Upanje je dolgo umiralo, usahnilo je v nemirni Ukrajini

Evropski prvaki po novem porazu dokončno brez možnosti za preboj med najboljših 32 reprezentanc na svetu.
Fotografija: Gregor Hrovat (z žogo) je bil najučinkovitejši Slovenec v Zaporožju. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Gregor Hrovat (z žogo) je bil najučinkovitejši Slovenec v Zaporožju. FOTO: FIBA

Tri tekme morajo še odigrati slovenski košarkarji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019, toda po sedmem porazu v devetih nastopih je dokončno jasno, da Kitajske ne bodo videli. Od četrtega zaporednega nastopa na mundialu so se močno oddaljili že v prvem polčasu, v katerem je Ukrajini zadoščala že zelo povprečna igra, da se je nevarno oddaljila, tik pred koncem pa je vodila že z 31 točkami prednosti.



Tudi tekma v Zaporožju je bila pravi odraz zmede v evropski košarki. Reprezentanci sta v nastopili v državi, ki je razglasila vojno stanje, močno oslabljeni in neuigrani, zato je bila igra raztrgana, nenatančna, polna napak – moštvi sta izgubili 41 žog, Slovenija 21 (Rebec in Čančar po 5) – in tudi tragikomičnih spodrsljajev. Gostitelji so vneto poskušali izkoristiti višino in znanje centra Vjačeslava Kravcova, kar jim je v uvodni četrtini izrazito uspevalo, ko se je slovenska obramba zgostila, pa so po glavnem premoru začeli zadevati še mete z zunanjih položajev ter točke nabirali s številnimi nasprotnimi napadi in »odpadki«. Evropski prvaki iz Slovenije, ki so pogrešali 14 mož in ob šestem zaporednem porazu v kvalifikacijah niso vodili niti za sekundo, pa niso imeli niti prevladujočega centra niti ostrostrelca. V prvem polčasu so metali za tri točke 0:14, zato so se lahko veselili vsakega koša kot rokometaši gola.

Prvo trojko je zadel Matic Rebec v 24. minuti, do takrat pa se je marsikaj odvijalo v škodo slovenskega moštva, ki je hitro zaostalo z 0:7 in si tri minute pred glavnim premorom nakopalo že 14 točk primanjkljaja (21:35). A to je bil le začetek težav tokratnih in ničesar krivih izbrancev Rada Trifunovića. Tudi kapetan Edo Murić kot najbolj izkušen med njimi je igral v skladu s svojo klubsko brezposelnostjo in metal iz igre 1:9, a vendarle bil prvi skakalec gostov (6). V drugi in tretji četrtini je celotna zasedba skupaj zmogla le 16 točk in si že podpisala smrtno obsodbo kljub trudu Gregorja Hrovata in Blaža Mesička, Ukrajinci pa se zlepa niso zadovoljili z visokim vodstvom.
 

Od začetka igrali premehko


Ustavili so se šele pri 82:51. Na zmago nad Slovenijo so pač čakali vse od tekme za 13. mesto na EP 1997 in ob šele tretjem uspehu v 14 uradnih in pripravljalnih soočenjih so si dali duška. Med šestimi domačimi košarkarji z dvomestnim strelskim učinkom je bil tudi Olimpijin branilec Jusuf Sanon. Ob ognjenem krstu v kvalifikacijah je zadel tri trojke, le eno manj kot celotna slovenska reprezentanca, ki je zaostajala še pri številnih dejavnikih: pri točkah iz nasprotnih napadov z 12:32, pri točkah iz »rakete« z 28:38, pri učinku košarkarjev s klopi z 19:38 ...

Duška si je dal tudi Olimpijin branilec Jusuf Sanon (desno); ob njem Blaž Mahkovic. FOTO: FIBA
Duška si je dal tudi Olimpijin branilec Jusuf Sanon (desno); ob njem Blaž Mahkovic. FOTO: FIBA


»Ključen je bil pristop, saj smo vso tekmo odigrali tako, kot smo začeli. V uvodnih minutah smo bili premehki in omogočili Ukrajincem, da so si z odločnostjo okrepili samozavest in se sprostili. Bolje so si tudi zagotavljali ugodne položaje za mete, medtem ko je naš izkoristek zelo slab tako za dve kot za tri točke,« je ocenil selektor Trifunović po usodnem porazu. Gregor Hrovat je dodal: »Nismo začeli tako, kot smo se dogovorili. Želeli smo igrati precej bolje in zmagati, a tega nismo pokazali na parketu in posledica je visok poraz. A ne moremo iz svoje kože, pobrati se moramo do nedeljske tekme z Latvijo v Stožicah


Druga izida v skupini I – Turčija : Španija 71:67 (Erden 16, Balbay in Birsen po 12; Brizuela 18, Vazquez 10, Colom 9), Latvija : Črna gora 75:84 (Meiers 27, Berzinš 13, Lomažs 10; Dubljević 22, Needham 19, Sekulić 15); vrstni red: Turčija in Španija po 7:2, Latvija, Ukrajina in Črna gora po 5:4, Slovenija 2:7. Na SP se bodo uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine.

 

Preberite še:

Komentarji: