Sprinterski vlak za strojevodjo Balsamovo

Italijanka Elisa Balsamo postala svetovna prvakinja na cestni dirki, Špela Kern 28.
Fotografija: Italijanka Elisa Balsamo je slavila v sprintu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Italijanka Elisa Balsamo je slavila v sprintu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Italijanska kolesarka Elisa Balsamo je nova svetovna prvakinja. Na cestni dirki med Antwerpnom in Leuvenom (157,7 km) je v ciljnem sprintu skupine 20 kolesark ugnala Nizozemko Marianne Vos, bron pa je pripadel Poljakinji Katarzyni Niewiadoma. Najboljša Slovenka je bila Špela Kern na 28. mestu. Enaintridesetletna Kernova je ritmu vodilne skupine sledila vse do zadnjih dveh vzponov, ko ji je zmanjkalo moči. V cilj je prišla s 50 sekundami zaostanka za 23-letno Balsamovo.

Kolesarka iz Cunea je postala peta Italijanka z naslovom svetovne prvakinje po Alessandri Cappellotto (1997), Marti Bastianelli (2007), Tatiani Guderzo (2009) in Giorgii Bronzini (2010, 2011). Srebrna kolajna je pripadla Vosovi, ki je sicer naskakovala četrti naslov svetovne prvakinje, potem ko je slavila v letih 2006, 2012 in 2013. To je bila 35. kolajna za Nizozemsko na ženskih cestnih dirkah. Sploh prvo odličje pa je za žensko reprezentanco Poljske na cestnih preizkušnjah osvojila Niewiadomova.

Druga najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak na 59. mestu z zaostankom 9:13 minute, medtem ko Urška Žigart in Urška Bravec nista končali preizkušnje. Ženska preizkušnja je bila od samega začetka zelo hitra, kar je onemogočalo napade tekmovalk ter vzpostavitev ubežne skupine. Je pa po hitrem ritmu v ospredju 60 km pred ciljem po napadu van Vleutenove odpadla svetovna prvakinja iz lanske Imole, Nizozemka Anna van der Breggen.

Z leve srebrna Nizozemka Marianne Vos, zlata Balsamova in osvajalka bronastega odličja, Poljakinja Katarzyna Niewiadoma. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Z leve srebrna Nizozemka Marianne Vos, zlata Balsamova in osvajalka bronastega odličja, Poljakinja Katarzyna Niewiadoma. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

 

Ljubljanska Španka na čelu


Napadi so se nato vrstili tudi v nadaljevanju in še posebej v zadnjem delu trase s krogi v okolici Leuvna. V ospredju je bila dlje časa Španka Mavi Garcia, sicer članica italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana, številčna zasledovalna skupina pa jo je ujela dobrih deset km pred ciljem. Na zadnjih dveh vzponih nato ni prišlo do predčasne odločitve, kar so Italijanke izkoristile z brezhibnim sprinterskim vlakom.

Na ženski mladinski cestni dirki kolesarskega SP je zmagala Britanka Zoe Bäckstedt. Na 75 kilometrov dolgi progi je srebrno kolajno z istim časom kot zmagovalka osvojila Američanka Kaia Schmid, bron je pripadel Nemki Lindi Riedmann, ki je zaostala 57 sekund. Slovenki sta bili daleč od vrha. Pia Galof je zaostala šest minut in 28 sekund in zasedla 57. mesto, še 15 sekund počasnejša je bila Nuša Moroz, ki se je uvrstila na 71. mesto.
 

Komentarji: