Poskus številka šest za stožiške »einsteine«

Cedevita Olimpijia se bo danes v Istanbulu poskusila ogniti prezgodnjemu izpadu iz evropskega pokala.
Fotografija: Marko Simonović in soigralci so v Stožicah zaman poskušali ustaviti Darušafako. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Marko Simonović in soigralci so v Stožicah zaman poskušali ustaviti Darušafako. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Le norec lahko znova in znova ponavlja isto napako in pričakuje drugačen rezultat, pravi stari rek. Mnogi ga pripisujejo Albertu Einsteinu, lahko pa bi bil za zgled košarkarjem Cedevite Olimpije, ki vztrajno poskušajo priti do prve zmage v evropskem pokalu z enako sebično igro in brez obrambe. Stožiške »einsteine« danes ob 18.15 čaka poskus številka 6: revanša z Darušafako v Istanbulu.

Oktobrski poraz s trenutno 6. zasedbo turške lige (4:2) je bil še najtesnejši od petih v evropskem nizu Ljubljančanov. Dobre tri minute pred konec tekme so vodili z 71:79, a nato doživeli prvega od tako motečih kolapsov in klonili s 73:79 (Miller-McIntyre 18, Simonović 14, Murić, Blažič in Stipanović po 10; Colson 16, Browne 14, Lamb 13). Vzorec se je nato nadaljeval v sumljivo podobnem slogu in zdaj so poleg Budućnosti edini v 24-članskem evropskem pokalu brez zmage (beograjski Partizan je bil edini z bero 5:0) in na robu izpada, saj imajo že tri zmage zaostanka za četrtim v skupini C. V preostalih petih kolih bi torej morali preskočiti vse ovire, da bi lahko računali na napredovanje v top 16, čeprav praksa dopušča tudi blažje izjeme. Lani so se kar tri moštva uvrstila v drugi krog s pičlimi štirimi zmagami in še tri s petimi, med drugimi tudi zagrebška Cedevita.

Če želiš, da se ti sreča nasmehne, se ji moraš seveda prikupiti s srčno in kolektivno igro, ki doslej ni bila odlika Cedevite Olimpije. Ali lahko na hitro doživi popolni preobrazbo? Če bi upoštevali prikazano ob zmagi nad Partizanom v ligi ABA, bi bil lahko odgovor pritrdilen, toda ena lastovka ni prinesla košarkarske pomladi v Stožice, saj sta sledila polom na celi črti proti Joventutu in zlom v drugem polčasu (28:48) sobotnega dvoboja z Mornarjem.
 

Rimac zaupa igralcem


»Tekma v Istanbulu je pomembna za obe moštvi. Darušafaka je prejšnji teden izgubila v domači dvorani z Unicsom Kazanom in zapravila del tistega, kar si je prigarala z zmagama na gostovanjih v Ljubljani in Brescii. Mi želimo ostati pri življenju v evropskem pokalu, zato motiv ne bo pod vprašajem. Bolj bo pomembna kakovost vsega, kar bomo prikazali, saj ima vsak naš košarkar neko svoje mnenje in vizijo, kako bi moral igrati, a fantom povsem zaupam,« zagotavlja Olimpijin trener Slaven Rimac, ki je bil doslej vendarle preveč zaupljiv in premalo trde roke, da bi lahko skupino posameznikov uskladil v enovito celoto.

Izkušeni srbski reprezentant Marko Simonović je prvi skakalec (povp. 5) in drugi najboljši strelec stožiškega moštva (14,2 točke) za Codijem Miler-McIntyrom (16,6) z veliko manjšim številom metov iz igre kot Američan (40:71), po porabi sta pred njim tudi Jaka Blažič (55) in Ryan Boatright (45). Pred dnevom D, ki je glede na velika pričakovanja prišel odločno prezgodaj, poudarja: »Igro, ki jo na večini tekem kažemo v prvem polčasu, moramo prenesti na večje število minut, pa bo uspeh prišel sam od sebe. Vidi se, da imamo potrebno kakovost, toda v drugem polčasu se zaradi pomanjkanja izkušenj in tudi neuigranosti preprosto ustavimo.«

Današnji pari v skupini C: Darušafaka – Cedevita Olimpija (18.15), Unics Kazan – Brescia (17.30), Joventut – Nanterre (20.45); vrstni red: Unics Kazan 4:1, Darušafaka, Joventut in Brescia po 3:2, Nanterre 2:3, Cedevita Olimpija 0:5.

Preberite še:

Komentarji: