Aleksander Čeferin med 28 najvplivnejšimi Evropejci

Aleksander Čeferin sodi med najpomembnejše voditelje v Evropi po mnenju časopisa Politico.
Fotografija: Aleksander Čeferin je prejel prestižno priznanje časopisa Politico. FOTO: Richard Juilliart/Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin je prejel prestižno priznanje časopisa Politico. FOTO: Richard Juilliart/Reuters

Aleksander Čeferin sodi med najpomembnejše voditelje v Evropi. Potem ko smo predsednika Evropske nogometne zveze pred dnevi nominirali za Delovo osebnost leta 2021, ga je namreč prestižni ameriški časopis Politico, ki je posebej pozoren na področje politike, uvrstil na seznam 28 najvplivnejših osebnosti stare celine v letu 2021. Med razlogi je uspešna Čeferinova vojna s superligo, saj je Čeferin "v središču bitke za prihodnost najbolj priljubljene zabave na svetu". Čeferin je edini predstavnik s področja nogometa, ki je vključen v lestvico, katerega referenčno nagrado - # Politico28 - je prejel italijanski premier Mario Draghi.

Italijanski premier Draghi kotira na vrhu najvplivnejših figur na stari celini po mnenju političnega medija Politico, ki ima sedež v Bruslju in pisarne v Londonu, Berlinu, Varšavi, Parizu in Frankfurtu. Angela Merkel je s svojim odhodom iz politike spraznila položaj na vrhu najvplivnejših in najmočnejših ljudi v Evropi. Preostalih 27 vplivnih figur so analitiki Politica razdelili v tri kategorije: izvajalci (ang. Doers), sanjači (Dreamers) in motilci (Disrupters).

»Če je politika krvavi šport, je športna politika podobna popolni vojni«

Med osebami, ki se ne ukvarjajo s politiko, so astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti, predsednik Uefe Aleksander Čeferin in vodja Svetovne trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala. Litovski minister za zunanje zadeve Gabrielius Landsbergis je edini član s seznama, ki je mlajši od 40 let, Čeferin pa je edini iz športa. Na seznamu je 17 moških in 11 žensk.

image_alt
Borec za evropske vrednote na noge dvignil staro celino

Kako je Politico opisal Čeferina? »Če je politika krvavi šport, je lahko športna politika včasih podobna popolni vojni. Aleksander Čeferin je kot predsednik Uefe – krovne evropske nogometne hiše – v središču bitke za prihodnost najbolj priljubljene zabave na svetu. Potem ko se je soočil z nekaterimi največjimi klubi v Evropi zaradi, kot je rekel, "sramotnega, sebičnega" načrta za ustanovitev ekskluzivne in nepopolno konkurenčne superlige, se 54-letnik zdaj bori proti Fifi in njenemu predlogu, da bi svetovno prvenstvo organizirali vsaki dve leti, torej ne na vsaka štiri leta, kot velja od leta 1930,« so zapisali pri Politicu.

Čeferin bi se lahko po mnenju Politica uspešno preizkusil tudi v politiki. FOTO: Richard Juilliart/AFP
Čeferin bi se lahko po mnenju Politica uspešno preizkusil tudi v politiki. FOTO: Richard Juilliart/AFP

»Čeferin je začel na dnu administrativne piramide evropskega nogometa, saj je najprej vodil futsal klub v majhnem slovenskem mestu Litija, pozneje je postal predsednik Nogometne zveze Slovenije. Nekdanji vojak, ki je služil vojaški rok med 10-dnevno osamosvojitveno vojno (čeprav je za Politico povedal, da nikoli ni sprožil strela), od leta 2016 vodi Uefo, kjer je protagonist prizadevanj za vzpostavitev tekmovalnega ravnovesja med elitnimi klubi in preostalimi. Ne ravna vedno prav. Zanetil je denimo ogenj zaradi zavrnitve Uefe, ki Münchnu med eurom 2020 ni dovolila, da bi svoj mestni štadion okrasil v LGBTQ prijaznih barvah mavrice v okviru protestov proti spremembam madžarske zakonodaje,« so dali pri Politicu in se dotaknili tudi Slovenije.

Če bi se Čeferin naveličal športa, bi se lahko preizkusil v politiki

»Čeferin ima doma v Sloveniji polemičen odnos s premierjem Janezom Janšo. Lansko pomlad sta si izmenjala ostre besede, potem ko je Čeferin kritiziral Janševo upravljanje koronavirusne krize, zaradi česar je premier s prstom pokazal na tekme Uefe, ki so potekale med pandemijo z gledalci na tribunah. Če bi se Čeferin – priljubljena osebnost v Sloveniji – kdaj naveličal športa, bi se lahko vselej preizkusil v nacionalni politiki. Čeprav je za Politico zatrdil, da lahko s trenutnega položaja 'pomaga svetu' bolj kot z vodenjem svoje domovine,« so še obrazložili laskavo nominacijo Čeferina pri uglednem ameriškem časopisu.

Preberite še:

Komentarji: