Tudi Dončić poskrbel za višjo gledanost lige NBA

Gledanost tekem NBA v Sloveniji poskočila za 186 odstotkov.
Fotografija: Luka Dončić, magnet za ljubitelje košarke in širšo publiko, je eden od zvezdnikov, zaradi katerih je liga NBA med gledalci zunaj ZDA še bolj priljubljena. FOTO: Usa Today Sport
Odpri galerijo
Luka Dončić, magnet za ljubitelje košarke in širšo publiko, je eden od zvezdnikov, zaradi katerih je liga NBA med gledalci zunaj ZDA še bolj priljubljena. FOTO: Usa Today Sport

Število mednarodnih gledalcev redne sezone košarkarske lige NBA se je od lani povečalo za 15 odstotkov. Za dvig gledanosti sta poskrbela tudi slovenska zvezdnika Luka Dončić in Goran Dragić. Zaradi njiju je gledanost tekem med Slovenci od prejšnje sezone narasla za 186 odstotkov.

Gledalci v Sloveniji so po rasti gledanosti tekem lige na drugem mestu za gledalci v Srbiji, kjer je gledanost v primerjavi z lansko sezono poskočila za kar 395 odstotkov, najbolj po zaslugi Nikole Jokića (Denver Nuggets).

V Grčiji se je gledanost povečala za 37 odstotkov, v Črni gori zaradi Nikole Vučevića za 65 odstotkov, v Avstraliji, ki ima v ligi devet igralcev, pa za 17 odstotkov, so sporočili iz lige NBA. Letošnja 73. redna sezona lige je bila peta po vrsti z več kot sto tujimi igralci v ligi, pri čemer je imela vsaka od 30 ekip najmanj enega tujca. Med njimi Dončić, Jokić, Grk Giannis Antetokounmpo, Avstralec Ben Simmons in Kamerunec Joel Embiid so imeli ključne vloge pri uspehih ekip, v katerih se dokazujejo.
 

Dončićev Dallas s 34-odstotno rastjo gledanosti


Srbija je imela ob začetku sezone v ligi tako kot Hrvaška in Turčija po pet igralcev, največ jih je imela Kanada (11), Francija jih je imela tako kot Avstralija devet, Španija sedem, Nemčija šest. Iz evropskih držav je bilo v začetku sezone kar 65 košarkarjev. Skupaj je v ligi NBA nastopilo 108 tujcev iz 42 držav.

Med ekipami NBA si je mednarodno gledanost tekem najbolj povečal Jokićev Denver (41-odstotna rast), takoj za njim pa je Dončićev Dallas s 34-odstotno rastjo mednarodno gledanosti. Dallas je imel letos rekordnih sedem tujcev, Utah Jazz in Los Angeles Clippers po šest, Boston Celtics, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Philadelphia 76ers in San Antonio Spurs pa po pet.

Komentarji: