Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Veliki Nowitzki na vsa usta hvali svojega naslednika

V Dallasu so zadovoljni, po Dončiću bodo kupili kakovostnega centra, da bi se lahko lotili vrnitve na šampionske višave
Dirk Nowitzki je minuli torek dopolnil 40 let, a bo igral vsaj še eno sezono.<br />
Foto Reuters
23. 6. 2018 | 00:39
4:28
Ljubljana – »Luka ima vse, kar potrebuje vrhunski košarkar. Obvlada vse mete, trike, podaje, vodenje in ima odličen pregled nad igro. Za 19-letnika je neverjetno prebrisan. V ligi NBA se bo odlično znašel kot organizator igre, čeprav bo izpostavljen velikemu pritisku hitrejših tekmecev. Toda ima več kot dovolj centimetrov tudi za visokega branilca.« Tako je že 24. maja ocenil Dirk Nowitzki, velezvezdnik moštva Dallas Mavericks. Zdaj novi soigralec Luke Dončića.

Sloviti Nemec mu je po razpletu nabora nemudoma izrekel dobrodošlico, čeprav se njegova imenitna kariera pri 40 letih počasi izteka. Več kot dovolj izkušenj z vseh celin ima, da zna ovrednotiti pravega košarkarja, zato sodi med tiste, ki vztrajajo, da je Dončić med vsemi letošnjimi izbranci najbolje pripravljen za izzive elitne ameriške lige. Da ni bil številka 1, je posledica velikega pomanjkanja centrov in krilnih centrov, prav tako dejstva, da je v minulih tednih raje osvajal lovorike na evroligaški in španski sceni, kot da bi se poskušal prikupiti možnim delodajalcem na preglednih treningih v ZDA. Toda stvari se bodo zelo hitro postavile na svoje mesto.

Za Dallas so mnogi prepričani, da je v finišu minule sezone načrtno izgubljal in z izkupičkom 24:58 pristal na 27. mestu v celotni ligi NBA, da bi si zagotovil čim boljše izhodišče na naboru. Isti strokovnjaki zdaj zagotavljajo, da je zmagovalec letošnjega »drafta« in da bo dvorana American Airlines Center z 19.200 sedeži (s stojišči lahko sprejme do 21.146 gledalcev) kmalu pokala od navdušenja. Trener Rick Carlisle, v igralskih dneh branilec New Yorka in New Jerseyja ter imetnik šampionskega prstana iz leta 1986, od leta 2001 pa glavni trener Detroita, Indiane in Dallasa, ki ga vodi že deset sezon in ga je leta 2011 popeljal do naslova prvaka, pač ne skriva velikih ambicij. Še manj ekscentrični lastnik kluba Mark Cuban, ki po zadnjem štetju razpolaga s štirimi milijardami dolarjev premoženja.
 

Še Cousins ali Jordan?


Moštvo, v katerem so bili v minuli sezoni najučinkovitejši krilo Harrison Barnes (18,9), organizator Dennis Smith (15,2), visoki branilec Wesley Matthews (12) in Nowitzki (12), kajpada potrebuje še nekaj okrepitev. Najbolj opazna je vrzel pod obročema, toda v Dallasu so se za razliko od Phoenixa in Sacramenta raje odločili za Dončića kot za centra. Kot pravijo, ga lahko kupijo na tržišču prostih košarkarjev, na katerem bosta požela največ zanimanja DeMarcus Cousins iz New Orleansa in DeAndre Jordan (LA Clippers), vse večje pa je tudi povpraševanje po Švicarju Clintu Capeli (Houston).

Ime tedna v Dallasu je vendarle Luka Dončić. Čudežni slovenski deček, ki mu je bilo očitno usojeno postati naslednik velikega Dirka Nowitzkega, šestega najboljšega strelca v zgodovini lige NBA (pred njim so le Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan in Wilt Chamberlain), 13-kratnega udeleženca tekem All-Star in MVP finala 2011. Nemčevi čevlji so veliki, a mnogi so prepričani, da je slovenski benjamin našel okolje po svojem okusu. Njegov igralni slog naj bi ustrezal prožnemu napadu Teličkov, ki omogoča številnim košarkarjem, da prevzamejo žogo in nadzor v svoje roke. Je prava mešanica mladosti in ustvarjalnosti, v Madridu in slovenski reprezentanci pa je večkrat dokazal, da je iz plemenitega šampionskega testa. Za začetek ameriške kariere bo moral pretrgati popkovino z Realom, na katerega ga še vedno veže pogodba z vnaprej predvideno odškodnino. Toda to je zgolj vprašanje denarja, ki je za tretjega izbranca nabora običajno zgolj postranskega pomena.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine