Pod stožiškimi obroči bodo zadoneli poročni zvonovi

Danes se bosta skupščini slovenskega in hrvaškega podprvaka izrekli o spojitvi v Cedevito Olimpijo.
Fotografija: Slaven Rimac (desno) je bil v sezoni 2017/18 pomočnik Jureta Zdovca pri Cedeviti in v minulem prvenstvu prvi trener Zagrebčanov, zdaj bo strateg Cedevite Olimpije. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Slaven Rimac (desno) je bil v sezoni 2017/18 pomočnik Jureta Zdovca pri Cedeviti in v minulem prvenstvu prvi trener Zagrebčanov, zdaj bo strateg Cedevite Olimpije. FOTO: ABA

Ljubljana – Pet tednov po odmevni predstavitvi projekta bosta Petrol Olimpija in Cedevita naredili odločilni korak ob poročnih zvonovih. Danes ob 10. uri se bosta v Stožicah istočasno sestali skupščini obeh klubov in glasovali o spojitvi v Cedevito Olimpijo. Zaradi jasno izražene želje vodstev ter pokroviteljev slovenskega in hrvaškega podprvaka bo vse skupaj formalnost, zato toliko bolj moti odločitev, da bosta obe seji zaprti za javnost. To namreč ni običaj za športna društva in sproža nepotrebne sume.

Olimpijin statut pravi, da so seje skupščine praviloma javne, da pa se lahko odločijo tudi za zaprto različico. Odprta so bila vrata tudi 15. marca letos, ko je skupščina imenovala 11-članski upravni odbor pod vodstvom predsednika Tomaža Berločnika ter podpredsednikov Jožeta Mermala, Igorja Merviča in Tjaše Ficko do julija 2021. A zelo kmalu je bilo jasno, da je združitev z Zagrebčani realna opcija, danes pa jo bodo zagotovo podprli. Še manj je dvoma, kako se bo izreklo vodstvo Cedevite, saj pri njej o vsem odloča Emil Tedeschi, lastnik podjetja Atlantic Grupa in po oceni medijev tretji najbogatejši Hrvat. Po dosedanjih potezah lahko pričakujemo, da bo dominanten tudi v Stožicah.

Prve kadrovske odločitve so bile zelo predvidljive. Tedeschi je vztrajal, da bo direktor novega kluba Davor Užbinec, ki je bil v enaki vlogi že zadnja štiri leta pri Cedeviti, kot športni direktor pa bo debitiral nekdanji slovenski as Sani Bečirovič. In čeprav ga še niso javno ustoličili, je jasno tudi, da bo za trenersko krmilo poprijel dosedanji strateg hrvaške zasedbe Slaven Rimac, saj se je v minuli teden v imenu Cedevite Olimpije udeležil seminarja za trenerje nastopajočih v evropskem pokalu. Do današnjega dneva D so vsi del papirnatega načrta, konkretnega dela se bodo lahko lotili po združitvi.
 

Koliko za odpravnine?


V minulih tednih je bil Olimpijin direktor (a brez praktičnih pooblastil) še vedno Roman Lisac, ki ga Berločnik poskuša nekako umestiti v novi ustroj, Bečirovič pa je usmeril veliko energije v prazno, ko se je poskušal lotiti kadrovskega mozaika. Dosedanji igralci obeh moštev in trenerji so se namreč med čakanjem sklicevali na veljavne pogodbe z Olimpijo in Cedevito, zastopniki možnih okrepitev pa so ga razumljivo opozorili, naj najprej ustanovijo pravni subjekt, ki bo lahko sklepal dogovore. Še posebej, ker bodo Bečirovičeva pooblastila vendarle omejena. Po definiciji bo pripravljal predloge, o katerih bosta odločala Užbinec in predvsem Tedeschi.

Koliko denarja bo imela Cedevita Olimpija za sestavo moštva, bo odvisno tudi od odškodnin za predčasno prekinitev pogodb s trenerjem Juretom Zdovcem, ki bi moral voditi Olimpijo še dve sezoni, njegovimi pomočniki in košarkarji. Stožice so že zapustili Luka Šamanić (San Antonio), Boban Tomić (slovaški Komarno) in Jan Rebec (Šentjur), Jan Špan, Miha Lapornik, Dražen Bubnić so se lani dogovorili za enoletno igranje, naknadni prišlek Domen Lorbek pa do konca sezone. Nekaj pa jih je še vedno vezanih na Stožice: Roko Badžim je leta 2017 sklenil triletno pogodbo, podobno lani Aleksandar Lazić, Marvin Jones in Erjon Kastrati sta se lani dogovorila za dveletno igranje, Petar Vujačić za štiriletno. Status Jusufa Sanona, Marka Simonovića in Bojana Radulovića pa je težko opredeliti, saj ljubljanski klub poudarja, da je z njimi sklenil »večletne« pogodbe.

Cedevita Olimpija bo v vsakem primeru potrebovala vsaj osem košarkarjev s slovenskim potnim listom za drugi del DP, a tudi boljše okrepitve kot lani, da bo lahko konkurenčna v ligi ABA in evropskem pokalu.

Preberite še:

Komentarji: