Tadej Pogačar osvojil Kalifornijo

Kolesar iz Komende je pri rosnih 20 letih slavil svojo prvo zmago na etapni dirki svetovne serije.
Fotografija: Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Kaliforniji. FOTO: Uae Emirates
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Kaliforniji. FOTO: Uae Emirates

Tadej Pogačar je skozi glavna vrata vstopil v svet kolesarskega profesionalizma. Del karavane svetovne serije je manj kot pol leta, pa je že slavil svojo prvo zmago na etapni dirki World Toura. Pri le 20 letih je bil najboljši na dirki po Kaliforniji, na kateri je v 7., zadnji etapi skupaj z moštvenimi kolegi iz ekipe UAE Emirates ubranil rumeno majico.

Pogačar je končno zmago tlakoval v 6. etapi, v kateri je na ciljnem vzponu na Mt. Baldy v zadnjih metrih ugnal Sergia Higuito, le leto starejšega Kolumbijca. Gre za ena od najbolj nadarjenih mladih kolesarjev na svetu, ki bi utegnila čez nekaj let krojiti vrh na največjih dirkah.



Mladi Slovenec si je včeraj s svojo prvo etapno zmago v svetovni seriji prikolesaril 16 sekund prednosti pred Južnoameričanom in jo danes na razgibani trasi z dvema gorskima ciljema od Santa Clarite do Pasadene (126 km) tudi ubranil. Zadnja etapa se je končala s šprintom glavnine, v katerem je imel največ moči Nizozemec Cees Bol, ki je ugnal Petra Sagana.


 

Trikrat Roglič, enkrat Pogačar


Za slovensko kolesarstvo je letošnja sezona doslej izjemno uspešna. To je že četrta zmaga naših tekmovalcev na etapnih dirkah svetovne serije, na sporedu pa jih je bilo v letu 2019 devet. Pred Pogačarjem je bil letos trikrat najboljši Primož Roglič, na dirkah po Združenih arabskih emiratih, Tirreno-Adriatico in po Romandiji.

Primož Roglič je bil letos najboljši že na treh etapnih dirkah svetovne serije, po Združenih arabskih emiratih, Tirreno-Adriatico in po Romandiji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič je bil letos najboljši že na treh etapnih dirkah svetovne serije, po Združenih arabskih emiratih, Tirreno-Adriatico in po Romandiji. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pogačar je k temu dodal dirko po Kaliforniji, njegova statistika pa je glede na njegov staž in starost impresivna. Po nekaj mesecih v profesionalni karavani ima že štiri zmage. Prvi je slavil na dirki po Algarvjeju na Portugalskem (etapa in skupni seštevek), tretjo in četrto (prav tako ena etapa in skupni seštevek) pa v Kaliforniji.

V Pasadeni je slovenski uspeh s končnim 6. mestom dopolnil Simon Špilak.

Komentarji: