V ZDA želi osvojiti vse, tudi srce Jennifer Aniston

Po odločilni tretji zmagi v finalu španskega prvenstva se bo Luka Dončić osebno udeležil drevišnjega nabora lige NBA v Brooklynu.
Fotografija: Luka Dončić bi si po zgledu boksarja Mika Tysona rad omislil tigra, kakršnega ima zdaj tetoviranega na levi roki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić bi si po zgledu boksarja Mika Tysona rad omislil tigra, kakršnega ima zdaj tetoviranega na levi roki. FOTO: Reuters

Ljubljana – S hitro osvojitvijo naslova španskega prvaka po dveh zaporednih uspehih v Vitorii in s finalno zmago 3:1 nad Baskonio se je Luki Dončiću nenadoma ponudila priložnost, da se bo osebno udeležil nabora NBA. Drevišnjo prireditev v Brooklynu lahko pričakuje povsem mirno, saj je že večkrat potrdil, da ni le neverjetno nadarjen, ampak tudi rojen pod srečno zvezdo.


 

Kaj si želi mladi slovenski zvezdnik?


V svojem zadnjem nastopu v dresu Reala, ki ga je njegovo moštvo dobilo s 96:85, sicer ni blestel tako kot tolikokrat v minuli sezoni. Zbral je po 8 točk in skokov ter 2 asistenci, a zadel neverjetno zahtevno in izjemno pomembno trojko v prelomnih trenutkih in ob 34. zmagoslavju Madridčanov v državnem prvenstvu (tretjem v zadnjih štirih sezonah) »prepustil« lovoriko za najboljšega košarkarja finalnega dvoboja soigralcu Rudyju Fernandezu. Že danes pa bo odprl povsem novo poglavje v svojem življenju. Začel ga bo v znameniti zeleni sobi dvorane Barclays Center, v kateri bo skupaj s še 19 kandidati za najvišja mesta na letošnjem naboru NBA čakal na razplet. Med njimi bo edini Evropejec, družbo pa mu bodo poleg mame in babice delali DeAndre Ayton, Marvin Bagley, Mohamed Bamba, Jaren Jackson in drugi, ki jih najboljša košarkarska moštva na svetu željno pričakujejo.

Infografika
Infografika


In kaj si želi mladi slovenski zvezdnik? Njegov seznam, ki ga je razkril ameriškim medijem, potrjuje, da je star šele 19 let ter da si rad privošči šalo na svoj in tuj račun. V vsem skupaj pa je seveda tudi del resnice. Kot pravi, želi v svoji krstni sezoni v ligi NBA osvojiti priznanje za najboljšega novinca leta, zabiti žogo v koš prek 221 cm visokega Kristapsa Porzingisa (po domače, ga spraviti na poster) in s tem postati kralj New Yorka. V drugi sezoni bi rad pomagal svoji družini in odprl poslovno dejavnost v Ljubljani, podpisal donosno pogodbo s proizvajalcem športnih copat, se uvrstil v eno od treh elitnih peterk leta in zaigral na tekmi All-Star, ob tem pa se s svojim moštvom uvrstil v končnico prvenstva. Tretje leto bi si kupil nov avtomobil (morda dva), posnel videospot z raperjem Drakom in se zabaval s svojo priljubljeno igralko Jennifer Aniston, pa čeprav je 30 let starejša. Za četrto sezono je prihranil lovoriko MVP, za peto pa naslov prvaka. Nekje vmes bi si po zgledu Mika Tysona omislil še tigra, kakršnega ima tetoviranega na levi roki.


12. Slovenec na naboru


Nekaj je vendarle že jasno. Luka Dončić se bo vpisal v zgodovino nabora NBA kot 12. v Sloveniji rojeni košarkar. Led je prebil Marko Milič pred 21 leti, že 16 let se lahko z najvišjo uvrstitvijo pohvali Boštjan Nachbar, poleg treh osvajalcev šampionskih prstanov (Beno Udrih je osvojil dva s San Antoniom, Aleksander Vujačič dva z LA Lakers, Rašo Nesterović enega s San Antoniom) pa je seznamu tudi Goran Dragić, šele 45. izbranec leta 2008, ki se pozneje najbolj uveljavil pod ameriškimi obroči in letos celo zaigral na tekmi All-Star. Zanimivo je, da se je zanj najprej odločil San Antonio, a ga že dva dneva pozneje odstopil Phoenixu v zameno za Malika Hairstona, pravico dodatne izbire v 2. krogu nabora 2009 in nekaj gotovine.

Nasploh je pri številnih košarkarjih pomembno, kdaj so se prijavili na nabor in kako zgodaj so košarkarsko zacveteli. Sani Bečirovič in Erazem Lorbek se kljub izboru nista nikoli odločila za odhod prek Atlantika, Vlatko Čančar čaka na pravi trenutek, Zoran Dragić pa je obraten primer, saj je okusil ligo NBA, čeprav ga (podobno kot Matjaža Smodiša in še kdo) Američani niso zaznali na svojem »draftu«. Posebni zgodbi sta v Zenici rojeni Emir Preldžić (57. na naboru leta 2009), ki je zaigral za Slovenijo v kvalifikacijah za OI 2008, a se pozneje odločil za Turčijo, in v Nemčiji rojeni Američan Anthony Randolph (14. na »Dragićevem« naboru 2008), ki je z našo reprezentanco osvojil zlato kolajno na lanskem EP.

Komentarji: