Uspešen večer za Brooklyn, pika na i polomu LA Lakers

Brooklyn Nets so z domačo zmago nad Houstonom močno izboljšali svoj položaj pred začetkom dodatnih kvalifikacij za končnico. Lakers že brez možnosti.
Fotografija: Kyrie Irving prodira proti košu ob Alperenu Sengunu (št. 28) v domači dvorani Barclays Center. FOTO: Sarah Stier/AFP
Odpri galerijo
Kyrie Irving prodira proti košu ob Alperenu Sengunu (št. 28) v domači dvorani Barclays Center. FOTO: Sarah Stier/AFP

Kyrie Irving je z 42 točkami ponesel Brooklyn Nets do zmage nad Houston Rockets s 118:105 in osmega mesta v zahodni konferenci. Irving je samo v zadnji četrtini dosegel 17 točk, s katerimi so mrežice, ki bi skoraj povsem zapravile prednost 21 točk, dokončno pobegnile. Goran Dragić je še vedno odsoten zaradi novega koronavirusa in ni dobil zelene luči za tekmo proti nekdanjemu klubu.

»Ko tekma začne malce uhajati iz rok ali ko imamo veliko prednost in jo izpustimo, takrat je trenutek, da spet postavimo nogo na stopalko za plin in moram biti vzor,« je dejal Irving. Kevin Durant je dodal 18 točk, Bruce Brown 15, Cam Thomas pa 13 za Brooklyn, pri katerem se je z dvojnim dvojčkom izkazal še Andre Drummond (10 točk in 11 skokov). Tudi ostali rezultati so bili ugodni za Newyorčane, saj so izgubili tako Cleveland kot Atlanta in Charlotte. Za Clevelandom zdaj Nets zaostajajo le še 1,5 tekme, v tem hipu bi konjeniki gostili uvodno tekmo dodatnih kvalifikacij proti Brooklynu. Pri raketah se je z rekordom sezone, 36 točkami, izkazal Kevin Porter mlajši, Jalen Green je pristavil 30 točk.

Med zanimivejšimi obračuni večera je bil dvoboj v Chicagu, kjer so s 127:106 slavili Milwaukee Bucks. Brook Lopez je dosegel rekord sezone (28 točk), tako da jeleni niso preveč pogrešali točk zadržanega Giannisa Antetokounmpa in si zagotovili še četrti zaporedni naslov v centralni skupini. Ko je ekipo vodil Don Nelson v 80. letih prejšnjega stoletja so sicer aktualni branilci naslova lige NBA nanizali sedem divizijskih kron.

Utah po podaljšku boljši od Memphisa, poraz Denverja proti San Antoniu, konec poti za LA Lakers

Obračun udeležencev končnice je bil na sporedu tudi v Salt Lake Cityju, kjer je ekipa Utah Jazz po podaljšku ugnala Memphis Grizzlies s 121:115 ter si zagotovila vozovnico za izločilne boje. Grizliji so imeli v Jarenu Jacksonu, Tyusu Jonesu in Desmondu Banu kar tri najboljše strelce tekme z 28, 24 oz. 23 točkami, a slavil je Utah, pri katerem sta se strelsko najbolj izkazala Jordan Clarkson z 22 in Rudy Gobert z 22 točkami in pošastnimi 21 skoki. Donovanu Mitchellu je ob 20 točkah en skok zmanjkal do dvojnega dvojčka (20 + 9), ki pa je uspel Hassanu Whitesidu (14 + 10).

Los Angeles Lakers so se morali v večerni tekmi izogniti porazu proti Phoenixu, vodilni ekipi lige, sicer bi se poslovili od boja za dodatne kvalifikacije. Prvi zvezdnik moštva LeBron James spet ni igral, zvezdniško moštvo, sicer prvak prve »koronske« sezone 2019-20, pa je v Arizoni izgubilo s 110:121 ter pritisnilo piko na i eni morda najslabših sezon (glede na vložek v ekipo) v klubski zgodovini. Da jezerniki ne bodo videli končnice, je z 32 točkami in 7 skoki poskrbel Devin Booker, dvojni dvojček je spet zabeležil Deandre Ayton (22 točk, 13 skokov). Prvi strelec kalifornijskega moštva je bil z 28 točkami (5 skokov, 3 asistence) Russell Westbrook.

To je bil sedmi zaporedni poraz jezernikov, ki so tako tudi teoretično ostali brez končnice. Usodna pa je bila zmaga San Antonia proti Denverju, s katero je ekipa iz Teksasa predčasno zaprla pot v drugi del moštvu iz Kalifornije. Na preostalih treh tekmah ima Los Angeles pot do desetega mesta že zaprto. San Antonio si je tako kot New Orleans Pelicans zagotovil nastop v takoimenovanem play-inu oz. dodanih tekmah za preboj med osmerico.

Denver pa je brez Vlatka Čančarja s 97:116 izgubil s San Antoniom. Srb Nikola Jokić je bil še enkrat več prepuščen sam sebi, dosegel je sicer 41 točk in zbral 17 skokov, a brez razpoloženih soigralcev to ni zadostovalo za zmago. Na drugi strani je kar šesterica košarkarjev dosegla dvomestno število košev, za 22. zaporedno uvrstitev Houstona v končnico pa sta Devin Vassell in Kerldon Johnson dosegla po 20. Denver je po porazu še vedno na šestem mestu zahoda, kjer je Dallas z Luko Dončićem, ki ga ponoči čaka gostovanje v Detroitu, četrti. Nuggets se za šesto mesto in neposredno uvrstitev v končnico v zaključku rednega dela še vedno borijo z Minnesoto, ki je ponoči s 114:132 izgubila proti Washington Wizards.

Uspešen večer je v lovu na naziv najboljšega strelca in (morda) tudi najkoristnejšega igralca sezone zabeležil kamerunski center Philadelphia 76ers Joel Embiid. S 45 točkami, dodal je še 13 skokov, je prevzel vodstvo na lestvici strelcev, Philadelphia pa je s 131:122 slavila v Indianapolisu.

Na vzhodu gre le še za končne uvrstitve in s tem morebitno prednost domačega parketa na odločilnih tekmah za napredovanje. Kljub porazu proti Milwaukeeju so si šesto mesto in s tem neposredno uvrstitev v končnico priigrali Chicago Bulls. Cleveland Cavaliers, ki so s 115:120 izgubili z Orlandom, morajo v dodatne kvalifikacije. Miami je s kar s 144:115 premagal Charlotte Hornets in potrdil prvo mesto na vzhodu. Tesno ostaja v boju za drugo mesto, saj imata Milwaukee in Philadelphia tako kot Boston po 79 tekmah po 49 zmag in 30 porazov.





Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: