Za slovo uspeh z zelo grenkim priokusom

V zadnjem kolu regionalne lige zmaga košarkarjev Cedevite Olimpije z žalostnim koncem in poraz Krke s srečnim razpletom.
Fotografija: Jaka Blažič je bil v drugem polčasu velika uganka za Megine mladce. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Jaka Blažič je bil v drugem polčasu velika uganka za Megine mladce. FOTO: ABA

S pomočjo Partizana so se košarkarji Krke tik pred zdajci rešili iz neprijetnega položaja, tako da bo Slovenija izgubila le enega udeleženca lige ABA – obubožano Koper Primorsko. Zato pa je še deseto sezono zapored ostala brez moštva v polfinalu končnice. Cedevita Olimpija se je v zadnjem kolu igrala z ognjem in šele po -15 ugnala Mego, a obstala na petem mestu, saj je bil uspešen tudi Mornar proti Igokei. Para polfinalnih dvobojev do dveh zmag z začetkom 3. maja sta: Crvena zvezda (1) – Igokea (4) in Budućnost (2) – Mornar (3).



Za Cedevito Olimpijo je prišel v poštev le en scenarij: nujno je potrebovala zmago proti Meginim golobradcem, ki so pripotovali v Stožice brez najučinkovitejšega strelca in drugega skakalca lige ABA Filipa Petruševa, Igokea pa bi morala odbiti Mornarjev juriš. Ob polčasih obeh tekem pa so bile razmere v popolnem nasprotju z željami. Mladi Beograjčani so po vodstvu z 41:25 odšli na glavni premor s prednostjo 50:39 s 17-letnim Nikolo Jovićem in 20-letnim Karlom Matkovićem na čelu, Mornar pa je imel še izdatnejši naskok 51:38.

Tretjo četrtino so Ljubljančani dobili s 26:15, zadnjo z 20:14 in se ognili ponovitvi hudega spodrsljaja proti Ciboni, a zasuk in 18. zmaga jim nista zadostovala za vzpon v elitno četverico. Igokea je namreč le ublažila poraz.


 

Blažič ni pozabil Zagreba


»Po zahtevnem ritmu zadnjih tednov smo tudi tokrat igrali brez prave energije v prvem polčasu. Zato pa sem ponosen na prikazano v nadaljevanju. Naši košarkarji so se izkazali s pravim značajem in kakovostjo. Za nami je zahtevna mednarodna sezona, čestitke fantom,« je po drugi zmagi v zadnjih šestih nastopih v ligi ABA ocenil Olimpijin trener Jurica Golemac.

Njegovi košarkarji so v prvih 20 minutah zbrali le štiri asistence, v nadaljevanju 11, a na koncu vendarle dve manj kot poletna Mega, ki je bila uspešnejša tudi pri skokih z 39:31. Marko Simonović, ki ga je Cedevita Olimpija v minulih dveh sezonah posodila Beograjčanom, je namreč ujel kar 19 odbitih žog med svojo zadnjo regionalno tekmo pred odhodom v ligo NBA k moštvu Chicaga.

Stožiški kapetan Jaka Blažič je dosegel 20 od svojih 30 točk (za dve 6:11, za tri 4:6, prosti meti 6:8) v drugem polčasu, dodal pa še po 7 skokov in asistenc. Po zmagi je dejal: »Škoda, da smo v finišu izgubili želeni položaj med najboljšo četverico. Turneja po Črni gori in Srbiji nas je izmučila, zato proti Ciboni nismo bili tako sveži, ko bi bili ob vsakem drugem scenariju. Velik del krivde za usoden poraz v Zagrebu prevzemam nase, zdaj pa moramo gledati v prihodnost. Verjamem, da smo v tej sezoni razveselili kar nekaj navijačev in da bomo nadaljevali v podobnem slogu.«

Drugi izidi zadnjega kola – Igokea : Mornar 79:88, FMP : Krka 91:85, Partizan : Split 80:58, Borac : Cibona 77:82, Zadar : Crvena zvezda 70:90, Budućnost : Koper Primorska 20:0 b. b.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: