Dončić in Dragić božična želja Američanov

Onstran Atlantika so se začela pogajanja vodstva severnoameriške košarkarske lige NBA in združenja poklicnih igralcev o tem, kdaj začeti sezono 2020/21.
Fotografija: Luka Dončić ta čas nabira moči za novo sezono, ki naj bi se začela okrog prehoda v leto 2021. FOTO: Kevin C. Cox/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić ta čas nabira moči za novo sezono, ki naj bi se začela okrog prehoda v leto 2021. FOTO: Kevin C. Cox/AFP

Onstran Atlantika so se začela pogajanja vodstva severnoameriške košarkarske lige NBA in združenja poklicnih igralcev o tem, kdaj začeti sezono 2020/21. Na mizi je scenarij za začetek lige konec decembra, z uvodnimi božičnimi tekmami, ter skrajšano sezono, kar bi košarkarjem omogočilo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Dobro obveščeni, a anonimni viri, so v petek povedali, da bi lastniki klubov še najraje videli, če bi lahko uvodne tekme nove sezone odigrali na božični dan ali dan pred njim. Na podlagi tega scenarija, če bi obveljal, bi vsaka od ekip v rednem delu sezone odigrala 72 tekem. To pa bi članom košarkarskih reprezentanc še dalo dovolj časa, da bi lahko v Tokiu za svoje države zaigrali na olimpijskih igrah.


Začetek okrog dneva Martina Lutherja Kinga


Kar je seveda sila dobra informacija tudi za ljubitelje košarke v naši državi. Na drugi strani velike luže slovenske navijače razveseljujeta Luka Dončić v dresu Dallas Mavericks in Goran Dragić v majici Miami Heat. Slednji je resda že večkrat povedal, da je končal nastopanje za reprezentanco, s katero je osvojil naslov evropskega prvaka.Za zdaj se nacionalno združenje košarkarskih igralcev, sindikat, ki zastopa igralce, ni strinjalo z nobenim predlogom sveta guvernerjev lige, je dejal eden od poznavalcev pogovorov. Komisar lige NBA Adam Silver je sicer konec septembra dejal, da se bo verjetno začetek sezone pomaknil v naslednje koledarsko leto, vendar ni izključil božiča kot ciljnega datuma uvodnih tekem.

Po navedbah več dobro obveščenih je datum, ki se najpogosteje omenja za začetek nove sezone, okrog vikenda ob dnevu Martina Lutherja Kinga v januarju. Končnica minule zaradi pandemije novega koronavirusa skrajšane sezone je bila v mehurčku v športnem kompleksu pri Orlandu na Floridi. Naslov prvaka, že 17., je osvojilo moštvo LeBrona Jamesa Los Angeles Lakers. Tudi za novo sezono razmišljajo o varovanih mehurčkih.

Goran Dragić in LeBron James med eno od tekem finala sezone 2019/20, ki je oktobra pripadel Los Angelesu. FOTO: Mike Ehrmann/AFP
Goran Dragić in LeBron James med eno od tekem finala sezone 2019/20, ki je oktobra pripadel Los Angelesu. FOTO: Mike Ehrmann/AFP


Po enem od scenarijev bi po ZDA ustvarili pet mehurčkov, v vsakem od teh pa bi se merilo po šest moštev. Še pred tem morata liga in združenje doreči tudi finančne podrobnosti prihajajoče sezone, vključno z zgornjo mejo plač in kdaj lahko igralci sprejmejo in zavrnejo pogodbene možnosti, kdaj se lahko sklenejo pogodbe in sčasoma pridobijo ter podpišejo pogodbe s prostimi igralci.

Za zdaj se ve le to, da bo 18. novembra virtualno potekal letošnji nabor, torej izbor mladih igralcev, dan, ko se v ligi NBA podpisujejo pogodbe in sklepajo dogovori z mladimi, obetavnimi in še neuveljavljenimi igralci.

Preberite še:

Komentarji: