Zadnji naj nosi posledice, četudi je naš

Krka bo morala prevzeti posledice dosežka v ligi ABA, Olimpija vse slabe plati izpada.
Fotografija: Jure Zdovc in njegov pomočnik Stipe Modrić sta v igralskih dneh osvojila z Olimpijo naslov prvaka lige ABA, letos sta potonila na njeni barki. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Jure Zdovc in njegov pomočnik Stipe Modrić sta v igralskih dneh osvojila z Olimpijo naslov prvaka lige ABA, letos sta potonila na njeni barki. FOTO: Leon Vidic

Krkini navijači slavijo zaslužen obstanek v ligi ABA in dejstvo, da so »manj slabi« kot Petrol Olimpija. Počasi pa se bodo morali sprijazniti, da bodo morali prevzeti tudi posledice dosežka in skupaj s Sixtom Primorsko odgovorno postati lokomotiva slovenske klubske košarke. Stožiški klub je namreč omagal, ironično, prav v letu, ko bo poplačal zadnje dolgove.

Kdor je presenečen nad razpletom, ni pozorno spremljal trenda zadnjega desetletja. Olimpija in Krka sta bili v sezoni 2010/11 udeleženki finalnega turnirja lige ABA, nato je šlo vse navzdol. Novomeščani so davek na preračunljivost lokalnega okolja plačali pred dvema letoma, ko so pristali na zadnjem mestu, letos so ceno za nespretno hojo po tresoči vrvi plačali Ljubljančani in zbrali le šest zmag v 22 tekmah; štiri manj kot v prejšnji sezoni, nad katero so bili razočarani in zato še enkrat obrnili vse na glavo v klubski pisarni, trenerskem štabu in slačilnici. Pri tem so storili toliko napak, kot bi jih zagrabil napad tekmovalne samomorilnosti, in kljub podvojenemu proračunu postali hvaležna tarča celo za moštva iz slovenskih naselij. V ligi ABA pa so ostali brez enega samega uspeha proti moštvom iz elitne četverice in brez zmage v gosteh, v tretjerazredni Fibini ligi prvakov so bili žalostna karikatura in opozorilo vsem. Tako globoko lahko strmoglavi nekdanji ugledni evroligaš ...

Ob obsežni igralski zasedbi z devetimi tujci in štirimi naturaliziranimi košarkarji bode v oči tudi učinek v ključnih tekmah sezone, ob porazih v polfinalu pokala Spar in zadnjem kolu lige ABA. V Sloveniji rojeni igralci so na obeh tekmah dosegli skupaj 75 točk, legionarji 37 in naturaliziranci 23, v nedeljo pa so bile najmanjša dodana vrednost tuje »okrepitve«. Prispevale so pičlih 11 točk.
Jure Zdovc bi bil pred dnevom D v Novem mestu zagotovo zelo zadovoljen, če bi izvedel, da bo Krka zmogla le 62 točk. A kaj, ko so njegovi košarkarji spravili skupaj še tri točke manj in »prekosili« svoj sezonski rekord, ki so ga dosegli dve koli poprej proti FMP. Če bi takrat premagali zdesetkane Srbe, bi prišlo do rokade na zadnjih dveh mestih. V krogu treh moštev s sedmimi zmagami bi izpadel Zadar, Olimpija bi morala v dodatne kvalifikacije, Novomeščani pa bi ostali deseti.
 

Nič več »wild cardov«


Prvi izpad Ljubljančanov iz regionalne elite bržkone pomeni konec razprave, kateremu tekmovanju naj se odpovedo v naslednji sezoni, da se ne bi znova izčrpali na treh frontah. Trenutno imajo zajamčeno zgolj mesto v domači ligi Nova KBM in 2. ligi ABA, težko pa je verjeti, da bi lahko FIBA podelila mesto v glavnem delu lige prvakov moštvu, ki je v minulih dveh sezonah iztržilo le pet zmag v 28 tekmah in letos končalo tekmovanje z bero 1:13. Če bi Olimpiji namenila mesto v kvalifikacijah LP, je veliko vprašanje, ali bi se prebila skoznje, hkrati pa bi njen negotov položaj težko zajeli v pravilniku DP, ki sicer kliče po nujni spremembi. Prej ali slej bo namreč (vsaj upamo) še koga zamikala Evropa.

Petrol Olimpija je zaokrožila ero, v kateri je izčrpala možnosti za najrazličnejše »wild carde« v evroligi, evropskem pokalu, LP in tudi ligi ABA. Zato so vsaj neokusne želje po vnovični širitvi regionalne lige, da bi se nekako obdržala v njej. S tem bi namreč razvrednotili trud moštev, ki so se šest mesecev pošteno borila in si na igrišču zagotovila obstanek. Tudi zadnji naj nosi posledice, četudi je »naš«.

Preberite še:

Komentarji: