgubil 40 sekund proti Nibaliju in Carapazu (VIDEO)

V 15. etapi Gira prvi slab dan za slovenskega zvezdnika, ki ga je najprej zaustavila okvara kolesa, nato še padec. Jutri dobrodošel dan počitka.
Fotografija: Tekmeci so v 15. etapi dočakali slab dan Primoža Rogliča. FOTO: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Tekmeci so v 15. etapi dočakali slab dan Primoža Rogliča. FOTO: Luk Benies/AFP

Tekmeci so dolgo upali na slab dan Primoža Rogliča na Giru in ga v 15. etapi naposled dočakali. Slovenski kolesarski as je imel obilico težav v zaključnem delu 232 km dolge preizkušnje do Coma, na cestah, ki jih sicer dobro pozna z dirke po Lombardiji. Najprej ga je zustavila okvara kolesa, nato je na zadnjem spustu tudi padel, a na srečo lahko nadaljeval dirko. Seštevek vseh preglavic pa je 40 sekund zaostanka za najhujšimi tekmeci, tudi za Vincenzom Nibailjem in nosilcem rožnata majice Richardom Carapazom.

Kljub temu je Roglič, ki je etapo končal na 13. mestu 51 sekund za zmagovalcem, v skupnem seštevku še vedno na 2. mestu, 47 sekund za Carapazom in natanko minuto pred Nibalijem. Etapno zmago je sicer po dolgem pobegu slavil Dario Cataldo. Jan Polanc je v cilj prikolesaril na 15. mestu, le 3 sekunde za Rogličem in zadržal skupno 7. mesto, 4:12 za rožnato majico.


 

Dvakrat je že osvojil Lombardijo


Nibali ceste okrog jezera Como pozna na pamet, v letih 2015 in 2017 je slavil na klasiki padajočega listja, kar je tudi to pot dobro unovčil. Prvi vzpon je kolesarje čakal 60 kilometrov pred ciljem, povzpeli so se do slovite kapelice Madonne del Ghisallo, zavetnice vseh kolesarjev in najbolj znamenite točke dirke po Lombardiji. 



Sledil je kratek spust, nato pa dolg, a ne preveč strm vzpon do Colme di Sormano, sledil pa je še en spust v dolino, za zaključek pa še Civiglio, ki je bil s tremi kilometri in skoraj 10-odstotnim naklonom odlična točka za odločilni napad. Potem je tekmovalce čakal le še spust do ciljne črte v Comu, teren je bil kot naročen za Nibalija in njegove znamenite napade na spustih. 

Jan Polanc. FOTO: Nejc Grilc
Jan Polanc. FOTO: Nejc Grilc

 

Cattaneo in Cataldo ubežnika dneva


V prvi uri dirkanja je bil tempo zelo hiter, v glavnini je potekal boj za mesto med ubežniki dneva, ki so po pričakovanjih dobili priložnost za etapno zmago. Po dobri uri dirkanja sta se v ospredju znašla Dario Cataldo in Mattia Cattaneo, glavnina je bila s tem zadovoljna in njuna prednost je ekspresno narasla na pet minut. 

Movistar se je sicer postavil na čelo glavnine in začel z narekovanjem ritma, a je bil tempo zelo počasen, prednost Catalda in Cattanea pa je naraščala, 115 kilometrov pred ciljem je znašala že 15 minut.

Na čelu glavnine so Movistarju priskočili na pomoč kolesarji Mitchelton Scotta, ki so računali na Simona Yatesa v zaključku, zato so želeli visok tempo in čim bolj utrujene noge v glavnini. Ko so favoriti začeli vzpon na Ghisallo, je bil Roglič povsem v ospredju, blizu je bilo videti tudi Polanca.



Yates in Lopez sta poskusila z napadi, a brez uspeha. Roglič in Polanc sta bila še vedno v skupini favoritov, a sta bila oba brez pomočnikov iz svojih moštev. Ubežnika sta imela 30 km pred ciljem še vedno 4 minute prednosti, tako da je kazalo, da se bosta med seboj odločala o etapni zmagi.


Roglič padel na Tolhoekovem kolesu


Roglič se je nato znašel v težavah! Zaradi okvare je moral 20 km pred ciljem zamenjati kolo in je izgubil stik s skupino favoritov. Imel je srečo v nesreči, da njegov moštveni sotekmovalec Antwan Tolhoek ni bil daleč zadaj. Nizozemec mu je odstopil svoje kolo, nato pa se je Roglič podal v lov za skupino, ki jo je tudi ujel. Če bi moral kapetan ekipe Jumbo Visma čakati na spremljevalni avtomobil, bi izgubil precej več časa, vprašanje je, ali bi še lahko ujel skupino pred seboj.

Vincenzo Nibali (levo), Richard Carapaz (v sredini) in Simon Yates so izkoristili Rogličeve težave. FOTO: Luk Benies/AFP
Vincenzo Nibali (levo), Richard Carapaz (v sredini) in Simon Yates so izkoristili Rogličeve težave. FOTO: Luk Benies/AFP


Ko se je začel zadnji vzpon dneva, je ekipa Movistar nerekovala tempo, Roglič pa se ga je moral lotiti z "izposojenim" kolesom.
Yates je spet skočil iz skupine favoritov, a si sam ni prikolesaril občutnejše prednosti. Napadel je še Nibali! Sledil mu je Carapaz in ujela sta Yatesa. Roglič je izgubil stik z njima in nadaljval v svojem tempu.

Nibali, Carapaz in Yates so imeli na vrhu vzpona 18 sekund prednosti pred Rogličem, sledil je vratolomen, izjemno tehnično zahteven spust. Nibali je narekoval peklenski tempo, Roglič je v lovu za njim preveč tvegal in padel na enem od ovinkov. Na srečo se je hitro pobral in nadaljeval lov, a njegov zaostanek je narasel na 40 sekund.

Cataldo je slavil etapno zmago, vsi najnevarnejši tekmeci so proti Rogliču pridobili nekaj časa. Carapaz in Nibali sta mu odščipnila 40 sekund. Za 29-letnega Zasavca bo po tako zahtevni in ponesrečeni etapi jutrišnji dan odmora prišel kot naročem.


 

Komentarji: