Američani naj bi nadaljevali ligo NBA 31. julija

Lastniki klubov razdeljeni, šef Luke Dončića predlaga spremenjen sistem igranja končnice.
Fotografija: Luka Dončić bi lahko igral naslednjo pravo tekmo šele julija. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić bi lahko igral naslednjo pravo tekmo šele julija. FOTO: Usa Today Sports

Vodstvo in lastniki klubov severnoameriške košarkarske lige NBA še nimajo natančnega urnika nadaljevanja sezone 2019/20, ki je bila 11. marca prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Po poročanju spletne strani NBA bodo preostale tekme, končnico in finale odigrali na lokaciji Disney World pri Orlandu na Floridi. Možni datum je 31. julij.


Direktorji klubov razdeljeni na polovico


Po ameriških družbenih omrežjih je v petek zaokrožil najverjetnejši datum vrnitve profesionalne košarke onstran velike luže. Komisar lige NBA Adam Silver je upravnemu odboru, v katerem sedijo lastniki franšiz, kot ciljni datum predstavil 31. julij, ko bi bilo še možno nadaljevati in končati sezono NBA ter razglasiti prvaka. Celotno dogajanje bi se odvilo na prizorišču ESPN's Wide World of Sports na Floridi, kjer bi bilo možno zagotoviti najboljše pogoje za neposredne televizijske prenose, seveda brez navzočnosti gledalcev na tribunah in navijačev, ter upoštevanjem varnostnih in zdravstvenih protokolov.

Mark Cuban predlaga, da se v nadaljevanju zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjene sezone v končnici meri 20 ekip namesto običajnih 16. FOTO: AFP
Mark Cuban predlaga, da se v nadaljevanju zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjene sezone v končnici meri 20 ekip namesto običajnih 16. FOTO: AFP


Šibka večina generalnih direktorjev klubov NBA, šestnajst od 30, bi najraje videla, da ne bi spreminjali tekmovalnega formata in bi končnico odigrali s 16 ekipami, z najboljšimi osmimi zahodne in najboljšimi osmimi vzhodne konference, ki bi jih razporedili glede na razvrstitev rednega dela lige v trenutku zamrznitve lestvice ob prekinitvi.


»Ne morete košarkarjev kar takoj vreči v vročico končnice«


Lastnik košarkarske ekipe Dallas Mavericks, katere prvi zvezdnik je Luka Dončić, Mark Cuban pa predlaga, da se v nadaljevanju zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjene sezone v končnici meri 20 ekip namesto običajnih 16. Dodaja tudi, da bi vseh 30 ekip moralo pred končnico odigrati še pet do sedem tekem rednega dela. »Ne morete košarkarjev kar takoj vreči v vročico končnice,« je prepričan Mark Cuban.

Komisar lige NBA Silver je v petek opravil videokonferenco s 30 lastniki franšiz, generalnimi direktorji klubov in predstavniki združenja igralcev. V tem trenutku je še najbolj jasno to, da v vseh klubih na prvo mesto postavljajo varnost in zdravje. Tako morajo najprej odgovoriti na dileme in tveganja, povezana z vnovičnim zagonom tekmovanj, potem pa se bodo lahko lotili podrobnega terminskega načrta po datumih, lokacijah in skupinah.

Komentarji: