Izjemni Roglič do druge zmage na dirki Pariz–Nica

Primož Roglič je še enkrat dokazal, kdo je najboljši kolesar na svetu. Zmagal je v šesti etapi na dirki proti soncu.
Fotografija: Primož Roglič slavi še drugo etapno zmago. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
Odpri galerijo
Primož Roglič slavi še drugo etapno zmago. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

Primož Roglič je v zelo težkem zaključku šeste etape znova potrdil, da je rumena majica na pravih plečih. V šprintu je ugnal vse šprinterje, ki so še ostali v glavnini. 

Letošnja 79. Pariz–Nica je za favorite, razen za Primoža Rogliča, precej nesrečna. Že prvi dan je zaradi padca odstopil eden od največjih Rogličevih tekmecev Richie Porte (Ineos Grenadiers), v četrti etapi še drugi nevarni tekmec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), danes še mladi Američan Brandon McNulty (UAE), ki je padel na polovici dirke.
image_alt
Roglič kljub padcu ostaja v rumeni majici

Kmalu po štartu je imel smolo s počeno zračnico tudi Roglič, vendar so mu hitro zamenjali obročnik in je v nekaj kilometrih bil spet nazaj v pelotonu. 

Šesta etapa je bila dolga 202 kilometra, štartali so v Brignolesu, cilj je bil na rahlem klancu v Biotu. Že od štarta so se vrstili napadi, prva sta poskušala stara znanca najdaljših pobegov Rémy Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in Matteo Trentin (UAE), vendar je peloton hitro reagiral, beg ni uspel vse do 50-kilometra dirke. Victor Campenaerts (Qhubeka), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), pikčasta majica Anthony Perez (Cofidis), Aleksej Lucenko (Astana), Rui Costa (UAE) in Rein Taramae (Intermarché) so si hitro nabrali več kot minuto prednosti.
image_alt
George Bennett: Roglič še nikoli ni bil boljši

V etapi so morali premagati kar pet kategoriziranih klancev, dva tretje, enega prve in enega druge kategorije. Anthony Perez (Cofidis) je bil najbolj aktiven in je še utrdil vodstvo v točkovanju za pikčasto majico. Dva leteča cilja sta bila v drugi polovici etape. 

Ko je zmanjkalo točk za gorske cilje, je Perez počakal glavnino, Aleksej Lucenko (Astana), je bil najbolj dejaven v pobegu, vendar je bilo videti, da jih peloton ne bo pustil vse do cilja. Zadnji preostali ubežnik Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) je bil sam pred glavnino. Petnajst kilometrov pred ciljem ga je ujel samo Jonas Rutsch (EF-Nippo). Skupaj sta nadaljevala proti cilju, osem kilometrov pred ciljem sta imela že 20 sekund prednosti, vendar je Elissonde kmalu popustil in Rutscha pustil samega. Tudi njega je glavnina ujela en kilometer pred ciljem, ko se je začel boj za etapno zmago. Zahtevna strmina ni bila prezahtevna samo za Primoža Rogliča, ki je z visoko dvignjenima rokama slavil še drugo etapno zmago na dirki in vodstvo v skupnem seštevku pred Maximilianom Schachmannom (Bora Hansgrohe) povečal na 41 sekund.


Skupni seštevek po 6. etapi:

1. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 23:22:53
2. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) 00:00:41
3. Ion Izagirre Insausti (Astana-Premier Tech) 00:00:50
4. Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) 00:00:51
5. Matteo Jorgenson (Movistar Team) 00:01:08
Nihče mu ne more do živega. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
Nihče mu ne more do živega. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

Komentarji: