Stožiški parket je ostal zaklet tudi za Cedevito Olimpijo

Novo ljubljansko moštvo je v 1. kolu evropskega pokala klonilo proti Darušafaki.
Fotografija: Andrija Stipanović je unovčil svojo agresivnost proti višjim tekmecem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Andrija Stipanović je unovčil svojo agresivnost proti višjim tekmecem. FOTO: Roman Šipić/Delo

Evropska premiera Cedevite Olimpije še ni pritegnila toliko gledalcev (2400), kot bi si želelo vodstvo novega kluba, a vendarle več, kot smo jih v prejšnji sezoni videvali v Stožicah in Zagrebu. Skoraj dve desetletji kopičenja nezaupljivosti in nezadovoljstvo zagovornikov »slovenskih interesov« bo pač težko premostiti. Toda za začetek so domači košarkarji na trenutke prikazali kar spodbudno igro, hkrati pa imajo še ogromno neizkoriščenih rezerv. To je Darušafaka znala izkoristiti.



Najboljše so Ljubljančani ponudili v uvodnih 12 minutah, v katerih so si priigrali lepo prednost 28:14 z dinamično in kolektivno igro. Z natančnostjo je izstopal Marko Simonović, ki je v v prvih sedmih minutah trikrat zadel za tri točke, robustni Andrija Stipanović je unovčil svojo agresivnost proti višjim tekmecem, njegova zamenjava Maik Zirbes pa je pristavil svoj delež kljub pomanjkanju treninga. Težave pa so se začele, ko so gostje za nekaj časa prešli k conski obrambi in ko je Ryan Boatright zamenjal Codija Miller-McIntyra v dirigentski vlogi. Igra je kar naenkrat postala bolj individualna, z veliko vodenja in precej slabšim kroženjem žoge. Komaj 183 cm visoki Američan je bil resda prvi strelec Cedevite Olimpije na turnirju superpokala ABA, a pri organizatorskih nalogah tokrat ni prepričal.
 

Hud padec v 2. četrtini


Darušafaka se kajpada ni pustila prositi, naj izkoristi priložnost. Uveljavila je svoj ritem igre, z nizom 17:2 je prevzela vodstvo z 31:30 in ga povišala na 39:33. Poznalo se je, da so Olimpijini košarkarji igrali premehko v obrambi in do polčasa storili le pet osebnih napak, prav tako da se je v tem času vpisala med strelce le sedmerica; pri Turkih deset mož. Pri ničli je ostal tudi kapetan moštva Jaka Blažič, ki je prvič (v petem poskusu) zadel iz igre šele v zadnji sekundi tretje četrtine, domala s polovice igrišča. Do takrat se je njegovo moštvo pošteno namučilo, saj gostje nikakor niso želeli opustiti utečenega ritma igre. Zadevali so trojke (11 v prvih 30 minutah) in močno prevladovali pri skokih (na koncu kar z 48:31) in blokadah metov (6:0) ter si s prepričljivo dobljeno drugo četrtino (27:11) tlakovali pot za uspešno nadaljevanje.

Andrija Stipanović je unovčil svojo agresivnost proti višjim tekmecem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Andrija Stipanović je unovčil svojo agresivnost proti višjim tekmecem. FOTO: Roman Šipić/Delo


Tretja četrtina se je končala z »remijem« (24:24), kar ni bil dober obet za Cedevito Olimpijo. Miller-McIntire je po visokem vodstvu Darušafake s 54:43 v 25. minuti resda igral vse bolje, Blažič in Edo Murić pa sta dala tekmi nekaj slovenskega priokusa, toda obramba je bila še vedno preveč porozna za nagel zasuk. Prednost gostov se je začela opazno topiti šele sredi zadnjega dela tekme. Po Blažičevi in Murićevi trojki so Ljubljančani prevzeli vodstvo z 71:70, ki pa je imelo kratko sapo. Zadnje štiri minute je turška ekipa dobila z 9:2, saj je znala najti razumne poti do obroča, medtem ko so gostitelji vse preveč poskušali z juriši brez zrna soli. Stožice bodo morale torej še malo počakati na novo košarkarsko zmago na evropski sceni. V prejšnji sezoni je Petrol Olimpija izgubila vseh sedem domačih dvobojev v Fibini ligi prvakov.
 

Želeli, a na napačen način


»Začeli smo dobro, tudi v obrambi, saj smo v prvi četrtini prejeli le 12 točk. Nekoliko nas je zmedla conska postavitev Turkov, še bolj pa si lahko očitamo, da njihovega zasuka nismo prekinili s kakšno osebno napako. Preveč je tudi 17 napadalnih skokov gostov. Našim košarkarjem ni manjkalo želje, toda izkazovali so jo na napačen način, kot da bi se vsak po svoje želeli prikupiti občinstvu,« je po tekmi ocenil Olimpijin trener Slaven Rimac.

Maik Zirbes je pristavil svoj delež kljub pomanjkanju treninga. FOTO: Roman Šipić/Delo
Maik Zirbes je pristavil svoj delež kljub pomanjkanju treninga. FOTO: Roman Šipić/Delo


Jaka Blažič je dodal: »Občasno smo igrali dobro, toda obdobja so bila prekratka, da bi lahko prišli do zmage. Tudi jaz sem igral nekako krčevito, zato sem poskušal pomagati moštvu na razne načine, ne le s koši. Borili smo se do konca, prepričan sem, da smo boljši kot Darušafaka, a tega nismo pokazali. Škoda, zmaga bi nam prišla zelo prav za krepitev samozavesti, razveselili pa bi se je tudi gledalci. Toda tekem bo še veliko.«
 

Preberite še:

Komentarji: