Luka Dončić bogataš brez pravih pomočnikov

Zatišje med košarkarji Dallasa, klubski šefi bi lahko kupovali, toda najboljši so že oddani.
Fotografija: Stephen Curry (levo) bo še naprej zaslužil več kot Luka Dončić. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Odpri galerijo
Stephen Curry (levo) bo še naprej zaslužil več kot Luka Dončić. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports

Mark Cuban, lastnik košarkarske franšize Dallas Mavericks, je delno potešil pričakovanja navijačev s čistko v strokovnem štabu in upravi kluba, predvsem pa s prihodom v Slovenijo in podpisom nove pogodbe z Luko Dončićem do konca junija 2027 za najvišjo možno plačo. Da bi lahko napovedal večje tekmovalne ambicije v ligi NBA, pa bi moral dodobra prevetriti tudi igralski kader. Letos mu očitno ne bo uspelo, saj so največje proste ribe že podaljšale sodelovanje z dosedanjimi delodajalci ali našle nove pristane.

Ker mora Dončić odslužiti še zadnjo sezono v obvezni štiriletni pogodbi za novince, ki je bila po pravilih lige NBA odvisna od njegove uvrstitve na naboru, ga na trenutni finančni razpredelnici Dallasovega moštva najdemo na četrtem mestu. V prvenstvu 2021/22 bo zaslužil 8,7 milijona evrov bruto, pred njim so latvijski krilni center Kristaps Porzingis s 27 milijoni evrov, branilec Tim Hardaway z 18,2 milijona in center Dwight Powell z 9,5 milijona evrov.



V seštevku letni zaslužki teksaških košarkarjev za naslednjo sezono ta hip znašajo 101,2 milijona evrov, kar pomeni šele 21. mesto med 30 zasedbami v elitni ameriški ligi (prvi je Brooklyn s 152 milijoni) in v teoriji kar nekaj manevrskega prostora. V praksi pa so njihove možnosti za iskanje dodatnih okrepitev zelo omejene in ni pričakovati revolucionarnih novosti ali bistveno boljšega izhodišča za tekmovalni napredek.

Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja bo v petih letih zaslužil  195 milijonov evrov. FOTO: Jonathan Daniel/AFP
Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja bo v petih letih zaslužil  195 milijonov evrov. FOTO: Jonathan Daniel/AFP

 

Nowitzki je bil veliko cenejši


V zadnjih dveh sezonah so košarkarji Dallasa obakrat obtičali že v uvodnem krogu končnice po dvobojih z LA Clippers. V poletnih mesecih je branilec Josh Richardson, v prejšnjem prvenstvu peti strelec moštva s povprečjem 12,1 točke, prestopil k Bostonu, kot zamenjava pa je prišel center Moses Brown, ki je lani prispeval pri Oklahoma Cityju 8,6 točke in 8,9 skoka v 32 nastopih. S svojimi 218 cm bo dodatno dvignil višinsko povprečje adutov novega trenerja Jasona Kidda, v katerem najbolj izstopata Srb Boban Marjanović z 224 cm in Porzingis z 221. Odločilnega kakovostnega preskoka pa bržkone ne more jamčiti, prav tako ne krilo Reggie Bullock, lani član New Yorka.



Dallas bo vkorakal v novo sezono 21. oktobra v Atlanti, kdaj jo bo končal, pa bo odvisno od številnih dejavnikov. Luka Dončić se lahko po svoje bolj veseli prvenstva 2022/23, ko bo tudi formalno stopila v veljavo nova pogodba, ki jo je sklenil prejšnji teden v Ljubljani in mu bo v petih letih prinesla 176,7 milijona evrov. Po skupni vrednosti gre za trenutno tretji najvišji odprti zajamčeni znesek, pred njim sta le dva asa, ki dlje igrata v ligi NBA in imata pravico do višjih prejemkov: MVP letošnjega finala Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja s 195 milijoni za pet let in Golden Statov zvezdnik Stephen Curry s 184 milijoni evrov za štiri leta.

V povprečju bo Curry zaslužil 46 milijonov evrov na sezono, drugi bo Philadelphiin center Joel Embiid z 42,7, Dončić pa 12. s 35,3 milijona evrov. Že v prvi sezoni po izboljšani tržni ceni mu bo v žep kapnilo 30,5 milijona evrov, torej devet milijonov več, kot je v svojem najboljšem letu zaslužil Dallasova ikona Dirk Nowitzki.

Preberite še:

Komentarji: