Slovenski košarkarji s premešano zasedbo naprej

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v nekoliko spremenjeni zasedbi nadaljevala kvalifikacije za SP. 
Fotografija: Rado Trifunović ima veliko težav pri sestavi reprezentance. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Rado Trifunović ima veliko težav pri sestavi reprezentance. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenija bo v četrtek začela drugi del kvalifikacij za košarkarsko SP 2019. V kadru Rada Trifunovića za tekmi z Latvijo in Turčijo manjkajo številni ključni igralci, je pa zato na njemu nekaj novih, mladih imen, ki bodo v prihodnosti očitno nosili breme slovenskih uspehov.

Na seznamu je 18 košarkarjev: Aljaž Bratec, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Urban Durnik, Gregor Glas, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Blaž Mesiček, Edo Murić, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Luka Vončina, Saša Zagorac, Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Anthony Randolph in Luka Rupnik.

Slovenija bo 14. septembra igrali v Latviji, 17. septembra, ki ga bo Košarkarska zveza Slovenije obeležila z akcijo Praznik slovenske košarke, saj bo minilo točno leto dni od zmage Gorana Dragića, Luke Dončića in druščine v finalu eurobasketa proti Srbiji, pa bo v Stožicah gostovala Turčija.

Žalostno je, da bo Slovenija torej manj kot leto dni od zgodovinskega dosežka nastopila le s sedmimi igralci iz eurobasketa 2017, oziroma da mora selektor Trifunović skoraj prositi igralce, da pridejo zastopati barve Slovenije. V primerjavi z zadnjima dvema tekmama pred dvema meseca bodo manjkali Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Aleksej Nikolič in Žan Mark Šiško.

Kot je na novinarski konferenci povedal Trifunovič, so vsi uporabili isti razlog, češ da jih klubi odsvetujejo igranje v reprezentanci. To sicer po pravilih ni dovoljeno, saj klubi ne smejo nobenemu igralcu prepovedati ali onemogočiti nastop za državno reprezentanco, a glede na to, da so razmere v evropski košarki tako neurejene, klubi in nacionalne zveze to sprida izkoriščajo.
Najboljši primer sta ravno Španija in Turčija, ki igrata v isti kvalifikacijski skupini kot Slovenija. Španija oziroma španski klubi se "požvižgajo" na zahteve Fiba in svojim reprezentantom, čeprav si je selekcija praktično že zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu, dovoljujejo nastope, celo bolj samovoljno pa deluje Turčija, ki je s pripravami na naslednji dve tekmi začela že 15. avgusta in bo na tekmi s Slovenijo zaigrali celo z igralci iz lige NBA.

Slovenci so se pritožili

Slovenska košarkarska zveza se je sicer pritožila Mednarodni košarkarski zvezi, a ni dobila odgovora niti na eno od treh pisem. Pritožila se je celo agenciji, ki skrbi za Luko Dončića, saj tako kot za evropske tudi za klube iz lige NBA veljajo ista pravila, torej, da ne smejo preprečiti igralcem udeležbo v reprezentanci, a tudi od nje ni dobila nobenega odgovora.

"Razmere so, kakršne so, torej maksimalno neregularne, in to nekateri izkoriščajo na zelo grob način. Mi nimamo kaj, lahko se le zberemo v zasedbi, ki jo lahko sestavimo in upamo na najboljše," pravi Rado Trifunović in glede Anthonyja Randolpha dodaja: "On bi prišel že junija, vendar je imel hude osebne težave. Zdaj smo ponovno navezali stik in dejal je, da nam mu kupimo letalsko vozovnico, saj bo z veseljem prišel. Ko ga bom videl v Ljubljani, bom verjel."

"Naš cilj v teh dveh tekmah je, da ohranimo možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, kar pomeni, da moramo dobiti eno od dveh tekem, ter da reprezentanci priključimo vsaj dva mlada igralca, ki bosta spoznala igro na te ravni," pravi Trifunović.

Komentarji: