Tratnik in Novak bosta želela Lando obarvati rožnato

Moštvo Bahrain-Victorious je potrdilo, da bosta na 105. dirki po Italiji nastopila Jan Tratnik in Domen Novak. Giro se bo začel v petek v Budimpešti.
Fotografija: Jan Tratnik bo znova dirkal na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Jan Tratnik bo znova dirkal na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP

Kolesarsko moštvo Bahrain-Victorious je na družbenih omrežjih potrdilo, da bosta na 105. dirki po Italiji nastopila dva Slovenca, Jan Tratnik in Domen Novak. Giro se bo začel v petek v Budimpešti, prva etapa pa se bo končala v Visegradu.

Tratnik in Novak sta predvidena za pomoč kapetanu Špancu Mikelu Landi. Ob njih bodo moštvo sestavljali še drugi Španec Pello Bilbao, Kolumbijec Santiago Buitrago, Nizozemec Wout Poels ter nemška sprinterja Jasha Sütterlin in Phil Bauhaus.

»Na letošnji Giro prihajamo s ciljem osvojiti rožnato majico. Seveda pa želimo biti ob tem aktivni v vseh etapah Gira in iskati priložnost za etapne zmage v sprintih in pobegih,« je ob tem na spletni strani dejal športni direktor Gorazd Štangelj.

Tratnik in Novak bosta edina od Slovencev na Giru. V ekipi BikeExchange-Jayco ne bo Luke Mezgeca, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) se pripravljajo na dirko po Franciji, Jana Polanca pa UAE ni izbral med osmerico za italijansko pentljo.

Domača javnost bo 27. maja še posebej pozorna na 19. etapo, ko bo Giro še drugo leto zapovrstjo zavil v Slovenijo. Na slovenskih cestah bo karavana dejavna dobrih 37 km. Dirka se bo dva dni kasneje sicer končala v Veroni s 17,4 km dolgo vožnjo na čas.

Mark Cavendish lovi rekorde. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Mark Cavendish lovi rekorde. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Tudi britanski zvezdnik Mark Cavendish bo nastopil na dirki po Italiji, je sporočilo njegovo moštvo Quick-Step Alpha Vinyl. Šestintridesetletnik z otoka Man se po devetih letih vrača na Giro, najverjetneje pa bo izpustil nastop na dirki po Franciji. Cavendish je sicer na Touru v karieri zbral 34 etapnih zmag, s čimer je izenačen z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom.

Ekipa Quick-Stepa je sicer že večkrat sporočila, da se bo na Touru osredotočila na etapne zmage z Nizozemcem Fabiom Jakobsenom.

»Mark je naš adut za ravninske etape v Italiji,« je dejal športni direktor Davide Bramati. Cavendish je doslej na Giru slavil 15 etapnih zmag, rekord pa drži domači as Mario Cipollini s kar 42.

Izkušeni Britanec bo na italijanski pentlji tekmoval s številnimi odličnimi sprinterji, med njimi sta tudi Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) in Francoz Arnaud Demare (Groupama-FDJ).

Preberite še:

Komentarji: