Sezona lova je odprta, glavni plen je odnesel Yates

Etno sta si letos pokorila Chaves z etapno zmago in Yates, ki je novi vodilni. Froome se je rešil iz težav, a pokazal precej slabosti.
Fotografija: Esteban Chaves (levo) in Simon Yates sta dosegla prvo dvojno ekipno zmago na Giru po letu 2008, ko je to na prelazu Fedaia uspelo Emanueleju Selli in Domenicu Pozzovivu, takrat kolesarjema ekipe CSF Bardiani. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Esteban Chaves (levo) in Simon Yates sta dosegla prvo dvojno ekipno zmago na Giru po letu 2008, ko je to na prelazu Fedaia uspelo Emanueleju Selli in Domenicu Pozzovivu, takrat kolesarjema ekipe CSF Bardiani. FOTO: Luk Benies/Afp

O šesti etapi se je v pelotonu govorilo, odkar je karavana Gira prišla na Sicilijo. Vzpon na Etno tokrat ni razočaral, favoriti za skupno zmago so kazali zobe, najbolj veseli pa so bili v Mitchelton Scottu. Dobili so etapno zmago in majico vodilnega, z razpletom je zadovoljen tudi Chris Froome.

Na Etno vežejo slovenske ljubitelje kolesarstva zelo lepi spomini, včeraj je minilo natanko leto dni od velike zmage Jana Polanca na ognjeniku. Letos je kolesarje čakala druga, še težja stran vzpona, Polanc pa se je odločil, da bo na poznanem terenu poizkusil še enkrat. Začetek etape je bil kaotičen, glavnina skoraj uro in pol ni spustila ubežnikov v ospredje, povprečna hitrost je znašala skoraj 50 kilometrov na uro. Pobeg je naposled uspel trideseterici, v kateri sta bila Jan Polanc in Domen Novak, pa tudi Esteban Chaves in Sergio Henao, ki sta bila nevarna v skupnem seštevku.

V glavnini so začeli zvoniti alarmi in na čelo sta se postavila BMC in Astana, prednost se je vrtela okrog treh minut. Večji del etape ni bil posebej zahteven, zato je odločilo zadnjih 15 kilometrov vzpona, kjer pa slovenskega slavja tokrat žal ni bilo. Novak in Polanc sta hitro izgubila stik z najhitrejšimi, boj za etapno zmago in rožnato majico sta nato spremljala iz ozadja.


Froome se je nekako izvlekel


Ko je na začetku vzpona na čelo glavnine prišel Luis Leon Sanchez, se je skupina hitro razredčila, Španec pa je pripravil teren za prvi napad Miguela Angela Lopeza dobrih šest kilometrov do cilja. Kolumbijec je za seboj potegnil Toma Dumoulina, Chris Froome je zdrsnil na rep glavnine in začela se je sezona lova. Z vsaj enim napadom so poizkusili vsi favoriti, Froome je vsakič izgubil stik, a nato niso našli skupnega jezika za pravo sodelovanje in Britanec je v svojem slogu z visokimi obrati in v tla uperjenim pogledom vsakič nekako prišel nazaj.

Medtem ko so se v ozadju borili za rožnato majico, je Esteban Chaves sam peljal etapni zmagi naproti. Taktika Mitchelton Scotta bi se že z zmago obrestovala, nato pa je svoje dodal še Simon Yates. Britanec je bil v prvem tednu najbolj prepričljiv, tudi tokrat ob napadu v zadnjih dveh kilometrih nihče ni mogel slediti njegovemu tempu, dobrih 500 metrov pred ciljem je ujel tudi ekipnega kolega Chavesa.

Simon Yates je oblekel prvo rožnato majico v karieri. FOTO: Luk Benies/Afp
Simon Yates je oblekel prvo rožnato majico v karieri. FOTO: Luk Benies/Afp


Skupaj sta prišla do cilja, Kolumbijcu je prepustil etapno zmago, sam pa oblekel prvo rožnato majico v karieri. »Od začetka etape se je dirkalo na nož, nismo načrtovali, da bi šel Esteban Chaves v pobeg, a se je nekako znašel tam, zato smo lahko le čakali v glavnini in spremljali dogajanje. Počutil sem se zelo dobro, ko so se ostali favoriti pogledali med sabo, sem skočil naprej, potem pa sem takoj povedal Estebanu, naj vzame etapno zmago.

Ves dan je bil v pobegu, zaslužil jo je, jaz pa sem za nagrado dobil rožnato majico. Dan je bil popoln,« se je smejalo Simonu Yatesu, ki je pri 25 letih na svojem prvem Giru takoj oblekel majico vodilnega. Zadovoljen je bil tudi Chaves, po zelo težkem letu in pol, ki so ga zaznamovale poškodbe, se je vrnil med najboljše: »Boljšega štarta Gira si ne bi mogel želeti, to zmago sem potreboval, da bi sebi dokazal, da sem še vedno dober. Etapa je bila težka, a za nas izjemna, zdaj lahko sanjamo naprej.« Chaves je po zmagi na prvem vzponu prve kategorije tega Gira oblekel modro majico za najboljšega hribolazca, avstralski Mitchelton Scott pa prepričljivo vodi tudi v skupnem seštevku ekip.
 

Dumoulin zdaj prvi favorit


V prvi zasledovalni skupini so končali vsi favoriti za stopničke v skupnem seštevku, največ pa je pokazal Tom Dumoulin. Nizozemec na Etni ni imel večje krize, v kronometru je za razred boljši od vseh, razen od Frooma, ki pa očitno (še) ni pravi. Po težavah Britanca bodo napadi konkurence sledili ob vsaki priložnosti, saj štirikratni zmagovalec Toura ni videti velikokrat tako zelo ranljiv, kot je bil včeraj na Etni.

Komentarji: