Boris Johnson podpira skupno kandidaturo VB za nogometno SP

Anglija, Škotska, Wales, Severna Irska in Irska združno za »World Cup« leta 2030.
Fotografija: Za izvedbo prvovrstnega športnega spektakla imajo Anglija, Škotska, Wales, Severna Irska in Irska že zdaj vrhunsko stadionsko infrstrukturo, v kateri je osrednje prizorišče londonski Wembley. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za izvedbo prvovrstnega športnega spektakla imajo Anglija, Škotska, Wales, Severna Irska in Irska že zdaj vrhunsko stadionsko infrstrukturo, v kateri je osrednje prizorišče londonski Wembley. FOTO: Reuters

Vlada premiera Borisa Johnsona je podprla potencialno skupno kandidaturo Anglije, Škotske, Walesa, Severne Irske in Irske za organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2030. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo sicer uradno kandidacijski postopek odprla šele prihodnje leto.

Ta čas poteka študija izvedljivosti projekta pod skupnim vodstvom nogometnih zvez Velike Britanije in Irske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem pa je Jonhson v pogovoru za britanski časnik The Sun dejal: »Zelo smo navdušeni, da bi nogomet pripeljali domov leta 2030. Mislim, da je to pravilna odločitev. Gre za dom nogometa, čas je pravi. To bo čudovita stvar za nas.«

Angleška nogometna zveza (FA) se je prek twitterja odzvala, da je navdušena nad vladno zavezo, ki bo vložila 3,2 milijona evrov za morebitno kandidaturo za mundial 2030.

Medtem pa so vse omenjene nogometne zveze v skupni izjavi za javnost poudarile, da vsaka od njih z vladnimi partnerji Združenega kraljestva ter Irske navdušena nad podporo britanske vlade skupni kandidaturi.

»Še naprej bomo preverjali študijo izvedljivosti in pripravili oceno morebitne skupne kandidature, še preden bo Fifa prihodnje leto uradno odprla kandidacijski postopek,« so zapisale nogometne zveze.

Anglija ni gostila svetovnega prvenstva vse od leta 1966, ko ga je prvič in zadnjič osvojila. Svetovno prvenstvo 2022 bo v Katarju, štiri leta pozneje pa bodo mundial skupaj gostile ZDA, Kanada in Mehika.

London, Glasgow in Dublin pa so med 12 izbranimi mesti, ki bodo letos gostila zaradi koronske krize preloženo evropsko prvenstvo.

Preberite še:

Komentarji: