Andraž Šporar izzval Matjaža Keka mesec dni pred Izraelom

Dvoboj Jana Oblaka in Samirja Handanovića na položaju št. 1. Slednji je bil ob zmago v 101. minuti tekme.
Fotografija: Andraž Šporar je zabil že 17 golov v majici Slovana iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava
Odpri galerijo
Andraž Šporar je zabil že 17 golov v majici Slovana iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava

Andraž Šporar igra v najboljši formi med vsemi napadalci, s katerimi bi lahko marca računal selektor Matjaž Kek. Nekdanji adut Olimpije tudi na Slovaškem trese mreže tekmecev kot za stavo, tudi nazadnje je prinesel Slovanu tri točke prav njegov gol.

Učinek slovenskih legionarjev po evropskih igriščih. FOTO: Delova Infografika
Učinek slovenskih legionarjev po evropskih igriščih. FOTO: Delova Infografika


Šporar je v 18 tekmah slovaškega prvenstva nanizal že 17 golov, kar je imeniten dosežek – če bi nadaljeval v podobnem slogu do konca sezone, ga bo klub iz Bratislave zelo težko zadržal v svojih vrstah. Slovan (bilanca 16-4-0) beži najbližjim tekmecem za velikih 14 točk, zato se obeta Slovakom konec tedna pravi športni spektakel. Slovan bo namreč v nedeljo odprl popolnoma novi štadion Tehelno polje, ni treba poudarjati, da je dobrih 20.000 vstopnic za tekmo s Trnavo že pošlo. Slovaški mediji že stopnjujejo »pripravljenost« na vrhunec nogometne sezone, lep objekt pa si bodo rade volje priklicali v spomin tudi Slovenci. Na njem je tedanja reprezentanca Matjaža Keka začela dokončno začela pisati drugo nogometno pravljico, ki je nato dobila vrhunec mesec dni pozneje z zmago nad Rusijo v Ljudskem vrtu in uvrstitvijo na mundial v Južni Afriki.



Andraž Šporar je zabil že 17 golov v majici Slovana iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava
Andraž Šporar je zabil že 17 golov v majici Slovana iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava


Prav Andraž Šporar bo nemara eden od glavnih Kekovih adutov tudi v boju za evropsko prvenstvo leta 2020, ki ga bodo Slovenci odprli 21. marca na gostovanju v Haifi v Izraelu. Roman Bezjak denimo še ni naravnal svojih strelskih naprav na Cipru, Robert Berić pa resda igra učinkovito v Franciji, toda le tedaj, ko dobi priložnost za igro, te pa mu odmerjajo s pipeto.


Oblak spet nepremagan


Živahen konec tedna je tudi za najbolj znanima slovenskima legionarjema v Evropi: vratarjema Samirjem Handanovićem in Janom Oblakom. Atletico Madrid spet ni prejel gola, čeprav je igral z neugodnim Villarrealom. Oblak na posebni lestvici vratarjev kotira na visokem drugem mestu (13 tekem brez prejetega gola), zaostaja zgolj za vratarjem Liverpoola Alissonom (15), ki je ostal nepremagan tudi v angleškem derbiju z Manchester Unitedom.

Trije aduti Atletica: Jan Oblak, Antoine Griezmann in Saul Niguez. FOTO: Reuters
Trije aduti Atletica: Jan Oblak, Antoine Griezmann in Saul Niguez. FOTO: Reuters


Zgodbo konca tedna so vendarle napisali v Toskani, glavni akterji pa so bili nogometaši Fiorentine in Interja ter sodniška ekipa na čelu z VAR. Osmoljenci nedeljskega večera so bili gostje iz Milana. Ti so vodili že z 1:3, nato pa prejeli gol za končnih 3:3 v 101. minuti tekme. V 96. minuti je namreč Interjev igralec igral z roko v svojem kazenskem prostoru, glavni sodnik Abisso pa je po petminutnem posvetu z videosodnikom in ogledom posnetka na lastne oči dosodil kazenski strel. Vratar Samir Handanović je bil pri tem nemočen. Inter je izgubil pomembni točki v boju za 4. mesto, ki vodi v ligo prvakov.

Branilec Stefan de Vrij je takole matiral svojega vratarja Samirja Handanovića. FOTO: AFP
Branilec Stefan de Vrij je takole matiral svojega vratarja Samirja Handanovića. FOTO: AFP


Najboljši trije španski klubi so ujeli odlično formo v ključnem delu sezone, to seveda velja tudi za Atletico, ki je nanizal tri gole brez prejetega gola – Rayo Vallecano, Juventus in Villarreal. To je zanj odlična napoved pred nadaljevanje sezone, že v nedeljo ga čaka zahtevno gostovanje v San Sebastianu, saj blesti tudi Real Sociedad. Povratna tekma z Juventusom v Torinu bo na sporedu šele 12. marca.


Zajc pri Bešiktašu


Drevi bosta aktivna še dva Kekova aduta. Benjamin Verbič bo v majici Dinama gostil pregnani Lugansk, veliko bolj intenzivna tekma pa se obeta Mihi Zajcu. Šempetrčan se bo soočil s svojim prvim pravim derbijem po selitvi iz Toskane v Istanbul. Njegov Fenerbahče bo gostoval pri Bešiktašu, prav zanimivo bo videti, ali bo dobil priložnost za igro na enem od najbolj akustičnih štadionov na svetu. Nazadnje je dočakal premiero v snidenju z reprezentančnim kolegom Nejcem Skubicem, v tekmi s Konyasporjem je igral 62 minut.

Preberite še:

Komentarji: