Ostanek zlatih prvakov noro zadeval trojke

Zdesetkana slovenska košarkarska reprezentanca v Varaždinu presenetila Hrvaško.
Fotografija: Jakob Čebašek (55) je s trojkami in 22 točkami presenetil hrvaške košarkarje. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix
Odpri galerijo
Jakob Čebašek (55) je s trojkami in 22 točkami presenetil hrvaške košarkarje. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždin – Že skoraj kot na obredno žrtvovanje je košarkarska javnost pospremila zdesetkano slovensko reprezentanco na današnjo pripravljalno tekmo s Hrvaško pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2019. Toda z vseh vetrov in skritih kotičkov zbrana zasedba je pokazala zobe. V Varaždinu je zaostajala le z 2:3, nato pa gostitelje spravljala v obup s pogumno igro in rafali trojk.

Kot bi celo poletje vadili mete z velike razdalje, so se priložnostno zbrani košarkarji hiteli dokazovati selektorju Radu Trifunoviću. Do polčasa so izkoristili osem od 13 poskusov za tri točke (27-letni debitant Jakob Čebašek tri, 17-letni Gregor Glas in Miha Lapornik po 2, Matic Rebec enega), nato pa že v 32. minuti prisilili domačega stratega Dražena Anzulovića, da je med minuto posveta domala prepovedal svojim košarkarjem, da bi prejeli še kakšno trojko. Hrvaška izbrana vrsta s štirimi asi iz lige NBA je namreč na domačem parketu zaostajala kar z 61:77 in delovala povsem nemočno proti razpoloženim anonimnežem iz sosednje države.

A njegov ukaz je zalegel le za kratko. Po znižanju na 72:77 je Čebašek, ki si kot krilni košarkar služi kruh v Belgiji, zadel svojo peto trojko in razbremenil mlajše soigralce, da so lahko zdržali do konca kljub 17 izgubljenim žogam. Hrvati so resda izenačili na 83:83 in imeli tik red iztekom igralnega časa za priložnost za zmago, toda po dveh zgrešenih prostih metih Lapornika je bil Dario Šarić nenatančen iz osrčja slovenske obrambe.


Boljši tudi pri skokih


Ostanek moštva evropskih prvakov je na koncu metal za tri točke 17:28 ali kar 60-odstotno; za primerjavo: za dve 11:23 ali 47 %, proste mete zgolj 14:23 ali 60-odstotno – Lapornik 0:6. Čebašek je metal 5:7, Glas 3:3, Lapornik 3:4, Sašo Zagorac 2:3, Rebec 2:4, Aljaž Bratec 1:1, Blaž Mesiček 1:4 ... Hkrati pa se niso izkazali le z natančnostjo in zbranostjo v večjem delu tekme. Kljub pomanjkanju visokih mož so prevladovali pri skokih s 34:30 (Gašper Vidmar 7, Lapornik 5), Rebec pa je zbral kar 10 asistenc, sedem že v prvem polčasu.

Zaradi osredotočenosti na glavne tekmečeve adute, predvsem na Šarića in Bojana Bogdanovića, je kajpada nastalo tudi nekaj obrambnih vrzeli, ki pa jih je v večji meri kaznoval le branilec Jakov Mustapić. Sin nekdanjega odličnega metalca kopja Ivana Mustapića je metal trojke 4:5 in s 25 točkami celo prevzel strelski primat na tekmi, ki je imela močan pripravljalni pridih za obe zasedbi. Reprezentanci se bosta v soboto še enkrat pomerili v Celju, od 14. t. m. pa ju že čaka kruta resničnost v nadaljevanju boja za mundial na Kitajskem.
 

Komentarji: