Na etapi zmešnjav je padel tudi Roglič (in predvsem sodniki UCI)

Etapa, ki bi jo najraje že danes pozabili. Skrajšali so jo za 9 kilometrov in niso je skrajšali. Razume naj, kdor zmore.
Fotografija: Andreas Lorentz Kron je »nezasluženo« zmagal na 2. etapi. FOTO: Pau Barrena Afp
Odpri galerijo
Andreas Lorentz Kron je »nezasluženo« zmagal na 2. etapi. FOTO: Pau Barrena Afp

Dogovor pred startom je bil, da se start 2. etape zaradi vode na cesti premakne nekaj kilometrov naprej od začrtanega starta v mestu Mataroja, ter, da se zaradi spet poplavljenih cest etapa konča 9 kilometrov pred začrtano ciljno črto v Barceloni.

To je pomenilo, da se bo 2. etapa končala 9 km prej, oziroma, takrat se bodo ustavile ure, ki merijo čas zmagovalca. Zato smo razumeli, da bodo ostalih 9 kilometrov kolesarji prekolesarili (zaradi nevarnosti na cesti in lastne varnosti) počasi in previdno vse do ciljne črte v Barceloni. 

Zgodilo pa se je drugače; čas so res ustavili 9 kilometrov pred ciljem, ampak dirka se je nadaljevala, kot, da je cesta čisto v redu, celo časovne bonifikacije so podelili na zadnjem gorskem cilju, ter tudi na končnem cilju. Zato so nekateri kolesarji (ne vsi, kakih 35 njih) dirkali tudi na zadnjih devetih kilometrih. In zato imamo etapnega zmagovalca. To je Andreas Kron (Lotto Dstny).

Ker pa se je štoparica ustavila 9 kilometrov pred ciljem je novi nosilec rdeče majice Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), ki je celo etapo najprej bežal s štirimi sotrpini, potem pa s tremi in na koncu samo še z enim. Ker je njegova ekipa včeraj minimalno zaostala za zmagovalno ekipo DSM je torej zdaj v rdeči majici.

Kako resno bodo organizatorji naslednjič obravnavali zahteve kolesarjev o varnosti na dirki?

Pozabimo na nerazumne sodnike iz svetovne kolesarske zveze UCI, tudi na kolesarje, ki se požvižgajo na dogovor. Danes je spet padel Primož Roglič. Padel je v krožišču pri veliki hitrosti. Hitro se je pobral in nazaj ujel glavnino. Še vedno ne vemo, kako hudo je poškodovan. 

***

Spremljali smo v živo

17:39
Sodniki iz svetovne kolesarske zveze (UCI) bi se tokrat morali zamisliti o svojem početju. Tudi nekateri kolesarji bi se morali. Kaj takega je mogoče samo v kolesarskem svetu. Etapa, ki je bila zaradi varnosti skrajšana za 9 km, se je končala z bitko za etapno zmago do zadnjega metra etape? Razume naj, kdor zmore ... Novi nosilec rdeče majice je Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost).

Prvih 5, ki so se požvižgali na varnost in dogovor:
1. Andreas Kron (Lotto Dstny)
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), +7 sekund
3. Andrea Vendrame (AG2R Citroën)
4. Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step)
5. Fernando Barcelo (Caja Rural-Seguros RGA)

17:38
Ostali kolesarji gredo lepo počasi in previdno proti cilju ... 

17:36
Andreas Kron (Lotto Dstny) je zmagal na 2. etapi in se zmage veseli! Zakaj že?

17:35
Andreas Kron
(Lotto Dstny) je s solo vožnjo zmagal na etapi zmešnjav!

17:33
Temu se pa reče zmešnjava!? Vsi gredo na vso moč, čeprav je zadnjih 9 km dirke na smrt nevarnih in je zato dirka skrajšana. Še 2 km do cilja! Katerega, kakšnega cilja?

17:30
Zaradi varnosti so skrajšali etapo, zdaj pa 30 kolesarjev dirka na vso moč za etapno zmago! Razumi kdor more. Naenkrat cesta ni več nevarna?

17:28
Torej, kdor hoče dirkati za etapno zmago naj dirka, kdor noče, ne bo izgubil časa. To je možno samo v kolesarstvu in nikjer drugje. UCI si res zasluži krepko prevetritev. 

17:25
Torej, bonus sekunde na zadnjem gorskem cilju se bodo štele, prav tako tudi bonus sekunde na cilju, ter, kdor prvi prečka ciljno črto je etapni zmagovalec. Čas pa se je ustavil 9 km pred ciljem.

17:23
Kaže, da imamo novega vodečega na dirki! Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) je v rdeči majici! Še 9 km do cilja, vendar čas ne teče več! Kdo bo etapni zmagovalec?

17:22
Ne vemo še (nobenih podatkov ni) kdaj točno bodo prekinili dirko! če še drži, da jo bodo prekinili 9 km pred ciljem je to že čez 1 km, potemtakem bi bil v rdečem ubežnik Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost).  

17:20

17:16
Andrea Piccolo
(EF Education-EasyPost) in Javier Romo (Astana Qazaqstan) sta sama v ospredju. Samo še pol minute prednosti imata. Še vedno dežuje. 

17:14
Lorenzo Milesi
komaj kolesari proti cilju, boli ga leva roka. Glavnina za dvema ubežnikoma zaostaja 50 sekund, 15 km pred ciljem. Roglič je v glavnini.

17:11
Rdeča majica se je predala! Lorenzo Milesi je odpadel iz glavnine! Kaj se dogaja? Ja, ja ... tudi on je padel, levi komolec ima krvav!

17:09
Rogličev
padec!

17:06
Spet padec v glavnini!

17:02
Ne vemo, kako hudo je s Primožem. Pomembno je, da je v glavnini. Še močneje dežuje, trije ubežniki imajo minuto prednosti. Ne, odpadel je še Matteo Sobrero (Jayco AlUla), samo dva ubežnika sta še pred glavnino. Ju bodo sploh lovili?

17:01
Roglič
je na repu glavnine. Počasi pedalira. Videti je, da ga vse boli. Nadaljuje ... do cilja je še 25 km.

17:00
Domen Novak
se je jezi na kolesarje, ki nočejo čakati padle ...

16:59
Glavnina še vedno čaka na Rogliča in ostale udeležence v padcu. Vmes so ujeli dva odpadla iz ubežniške skupine. Kje je Roglič??

16:58
Roglič
je na tleh! Padel je v krožišču pri hitrosti najmanj 60 km/h! Pobral se je, ne vemo kako hudo je poškodovan, cesta je čisto mokra, drsel je po tleh ... glavnina ga čaka ...

16:57
Trenutno stanje na dirki: Trije kolesarji Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan) imajo 1:19 prednosti pred glavnino, lovita jih dva odpadla iz ubežniške peterke Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), ki zaostajata že minuto ... Še 30 km do cilja ... spet padec, dva jumbovca sta na tleh!

16:52

16:48
Vse močneje dežuje ... Peloton še vedno zaostaja poldrugo minuto ... samo še trije ubežniki so na begu, dva sta odpadla. Še 35 km do cilja.

16:43
Jan Tratnik
je kolesar, ki je izmed vseh udeležencev letošnje Vuelte, najmanjkrat nastopil na letošnjih dirkah ... samo 17-krat. Vemo, da zaradi hude nesreče, ki jo je staknil dan pred začetkom Gira. Oscar Onley, 20-letni mladenič je zaradi posledic padca zapustil letošnjo Vuelto.

16:38
Dva kolesarja sta padla ... na suhi cesti. Do cilja je 47 km. Glavnina za ubežniki zaostaja poldrugo minuto. Oba kolesarja že lovita glavnino, nič hudega ni bilo. Začelo je deževati! Ravno smo pohvalili vreme ...

16:35
Padec!

16:33
Današnja etapa le ne bo tako nevarna, kot je bilo to videti pred startom. Vreme se je popravilo, niti ne dežuje, ceste so suhe, tudi zaključni kilometri v Barceloni so varnejši, kot so bili videti zjutraj. Vseeno bo današnja etapa zaradi varnostnih razlogov 9 km krajša.

16:29
Še 50 km do cilja, pet ubežnikov: Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), ima poldrugo minto pred glavnino.

16:23
Bravo Mohorič!

16:18
Povprečna hitrost na 2. etapi je 39 km/h, temperatura zraka je 21 stopinj Celzija, veter piha 11 km/h ... lahko bi rekli, da so idealni pogoji za dirkanje. Čisto drugače kot so predvidevali zjutraj. Še vedno velja, da bo današnja etapa za 9 km krajša zaradi vremenskih neprigod.

16:13

16:08
Kolesarji DSM moštva še vedno vlečejo glavnino, ubežniki so še vedno 2 minuti pred njimi. Cesta je že skoraj suha. 

16:02
Najbrž si nihče ni upal napovedati, da bo po uvodni etapi Vuelte rdečo majico vodilnega oblekel Lorenzo Milesi, 21-letni italijanski član nizozemske ekipe DSM, ki je pred dobrima dvema tednoma osvojil naslov svetovnega prvaka do 23 let v vožnji na čas. 

15:57
Papir tudi v kolesarstvu prenese vse, vendar lahko že dež na glavo obrne vse napovedi. To se je zgodilo v uvodni etapi 78. Vuelte, 14,8 km dolgi ekipni vožnji na čas v Barceloni, na kateri je presenetljivo zmago slavila zasedba DSM. Na vrhu so domala vsi pričakovali Jumbo Vismo Primoža Rogliča, Jana Tratnika in Jonasa Vingegaarda, vendar so imele »ose« tudi tehnične težave na razmočeni in proti koncu tudi slabo vidni cesti. Zasedle so šele 11. mesto, tako da slovenski in danski as dirko po Španiji začenjata skoraj pol minute za najnevarnejšim tekmecem Remcom Evenepoelom.

image_alt
Roglič in Vingegaard sta raje izgubila bitko kot vojno

15:53
Remco
je že v glavnini, ki za ubežniki: Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), zaostaja za dve minuti 80 km pred ciljem.

15:49

15:45
Nikomur se ne mudi ujeti ubežnikov, ki so vseskozi na varni razdalji okoli dveh minut. Ekipa DSM jih bo zagotovo ujela, kajti radi bi obdržali rdečo majico tudi za jutrišnjo etapo.

15:40
Remco
je s svojimi štirimi pomagači minuto za glavnino. Ne vemo, kaj se mu je zgodilo, da je zaostal. Verjetno klic narave ...

15:35
Tole je zanimivo za ljubitelje nogometa; start današnje etape je bil v mestu Mataro, ki je tudi rojstni kraj nove senzacije FC Barcelone, Lamina Yamala, rojenega julija 2007. Prejšnji teden je postal najmlajši nogometaš katalonskega kluba, ki je tekmo začel v prvi postavi. Danes popoldne naj bi igral tudi proti Villarrealu.

15:30
Do cilja je 95 km, ubežniki: Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), imajo 2:13 prednosti. Cesta se suši ... Evenepoel za glavnino zaostaja poldrugo minuto. Vendar nihče ne paničari. 

15:25
Včerajšnja etapa še vedno buri duhove po kolesarski karavani. Če bi se to zgodilo organizatorjem dirke po Sloveniji, bi bil, vsaj tako sem sam prepričan, škandal brez primere, verjetno bi dobili zajetno denarno globo ... če pa je organizator najbogatejše podjetje za organiziranje tovrstnih dogodkov ... pa se ne zgodi nič. Eden drznejših odgovorov organizatorja (ni preverjeno, lahko, da je samo spletni trač), da se pritožujejo samo razvajeni mladi kolesarji, da je starejšim vse jasno in vedo, da je kolesarstvo »zunanji šport«.

15:20
Trenutno ne dežuje, cesta se suši, tudi s cilja poročajo, da se cesta suši, tako, da lahko do konca 2. etape pričakujemo še kako novo obvestilo, kako se bo etapa končala ...

15:15
Zakaj je bil pred startom spet Roglič glavni favorit za današnjo zmago? Zato, ker je organizator najprej sporočil, da se bo etapa končala na zadnjem klancu Montjuic, ki je 3,8 km pred ciljem. Jasno na takih klancih je Roglič nepremagljiv. Vendar zdaj so sporočili, da bo konec etape že 9 km pred ciljem, torej pred klancem Montjuic. In na takih ciljih ne verjamem, da lahko zmaga Roglič. Kaj pa ubežniki? Kaj bo po »navideznem« cilju, bodo kolesarji vseeno nadaljevali do najprej predvidenega cilja v Barceloni? Čakamo na nove informacije.

15:10
Na begu so kolesarji: Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA).

15:05
Današnja etapa bo krajša za 9 km, ker je cesta proti cilju prenevarna, na nekaterih sektorjih je celo pod vodo, saj je v tem delu Barcelone celo noč močno deževalo ... deževalo je po celih treh mesecih suše! Do cilja je še 115 km.

15:00
Dan zmešnjav na samem startu. Upamo, da bo dirka minila brez dodatnih zapletov. Etapa že poteka, trenutno beži 5 kolesarjev, ki imajo 2 minuti prednosti pred pelotonom. 

2-etapa Vuelta Foto Lavuelta.es Delo
2-etapa Vuelta Foto Lavuelta.es Delo

***

Organizatorji dirke po Španiji so sporočili: »Zaradi varnostnih ukrepov je bil štart 2. etape premaknjen nekaj kilometrov naprej od predvidene štartne črte, cilj pa bo 9 km pred predvidenim ciljem etape v Barceloni.« Vsi kolesarji so se strinjali z odločitvijo. Pravzaprav je ta odločitev padla po tem, ko je pri organizatorjih ukrepal Jonas Vingegaard.

***

Druga etapa dirke po Španiji od Mataroja do Barcelone je dolga 182 kilometrov.

image_alt
Najmlajši so tvegali in zmagali, Rogličevi razočarali

Na etapi so trije kategorizirani klanci, prvi in tretji sodita v 3. kategorijo, drugi pa v 2. Prvi klanec Coll de Sant Bartomeu, je dolg 6,6 kilometra s povprečnim 4,5-odstotnim naklonom. Pravzaprav je to klanec, ki se začne že od samega starta druge etape.

Drugi klanec je Coll d'Estenalles, ki kolesarje čaka na 53. kilometru etape. Dolg je 12,1 kilometra, povprečni naklon pa ne presega štirih odstotkov, uvrstili so ga v 2. kategorijo po težavnosti. Potem sledi 100 kilometrov »navidezne ravnine«, kar na španskih cestah pomeni, da ni »niti metra« ravnega. 

Peloton bo v Barcelono prispel iz Molins de Rei v dolini Llobregat in nadaljeval do L'Hospitalet de Llobregat. Zaključni del se bo začel tam, kjer se je včeraj zvečer končal, na Avenida de la Reina Maria Cristina. Potem se bo začel boj za etapno zmago. Klanec na grad Montjuïc. Klanec je dolg le 2,5 kilometra, najstrmejši del znaša 19 odstotkov, povprečje pa 4,6 odstotka.

Barcelono naj bi tudi danes ves dan pral poletni dež. Če bodo danes vremenarji imeli prav, potem bomo spet gledali varno kolesarjenje vseh favoritov za skupno zmago. Tvegali bodo lovci na etapne zmage ali pa manjša ubežniška skupina. 

Tako je trenutno stanje na cesti po kateri bo čez štiri ure potekala 2. etapa! 

image_alt
Roglič in Vingegaard sta raje izgubila bitko kot vojno

 

Komentarji: