Kot otroci se veselijo malenkosti in spravljajo tekmece v obup

Košarkarji Golden Stata drugo leto zapored vodijo v finalu s 3:0 v zmagah
Fotografija: Kevin Durant je zadel vse štiri mete z več kot devetih metrov oddaljenosti.
Foto AFP
Odpri galerijo
Kevin Durant je zadel vse štiri mete z več kot devetih metrov oddaljenosti. Foto AFP

Cleveland – Potem ko LeBron James v prvi tekmi letošnjega finala lige NBA ni mogel preprečiti poraza košarkarjev Clevelanda niti z 51 doseženimi točkami, lahko le ugibamo, kaj bi se dogajalo z njegovim moštvom na večer, v katerem bi metal iz igre le 3:16, trojke 1:10. Takšno razkošje pa si lahko privošči Golden Statov as Stephen Curry, saj ima ob sebi Kevina Duranta.

Najboljši igralec lanskega velikega finala in štirikratni prvi strelec lige NBA (v letih 2010-12 in 2014) je s 43 točkami (met za dve 9:14, za tri 6:9, prosti meti 7:7), kar je njegov rekord v dvobojih končnice, 13 skoki in 7 asistencami zabil tretji žebelj v krsto Konjenikov. Po porazu v domači dvorani s 102:110 namreč zaostajajo že z 0:3 v zmagah. Kar pet Durantovih soigralcev je doseglo dvomestno število točk, toda med njimi je bil z 11 najučinkovitejši Curry, ki je bil tokrat daleč od svoje običajne ravni. Poražencem niso zadostovali niti deseti Jamesov trojni dvojček v tekmah končnice (33 točk, 10 skokov in 11 asistenc) niti dobri predstavi Kevina Lova (20 točk in 13 skokov) in Rodneyja Hooda (15). Po negativnem "hat-tricku" so se znašli na robu prepada, saj še nobenemu moštvu ni uspelo nadomestiti primanjkljaja z 0:3. Njihova skupna bera v soočenjih končnice je 0:131.

Bojevniki iz Oaklanda imajo na voljo kar štiri zaključne žoge za obrambo naslova in šesto šampionsko lovoriko; tretjo v zadnjih štirih sezonah. Tudi lani so v finalu vodili s 3:0 v zmagah, četrto tekmo prepričljivo izgubili v gosteh (116:137), a nato dokončali delo na domačem parketu (129:120) in bučno proslavili uspeh s svojimi privrženci. Durant je takrat v vseh petih tekmah presegel mejo 30 točk (povprečje 35,2), največ pa zbral v prvem (39) in zadnjem nastopu (38). Letos je začel nekoliko bolj zmerno in dvakrat nanizal po 26 točk, v tretjem poskusu pa odločno prekosil tudi "kralja Jamesa" in napovedal jasno kandidaturo za lovoriko MVP finala.
 

Curry spodbuja nesebičnost


"KD je pravi morilec. Drevi je še enkrat 'ubil' moje moštvo, ki se je znašlo v zelo težavnem položaju, čeprav še zdaleč ni igralo slabo. Toda poskusili bomo dobiti četrto tekmo in podaljšati finalno serijo," se je po novem porazu pridušal LeBron James, saj je vse bolj jasno, da ima Golden State na voljo precej več velemojstrov, ki si lahko privoščijo tudi kakšen "prost" večer.

To pojasnjujejo tudi besede Kevina Duranta: "Običajno se niti ne silim v ospredje in ne razmišljam o strelskih rekordih, toda tokrat smo zašli v težave že v uvodnem delu tekme, sam pa sem imel dober občutek za met. Fante sem zato prosil, naj se bolj pogosto spomnijo name," je pojasnil 29-letni in 206 cm visoki krilni as, ki je zadel nekaj neverjetnih metov, med drugimi vse štiri poskuse z več kot devetih metrov oddaljenosti. Potem ko si je Golden State kot prvi v zgodovini lige NBA priigral prednost 3:0 v dveh finalih zapored, pa ni želel prevzeti posebnih zaslug.

"Neverjetno rad imam vse fante v našem moštvu. Še vedno se veselimo sleherne tekme z otroško igrivostjo, kar je izjemna redkost v profesionalnem svetu lige NBA. Uživamo v domiselnih podajah, koristnih blokadah, dobrih obrambnih rotacijah in natančnih metih. Za nas je pomembna vsaka podrobnost, takšnemu sproščenemu pristopu pa je najbolj naklonjen Steph Curry," je potrdil Kevin Durant.

Komentarji: