Na tekmah ni dobro biti Dončićev prijatelj

Ljubljančan je tudi med pripravami na EP 2017 nenehno pilil svoj značilni met.
Fotografija: Luka Dončić (77) je za štiri točke zaostal za svojim rekordom v ligi NBA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić (77) je za štiri točke zaostal za svojim rekordom v ligi NBA. FOTO: Reuters

Pogled na lestvico zahodne konference lige NBA ni bistveno drugačen kot v prejšnjih dveh sezonah. Košarkarji Phoenixa (10:33) so prepričljivo zadnji, tik nad njimi je Dallas (19:22). Novo prvenstvo je vendarle prineslo nova rivalstva. Luko Dončića nenehno primerjajo s prvim izbrancem zadnjega nabora Deandrejem Aytonom, nikoli pa ne pozabijo niti omeniti, da je trener Sonc Igor Kokoškov pripeljal Slovenijo do zlate kolajne na EP 2017.

V prvih dveh soočenjih v sezoni sta bila uspešnejša Kokoškov in Ayton. V tretjem poskusu pa se je veselil Dončić, ki je bil s 30 točkami (sedmimi več kot ob dveh porazih s Sonci skupaj) glavni krivec, da je Phoenix klonil še sedmič v zadnjih osmih nastopih. Poražencem se je poznalo, da niso mogli računati na svojega prvega strelca, branilca Devina Bookerja, ki v povprečju dosega 24,8 točke in je Dallasu v otvoritveni tekmi prvenstva natresel 35 točk, prevelike so bile tudi vrzeli v obrambi, ki jih je mladi čudodelec iz Ljubljane mojstrsko izkoriščal.

»Nenehno spremljam Lukove predstave. Prava zver je. Sprva nisem mogel verjeti, da je star šele 19 let, zaradi stanovitnosti in zrele igre pa nikakor ne sodi med klasične novince. Ne nazadnje je že v Evropi igral na visoki profesionalni ravni in se večkrat znašel v podobnih okoliščinah,« meni Ayton o pol leta mlajšem Slovencu. Veže ju agencija BDA, ki spodbuja njuno komunikacijo v družbenih omrežjih, toda na lanskem posvetu za prijavljene na naboru sta mladca tudi sama našla skupno valovno dolžino.
 

Pred EP nenehno izzival


Vse pa se seveda konča na parketu, na katerem je Dončić tokrat krepko prekosil št. 1 »drafta« njegovega rodu. Ayton je zaradi težav z osebnimi napakami prebil v igri le 20 minut in dosegel šest točk ob metu iz igre 1:7. Ljubljančan pa je ob polovici rednega dela lige NBA že 22-krat dosegel vsaj 20 točk in štirikrat vsaj 30, kar ni uspelo nobenemu zelencu. Ayton, Jaren Jackson iz Memphisa in Trae Young iz Atlante so po enkrat presegli mejo 30 točk ter vsak po svoje ogrožajo Dallasovega asa v glavnih statističnih rubrikah. Dončić (19,8) je najboljši strelec med novinci pred Aytonom (16,5), ki vodi med skakalci (Dončić je tretji), med podajalci pa prednjači Young pred Dončićem.

»To ni nič novega zame. Luka je zelo raznovrsten in nesebičen. Ni običajen strelec, saj zna odlično poskrbeti za soigralce. In tudi v obrambi vse bolj napreduje,« je svojega nekdanjega reprezentančnega izbranca pohvalil Kokoškov in se pošalil, da ima zasluge za Dončićev zaščitni znak – met za tri točke po vzvratnem koraku – njegov strokovni štab v času priprav na zadnji eurobasket. »Luka je kot Steve Nash ali Dirk Nowitzki, med celotnim treningom bi igral košarko 1:1. Ker je po svoje še otrok, pa še toliko bolj uživa v tekmovalnosti. Zato je tudi v reprezentanci nenehno izzival vse okoli sebe, naj se pomerijo z njim. Njegova priljubljena tarča so bili moji reprezentančni pomočniki, ob katerih je pilil svoje najljubše poteze,« se je spomnil prvi Evropejec v vlogi glavnega trenerja moštva v ligi NBA.

Dončić je pristavil: »Vedno se rad pomerim s prijatelji in Igor ni nobena izjema. Tudi med današnjo tekmo sem mu navrgel nekaj zbadljivih pripomb, saj je prišel moj trenutek.«

Dallas : Phoenix 104:94 (Dončić 30 – met za dve 4:5. za tri 4:9, prosti meti 10:16, 6 skokov, 5 asistenc, 3 dobljene in 4 izgubljene žoge v 36 minutah, Barnes 17, Matthews 14; Warren 20, Jackson 17, Holmes 16).

Preberite še:

Komentarji: