Roglič: Z Dumoulinom ne bo težav

Slovenski kolesarski zvezdnik se je razgovoril za Marco. V Španiji zanj ponovitev 3. mesta z Gira ne bi bila dovolj.
Fotografija: Primož Roglič je zadovoljen s tem, kar je dosegel letos. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Primož Roglič je zadovoljen s tem, kar je dosegel letos. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ko je Primož Roglič na rezultatski misiji, kot je tačas na dirki po Španiji, na kateri se bori za zmago, si le redko odtrga več časa za novinarska vprašanja. Pri španskem športnem dnevniku Marca so ga vendarle ujeli. Slovenski zvezdnik je spregovoril o visokih pričakovanjih na Vuelti, prvič pa tudi o prihodu Toma Dumoulina k ekipi Jumbo Visma, v kateri se bo leta 2020 trlo zvenečih imen.


Kako ocenjujete prve dni dirke?


Šlo mi je dobro, nekoliko me motijo visoke temperature in vlažnost zraka. A je za zdaj vse dobro. Všeč mi je vaša dežela, čeprav sem tu raje na počitnicah kot na dirki (smeh).
 

Ste že pozabili na padec v uvodni etapi?


Po vsakem padcu telo čuti posledice. Na srečo nisem utrpel hujših poškodb. Imeli smo veliko nesrečo, saj smo se po ogledu proge odločili, da bomo na tem odseku proge pritisnili na vso moč. Ko je šlo zares, je bila cesta mokra in zgodilo se je, kar se je.


Kaj pričakujete?


Uvrstitev na oder za zmagovalce na Giru je bila nekaj izjemnega, a to ni bila moja prva dobra tritedenska dirka. Že na lanskem Touru sem se počutil odlično, žal mi je bilo, da nisem končal na stopničkah, saj sem imel dovolj močne noge. Iz vsega se nekaj naučim. Nagrado za to sem dobil že na Giru, zdaj bi rad stopil korak naprej.

Slovenski zvezdnik si želi po 3. mestu na Giru storiti korak naprej. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenski zvezdnik si želi po 3. mestu na Giru storiti korak naprej. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ga boste storili že na letošnji Vuelti?


Ne vem, ali mi bo to uspelo, upam pa. Zame ponovitev tretjega mesta z Gira ne bi bila dovolj. Menim, da sem v dobri formi, imamo eno od najmočnejših ekip na dirki, zato je cilj lahko le zmaga.


Delujete zelo ambiciozno, drugi ciljev ne obešajo vedno na veliki zvon.


Govorim, kot ta čas čutim. Čas je, da zmagam na tritedenski dirki. Trasa mi je všeč, nared sem. Čutim, da bi v Madridu lahko stal na najvišji stopnički.
 

Ni dvoma, da bo 10. etapa z vožnjo na kronometer ena ključnih. Ste preveč odvisni od njenega razpleta?


Očitno je, da moram v vožnji na kronometer pridobiti čim več časa, vendar nisem odvisen le od tega. Močan sem tudi v gorskih preizkušnjah. Imamo kolesarje, s katerimi lahko uberemo različne strategije. Podobno velja za ekipi Movistar in Astana. Ključno bo, pri kateri ekipi bodo vlekli pravilne poteze. Nam gre to v zadnjih dveh letih zelo dobro.

Ekipa Movistar, v kateri moči združujeta Nairo Quintana (desno) in Alejandro Valverde, bi lahko bila trd oreh za Rogliča. FOTO: AFP
Ekipa Movistar, v kateri moči združujeta Nairo Quintana (desno) in Alejandro Valverde, bi lahko bila trd oreh za Rogliča. FOTO: AFP


Ste si kot ključno sicer označili katero od drugih etap?


Vsak dan moram biti pozoren. Ne le v najtežjih etapah, ki nas čakajo v Andori in v Asturiji. Mi smo poskrbeli, da je bila zelo zahtevna tudi 2. etapa. Če se bo kateri drugi dan za kaj podobnega odločila katera od drugih ekip in mi ne bomo imeli najboljšega dne, lahko to drago plačamo. Pomembna je stanovitnost ter to, da se dnevi, ko ne kolesariš na vso moč, ne poznajo na času. Nisem med tistimi, ki pred štartom proučijo celotno traso. Dirko jemljem iz dneva v dan.


Bodo vaši najhujši tekmeci Kolumbijci?
 

Kot kaže. Quintana je že zmagal in deluje zelo dobro. Superman Lopez ima zelo močno ekipo in je že stal na odru za zmagovalce Vuelte. Tu so še Higuita, Uran, Chaves. Veliko jih je in so zelo dobri.


Letos ste zmagali že na treh enotedenskih dirkah in še v šestih etapah. Kako ocenjujete sezono in kako jo lahko še izboljšate?


Zadovoljen sem s tem, kar sem dosegel letos, a se s tem še nisem zadovoljil. Želim si zmagati na Vuelti. Nato si bom, odvisno od tega, kakšen rezultat bom tu dosegel in koliko moči mi bo še ostalo, zadal naslednji cilj. Zdaj razmišljam le o Vuelti.

Roglič je prepričan, da mu po prihodu Toma Dumoulina, najboljšega nizozemskega kolesarja za tritedenske dirke, k Jumbu Vismi ne bo zmanjkalo priložnosti za izpolnjevanje svojih ciljev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Roglič je prepričan, da mu po prihodu Toma Dumoulina, najboljšega nizozemskega kolesarja za tritedenske dirke, k Jumbu Vismi ne bo zmanjkalo priložnosti za izpolnjevanje svojih ciljev. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Kako ocenjujete prihod Toma Dumoulina v vašo ekipo?


Pri končni oceni ekipe za prihodnje leto je treba počakati na to, kdo bo še odšel in kdo prišel. Gotovo pa je, da s Tomom pridobivamo izjemnega kolesarja za tritedenske dirke. Z njim ne bo težav, tako kot tudi z drugimi ne, ker je sezona dovolj dolga in je dovolj ciljev, da bomo vsi prišli na svoj račun. Pomembno je, da naša ekipa še naprej raste. V njej se zelo dobro počutim.

Preberite še:

Komentarji: