Doslej so prejemali udarce, v Brescii jih želijo deliti

Cedevita Olimpija na nov popravni izpit v evropskem pokalu – Rimac: Naši branilci bolj zaupajo sebi kot visokim soigralcem.
Fotografija: Slavena Rimca ob začetku sezone pogosto boli glava. FOTO: Eurocup
Odpri galerijo
Slavena Rimca ob začetku sezone pogosto boli glava. FOTO: Eurocup

Ljubljana – Razlika v kakovosti košarkarjev in tekmovanj je očitna, toda z matematičnega vidika letošnji evropski štart Cedevite Olimpije ni bistveno drugačen od začetka Petrola Olimpije v prejšnji sezoni. Lani ob podobnem času so Ljubljančani drugič klonili v Fibini ligi prvakov, potem ko so v Patrasu vodili do zadnjih minut, letos kot Cedevita Olimpija še čakajo na prvo zmago v evropskem pokalu, v katerem so v prelomnih trenutkih zaostali za Darušafako in Unicsom Kazanom kar z 9:42. Tretja priložnost se jim bo ponudila drevi ob 20.45 v Brescii.

Pred soočenjem z 12. zasedbo prejšnjega italijanskega prvenstva, ki je v novo sezono vkorakala z izkupičkom 3:1 v DP ter z zmago nad Unicsom (84:75) in porazom pri Joventutu (68:81) v evropskem pokalu, je moral Olimpijin trener Slaven Rimac neštetokrat odgovoriti na različico enega in istega vprašanja. Kaj se dogaja z njegovimi košarkarji, ko bi morali dotolči nasprotno moštvo?

»Na dosedanjih tekmah smo res bogato obdarili tekmece. Imamo novo ekipo, želimo se dokazati in okolje veliko pričakuje od nas. Po mojih izkušnjah je pomembno, da moštvo dobi pravi zagon in da se loti popravljanja spodrsljajev. Tudi proti Ciboni je kazalo, da bi lahko pobegnili na 25 točk, a smo se komajda ognili novim težavam. Ko je tekmec v nokdavnu, ne znamo dokončati dela,« je prepričan 44-letni Zagrebčan, ki ga še posebej skeli kolaps v Kazanu, kjer so njegovi košarkarji vodili s +13 pred koncem tretje četrtine.

Codi Miller-McIntyre je bil na prvih tekmah udarni adut stožiškega moštva. FOTO: ABA
Codi Miller-McIntyre je bil na prvih tekmah udarni adut stožiškega moštva. FOTO: ABA


»Takrat se je videlo, da je Unics načet, a nam je zmanjkalo mirnosti, da bi pametno odigrali končnico tekme. Tudi to je del procesa, med katerim bodo morali košarkarji iskati kolektivne rešitve z dobrim kroženjem žoge. Zdaj se dogaja, da kar nekaj fantov meni, da morajo pomagati ekipi z individualnimi potezami, kar pa le izjemoma prinaša ugoden rezultat,« razmišlja Rimac pred tretjim evropskim izzivom, v katerem se bo Cedevita Olimpija spopadla z manj uveljavljenim tekmecem, ki se je pred tremi sezonami vrnil med italijanske prvoligaše po 28 letih. S klopi ga vodi nekdanji odlični branilec Vincenzo Esposito, ki se je sredi 90. let preizkusil v ligi NBA pri Torontu, med njegovimi aduti pa so najbolj znani zdaj že 36-letni krilni igralec David Moss, ki se je dokazal pri evroligaših Sieni in Milanu, branilec Luca Vitali in krilo Awudu Abass, ki sta igrala za Italijo na letošnjem SP, in branilec DeAndre Lansdowne.

 

Večji učinek centrov?


»Brescia ima kar nekaj košarkarjev iz prejšnje sezone, zato je ohranila dobro moštveno kemijo in se pravilno odziva v ključnih trenutkih. Njeni košarkarji ne sodijo med najbolj nadarjene, a dobro sodelujejo in vedo, kdo mora kaj delati. Zato bomo morali igrati zbrano vseh 40 minut, tik pod obročema pa smo bolj kakovostni. Toda naše moštvo se mora navaditi, da ima notranja orožja, pravo ravnotežje v igri je odvisno tudi od zaupanja, ki ne pride čez noč. Zdaj smo res preveč odvisni od zunanjih metov, saj naši branilci in krila bolj zaupajo sebi kot drugim, čeprav bi lahko prejeli uporabno povratno podajo, ko se obramba zgosti ob centru,« je odločen strateg Cedevite Olimpije, prepričan, da lahko centri prevzamejo večjo vlogo kot doslej.

»V današnji košarki imajo sicer branilci večji pomen. Toda po prihodu Maika Zirbesa imamo napadalni potencial na notranjih položajih, tekmecem pa lahko povzročata veliko preglavic tudi drugi center Andrija Stipanović in krilni center Mikael Hopkins. Skupaj so doslej dosegli le 25 točk v Evropi, a potrebujemo globinsko igro, da tekmeci čim prej izkoristijo bonus osebnih napak in da jih postavimo pod pritisk,« vztraja Slaven Rimac.

Preberite še:

Komentarji: