Brez zmage in evropskega prvenstva, a za uteho drugo mesto

V deveti kvalifikacijski tekmi za EP selekcij do 21 let sta se Slovenija in Bolgarija v Celju razšli brez zmagovalca. Zadnje dejanje Slovencev bo v torek v Dijonu proti nepremagljivi Franciji.
Fotografija: Celjan Amedej Brecl (desno) je bil pred domačimi navijači soliden, a njegov bolgarski tekmec Nasko Milev ni bil v prav nič slabši dnevni formi. Foto Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Celjan Amedej Brecl (desno) je bil pred domačimi navijači soliden, a njegov bolgarski tekmec Nasko Milev ni bil v prav nič slabši dnevni formi. Foto Roman ŠŠipić

Le še štiri minute in sodnikov dodatek so slovenske nogometne upe ločili od zmage v deveti tekmi 9. kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo v Italiji in San Marinu. Po golu rezervista Luke Šušnjare v 63. minuti so bili na dosegu dodatnih kvalifikacij, a je gostujoči rezervist Tonislav Jordanov premagal Gregorja Sorčana s prostega strela z 18 m.

Tekmovalnih neznank za Slovenijo, ki bo v torek sklenila kvalifikacije v Dijonu proti nepremagljivi Franciji, praktično ni več. Uvrstitev med štiri najboljše drugouvrščene, ki se bodo za zadnji dve evropski vstopnici pomerili v dodatnih kvalifikacijah, je bilo dosegljivo le z zmagama v zadnjih tekmah. Teoretično upanje še obstaja, a je večja možnost glavnega zadetka na loteriji. Toda pretiranega razočaranja ne bi smelo biti. Slovenija je z 2. mestom v skupini okrepila svoj položaj v zgornji polovici evropskega nogometa, vprašanje je le, če bi lahko pustila še lepši vtis.

Še v torek s Francijo in slovenski selektor Primož Gliha bo lahko potegnil črto čez kvalifikacije. FOTO Jure Eržen/Delo
Še v torek s Francijo in slovenski selektor Primož Gliha bo lahko potegnil črto čez kvalifikacije. FOTO Jure Eržen/Delo


Pod taktirko selektorja Primoža Glihe v večini tekem ni ugajala, a je bila tekmovalna in taktično dovršena, kolikor so ji to omogočale razmere. V veliki meri se je selektor soočal s poškodbami vidnih posameznikov in še bolj z neprijetnim razvojnim procesom, ki v tej starostni kategoriji v pičlih nekaj mesecih povsem zavre obetavnega igralca (Alen Ožbolt) ali pa ga pospeši do preboja v člansko selekcijo (Jaka Bijol).


Premalo za uspeh


Včerajšnja tekma je bila preslikava prejšnjih. Gliha ni imel na voljo najboljših mož, pri čemer je najbolj pogrešal poškodovanega napadalca z nizkim bolečinskim pragom Jana Mlakarja. Slovenija je tako pobudo prepustila neugodni Bolgariji, ki je bila že doma z močnejšo zasedbo prepričljivo boljša s 3:0. Štirje njeni igralci so odtlej postali prvokategorniki, med njimi tudi krvnik slovenske A reprezentance Božidar Kraev. S taktično disciplino so naši upi držali ravnotežje v igri in svojo priložnost dočakala po akciji iz kota. Šušnjara je z glavo žogo le porinil v bolgarska vrata s 4 m. Gostje so izenačili po napaki slovenskega živega zidu, ki se je preveč raztegnil in Jordanovu omogočil, da je izenačil.

Komentarji: