Krka si je z zobmi prigrizla pot med žive

Petrol Olimpija je v drugi tekmi finala DP vodila že s 14 točkami prednosti, vendar klonila proti bojeviti Krki
Fotografija: Organizatorja igre Jan Špan (z žogo) in Paolo Marinelli (ob njem) sta bila v glavnih vlogah tudi v Novem mestu
Odpri galerijo
Organizatorja igre Jan Špan (z žogo) in Paolo Marinelli (ob njem) sta bila v glavnih vlogah tudi v Novem mestu

Novo mesto – Če smo Krko ugnali petkrat v dosedanjih šestih soočenjih sezone, ne vemo, zakaj je ne bi še enkrat, so si bržkone rekli košarkarji Petrola Olimpije pred drugo tekmo finala lige Nova KBM in tudi po treh četrtinah. Nato pa pričakovali, da se Novomeščani ne bodo borili tudi z zobmi in vse do zadnje sekunde. Po izenačenju skupnega rezultata na 1:1 se bosta moštvi v petek še enkrat pomerili v dvoboju do treh zmag; tokrat v Tivoliju.

»Formula za uspeh po sobotnem porazu z 21 točkami razlike v Stožicah je bila preprosta. Igrali smo bolj čvrsto in nismo dovolili tekmecem, da bi prevladovali pri skokih, s čimer so prišli do končnice, v kateri so bile možnosti 50:50. Želim si, da bi tudi na naslednjih tekmah prikazali podobno energijo in zbranost,« je bil po sinočnjem dvoboju zadovoljen Krkin trener Simon Petrov. Povsem upravičeno, kajti njegovi košarkarji so zmogli dovolj moči, da so nadomestili zaostanek 14 točk iz druge četrtine.

Ljubljančani so pričakovano nastopili brez Mitcha McCarrona, ki si je v uvodnih minutah prvega finalnega dvoboja poškodoval vezi v komolcu, Novomeščani so še tretjič zapored pogrešali kapetana moštva Daliborja Đapo zaradi načete zadnje stegenske mišice. Toda gostje so lahko vsaj delno zakrpali vrzel z Rokom Badžimom, ki je bil doslej presežni peti tujec, že tako »krajša« domača zasedba pa ni imela prave kadrovske rešitve. Preostalo ji je le, da poskuša vložiti vso razpoložljivo energijo in zmanjša število napak v primerjavi s sobotno tekmo v Stožicah ter se poskuša rešiti iz težavnega položaja. Kajti še nihče ni nadomestil zaostanka z 0:2 v finalnih dvobojih DP.
 

14 izgubljenih žog Olimpije po polčasu


Petrov je tokrat omejil minutažo najmlajših članov moštva, a se vendarle ni mog el ogniti večjim nihanjem. Ta so tako kot v soboto še posebej prišla do izraza v drugi četrtini, v kateri so stopili na sceno rezervisti obeh moštev. Gostujoči so do polčasa dosegli 19 točk, domači le tri (na koncu 26:10), kar je bil zelo zgovoren podatek. Olimpija si je z dvema trojkama Erjona Kastratija in prodori Devina Oliverja resda zgodaj priigrala obetavno prednost (16:11), ki pa je bila zelo kratke sape. Stroga merila sodnikov pri dosojanju osebnih napak je namreč pustil večje posledice, Novomeščani so bili pri agresivnih dvobojih bistveno bolj premeteni. Kot ponavadi je pri tem prednjačil Dino Cinac. Toda po izenačenju na 23:23 po zaslugi Paola Marinellija in prvem večjem valu menjav so se tudi sami znašli v težavah.

Domen Lorbek, Jan Špan, Igor Tratnik in Jusuf Sanon so izkoristili svojo priložnost in medlo obrambo Novomeščanov ter v pičlih štirih minutah pobegnili na 40:26. A kakor hitro so si vodstvo priigrali, so ga tudi začeli zapravljati. Minuto pred koncem prvega polčasa, v katerem so bili Ljubljančani učinkovitejši pri metih iz rakete, a hkrati izgubili skok s 16:20, je Marko Jošilo poskrbel za znižanje na 39:43, ritma dvoboja pa ni spremenil niti glavni premor.

Po njem je Krka igrala še bolj čvrsto, nenehno na meji osebne napake (in prek nje) in po zaostanku 43:53 izenačila na 55:55. Štiri minute pred koncem pa so se začeli njeni trenutki. Ljubljančani namreč niso zdržali pritiska, začeli so izgubljati žogo kot za stavo (na koncu Hrovat 5, Lorbek 4), po napakah pa z osebnimi napakami podarjali Novomeščanom proste mete. Ti so seveda izkoristili priložnost in prešli v vodstvo s 74:70 in 79:75. Oliver je le 38 sekund pred koncem znižal Olimpijin primanjkljaj s trojko, a po zgrešenem poskusu Žige Dimca izpod obroča je bil nenatančen tudi Jordan Morgan. Nešportna osebna napaka Gregorja Hrovata je bila le še pika na i.

»Razumeli smo, da moramo igrati vseh 40 minut, da ena četrtina v finalu še zdaleč ni dovolj. Moraš se boriti brez popuščanja, v Stožicah smo se veliko naučili in tokrat igrali veliko bolje v obrambi,« je poudaril Krkino krilo Marko Jošilo, ki je zbral 15 točk in 10 skokov, najboljši strelec zmagovitega moštva Žiga Dimec je dodal: »Marsikaj je bilo lažje, ko smo začeli zadevati neovirane mete. Naš cilj je dobiti tretjo tekmo v Tivoliju in v nedeljo proslaviti naslov v Novem mestu.«

Olimpijin trener Zoran Martič je bil razumljivo nejevoljen: »Prezgodaj smo se začeli ukvarjati z zadevami, ki niso bile pod našim nadzorom. Ko se je Krka podala v popoln pretep, nismo znali odgovoriti. V drugem polčasu smo izgubili kar 14 žog, skupno 17. Glede na slog igre obeh moštev pa je vsaj nenavadno razmerje v prostih metih. Mi smo jih imeli na voljo 14, gostitelji 28. Zdaj si moramo povrniti zbranost, saj smo se danes pustili izzvati, in mislim, da so tudi sodniki podlegli pritisku Novomeščanov. Pred našim zadnjim napadom nismo imeli minute posveta in v takšnih okoliščinah je težko karkoli očitati košarkarjem.

Krka: Petrol Olimpija 80:78 (57:63, 39:47, 22:23)
Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 1000, sodniki Krejić (Kr), Vučkovič (Mb) in Španič (Po).
Krka: Bratož 9 (5:6), Marinelli 15 (3:3), Jošilo 15 (4:8), Cinac 14, Dimec 17 (5:6) – prva peterka; Osolnik 1 (1:3), Zagorac 2, Kovačevič 7 (0:2), Fifolt; Jančar Jarc, Škedelj in Stipaničev niso igrali; Petrol Olimpija: Špan 15, Hrovat 6 (2:2), Kastrati 6, Oliver 14 (1:2), Morgan 11 (1:3) – prva peterka; Radulović, Tratnik 6, Bubnić, Badžim 3 (1:2), D. Lorbek 7, Begić 7 (3:4), Sanon 3 (1:1). Met za dve: Krka 22:50 (44 %), Petrol Olimpija 27:41 (65 %); za tri: Krka 6:20 (30 %), Petrol Olimpija 5:20 (25 %); skoki: Krka 37 (23+14), Petrol Olimpija 37 (28+9).

Komentarji: