Za konec še malo košarke namesto ravsa?

Danes ob 18. uri v Stožicah končna odločitev o prvaku, Petrolu Olimpiji 17. državni naslov ali Krki osmi?
Fotografija: Marko Jošilo (z žogo) in Devin Oliver (levo) sta statistično najbolje ocenjena igralca v finalu DP.
Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marko Jošilo (z žogo) in Devin Oliver (levo) sta statistično najbolje ocenjena igralca v finalu DP. Foto: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Potem ko sta se moštvi Petrola Olimpije in Krke vse od začetka finala lige Nova KBM bolj kot s svojo igro ukvarjali s sodniki, pritiski nanje in iskanjem načinov, kakor bi jih prevarali, smo si že prav zaželeli prave košarke. Možnosti, da bi jo lahko videli v današnjem odločilnem dvoboju za naslov (ob 18. uri v Stožicah) pa niso prav velike. Precej večja je verjetnost, da bomo dočakali še več isker kot v prvih štirih tekmah.

Na nevarnost takšnega scenarija smo opozarjali vse od odločitve vodstva Košarkarske zveze Slovenije, da v letošnjem DP ne bo pošiljalo v ogenj najboljših enajstih sodnikov v državi, ki redno opravljajo svoje delo v evroligi, evropskem pokalu in ligi ABA. Nadomestni sodniki so v rednem delu sezone korektno opravili nalogo, ob stopnjevanju napetosti pa je bilo vse bolj jasno, da ne uživajo zadostne avtoritete pri nastopajočih, ki vse bolj jemljejo pravico v svoje roke. V nedeljo sta se moštvi že pošteno približali vrelišču, po Olimpijini zmagi za izenačenje na 2:2 v zmagah pa je Krka vložila pritožbo in zahtevala razveljavitev izključitve Domna Bratoža. Komisar lige Boris Majer jo je zavrnil in Novomeščani bodo danes bodo morali nastopiti brez svojega organizatorja igre, kar je dodatno »skrajšalo« njihovo zasedbo.

Prav razlika v številu kakovostnih mož pa je eden od dodatnih razlogov za živčnost. Ljubljančani se zavedajo svoje prednosti, a je hkrati ne znajo unovčiti in so hkrati že kar užaljeni, ker se jim tekmeci postavljajo po robu s komolci, koleni in zobmi. Da znajo tudi sami zarobantiti, so pokazali šele, ko jim je začela pošteno teči voda v grlo. Pri Krki medtem priznavajo kadrovske atribute Petrola Olimpije in da morajo proti njej igrati karseda možato, saj jih večina niti ne zna drugače, pa vendar jih preseneti sleherni pisk sodnikov in odziv tekmecev. Tako je odmevalo tudi v nedeljo v že kar otročjem slogu: Mami, Janezek me je nazaj udaril!

V kakovostnih okvirih letošnjega DP imajo vendarle največ rezerv košarkarji. Pri Olimpiji predvsem Mirza Begić, Domen Lorbek in Gregor Hrovat, ki se je šele v nedeljo približal reprezentančni ravni (na prvih treh tekmah finala je zbral le 14 točk), pri Krki Sašo Zagorac, Maj Kovačevič in tudi Žiga Dimec (v nedeljo 5 točk) zato se lahko vsaj delno strinjamo z izkušenim Krkinim adutom Zagorcem, ko pravi: »Pomembno je, kako začneš tekmo, kajti tako kot odigraš uvodne minute, s takšno samozavestjo nadaljuješ celoten dvoboj. To se je pokazalo tako pri Olimpiji kot pri nas. Dobro moraš začeti in nato le nadzirati potek. Po Olimpijinem izenačenju v Novem mestu zdaj mi čakamo na svojo priložnost, ni še čas za utrujenost. Bo pa težko, ker pri njih vedno stopi v ospredje druga trojica. Saj veste, kaj mislim.« Njegove besede so bile bržčas namenjene sodnikom današnje odločilne tekme, čeprav bodo med njimi sami znani obrazi. Kranjčan Boris Krejić in Mariborčan Marko Vučković bosta v letošnjem finalu sodila že četrti dvoboj, Ljubljančan Goran Grbić tretjič. Poleg njih so priložnost dobili le še Blaž Zupančič iz Ljubljane (trikrat) in Milan Španič iz Postojne (enkrat), zato težko rečemo, da imajo možje s piščalkami vsakič drugačen pogled na košarko.

Olimpijin trener Zoran Martič si je po okrevanju Mitcha McCarrona oddahnil, saj je avstralski dirigent v prvih treh tekmah finala igral pičle tri minute, a ne povsem: »Udarcev in poškodb je bilo še precej, kar težko prenesejo tudi boljša moštva od našega. Na vseh tekmah je Krka počela podobne stvari in šele v četrtem poskusu je bila vsaj približno kaznovana. V Stožicah moramo biti zbrani vseh 40 minut in vztrajati pri naši igri. Prav tako moramo biti čvrsti. Če ne bomo, nas čaka nekaj podobnega kot na tretji tekmi v Tivoliju. A ne pozabite: pred nami je že 90. nastop v sezoni in vsaj 75-krat smo bili pod takšnim ali drugačnim pritiskom.«

Strelci za Petrol Olimpijo v finalu letošnjega DP: Špan 59 (povp. 14,8), Morgan 56, Oliver 49, Hrovat 31, Kastrati 28, Lorbek 23, Begić 20, Badžim (igral na 3 tekmah) 14, Bubnić 10, Sanon (3) 11, McCarron (2) 9, Tratnik (3) 8, Radulović 6; Krka: Jošilo 68 (povp. 17), Marinelli 63, Dimec 43, Cinac 40, Bratož in Zagorac po 26, Kovačevič 24, Osolnik 6, Đapa (1) 4, Škedelj (3) 4, Fifolt 3, Jančar Jarc in Stipaničev po (2) 2.

Komentarji: