Zimzeleni Scola kos tudi afriškim »tigrom«

Argentina, Italija, Poljska, Rusija, Srbija in Španija že med najboljšimi 16 moštvi na svetovnem prvenstvu.
Fotografija: Argentinski veteran Luis Scola je zaznamoval tretji igralni dan SP. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Argentinski veteran Luis Scola je zaznamoval tretji igralni dan SP. FOTO: Reuters

Že po tretjem dnevu 18. svetovnega prvenstva v košarki so znana imena prvih šest udeležencev drugega kroga tekmovanja. V uvodnih tekmah 2. kola so si napredovanje zagotovile Poljska, ki je po podaljšku ugnala gostiteljico Kitajsko, Argentina, Rusija, Španija, Srbija in Italija. Kljub temu bodo morale igrati na vso moč tudi v sredo, saj bodo reprezentance nesle s seboj prav vse rezultate odigranih tekem.

Ob deveti zaporedni uvrstitvi Argentine med najboljših 16 moštev na svetu je njen krilni center in kapetan Luis Scola postavil poseben mejnik. Pri 39 letih je bil najboljši košarkar pomembnega dvoboja z zelo kakovostnimi nigerijskimi »tigri«, ki imajo močan pridih po ligi NBA. Izkazal se je s 23 točkami in 10 skoki, za nameček pa se je povzpel na drugo mesto na večni lestvici strelcev svetovnih prvenstev. Doslej je zbral 611 točk in prehitel Avstralca Andrewa Gaza (594), tako da je pred njim le še legendarni in še dolgo nedosegljivi Brazilec Oscar Schmidt (843). Četrti je nekdanji as jugoslovanske reprezentance Dražen Dalipagić (563), peti Portoričan Jose »Piculin« Ortiz (511), šesti še en član razpadle velesile Dragan Kićanović (491) in sedmi Španec Pau Gasol (482), ki je po operaciji stopala izpustil letošnji mundial.


Pri 39 letih prvi pri vadbi


Emanuel Ginobili (št. 5) in Andres Nocioni (13) sta bila prva, ki jima je argentinska košarkarska zveza upokojila dres zaradi izjemnih zaslug. Ko bo končal igralsko kariero, pa se jima bo nedvomno pridružil tudi Scola. Od krstnega nastopa na svetovnih prvenstvih leta 2002 ni izpustil velikega tekmovanja, vedno pa se je izkazal s srčno, kolektivno, a tudi učinkovito igro.

S povprečjem 27,1 točke je bil najboljši strelec SP 2010, štiri leta pozneje je bil četrti najučinkovitejši, z dvema olimpijskima kolajnama (zlato leta 2004 in bronom 2008) in srebrom z mundiala 2002 pa je kronal uspehe na klubski poti v dresu Tau Ceramice (današnje Baskonie), pri kateri je bil dvakrat najboljši košarkar španske lige (2005, 2007). Naslednjih deset sezon je igral v ligi NBA, v zadnjih dveh letih pa se je preselil na Kitajsko, kjer tudi na SP dokazuje, da še zdaleč ni za staro železo.

Scola (levo) je z zgled pri vadbi in igri. FOTO: Reuters
Scola (levo) je z zgled pri vadbi in igri. FOTO: Reuters


»Luifa, kot mu pravimo, se še vedno trudi igrati vse bolje in je idealen učitelj za soigralce. Pred začetkom reprezentančnih priprav je dva tedna vstajal ob 6. uri zjutraj ter s kondicijskim in košarkarskim trenerjem vadil na igrišču, ki si ga je postavil ob svoji hiši na podeželju Argentine. Želi biti zgled, in to ne le z besedami,« je pojasnil argentinski selektor Sergio Hernandez.

Odlični organizator igre Facundo Campazzo, eden treh adutov madridskega Reala pri Južnoameričanih (poleg njega še krilo Gabriel Beck in branilec Nicolas Laprovittola) in eden od osmih reprezentantov Argentine, ki si služijo kruh v Španiji, mu je prikimal. »S fanti obožujemo njegove kapetanske prijeme. Poskušamo mu slediti pri vadbi in na tekmah,« poudarja najverjetnejši naslednji vodja Argentine.
 

SP se bo nadaljevalo za vse


Še naprej se bodo morala truditi tudi »odpisana« moštva, saj bodo tudi po 3. kolu nadaljevala SP in si poskušala priigrati čim boljše izhodišče v boju za mesta na olimpijskih igrah 2020. Nastop v Tokiu ima namreč zajamčena le gostiteljica iger Japonska, vsi drugi si morajo vozovnico priigrati. Sedem jih bodo razdelili na mundialu po celinskem ključu (po dve bosta pripadli najuspešnejšima moštvoma iz Amerik in Evrope, po ena pa zastopnikom Afrike, Azije in Oceanije), naslednjih 16 najvišje uvrščenih na SP pa bo lahko prihodnje leto nastopilo v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo dale še zadnje štiri udeležence OI.

Skupina A (Peking)
Venezuela : Slonokoščena obala 87:71 (Guillent 28, Zamora 14; Abouo 19, Thompson 15)
Kitajska : Poljska 76:79 po podaljšku (Yi 24, Zhou in Wang po 10; Ponitka 25, Slaughter 22)
Vrstni red: Poljska 2:0, Kitajska in Venezuela po 1:1, Slonokoščena obala 0:2.
 
Skupina B (Wuhan)
Argentina : Nigerija 94:81 (Scola 23, Garino 17; Okogie 18, Nwora 12)
Rusija : Južna Koreja 87:73 (Voroncevič in Fridzon po 13; Ra 19, D. Li 17)
Vrstni red: Argentina in Rusija po 2:0, Nigerija in Južna Koreja po 0:2.
 
Skupina C (Guangzhou)
Tunizija : Iran 79:67 (Mejri 22, Romdhane in Roll po 16; Geramipor 14, Jahčalidehkordi 13)
Španija : Portoriko 73:63 (M. Gasol 19, Rubio 17; Clavell 13, Browne 11)
Vrstni red: Španija 2:0, Portoriko in Tunizija po 1:1, Iran 0:2.
 
Skupina D (Foshan)
Italija : Angola 92:61 (Belinelli 17, Hackett, Brooks in Abass po 11; Moreira 15, Paulo 12)
Srbija : Filipini 126:67 (Bjelica 20, Bogdanović 17; Perez 16, Dalistan 15)
Vrstni red: Srbija in Italija po 2:0, Angola in Filipini po 0:2.
 

Preberite še:

Komentarji: