Čeferin brez milosti: Agnelli v mojih očeh ne obstaja več

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za Sofoot spet ostro okrcal predsednika Juventusa Andreo Agnellija.
Fotografija: Aleksandra Čeferina po pestri pomladi čaka še bolj pestro poletje. Po nedeljskem finalu EP do 21 let že prihodnji konec tedna sledi veliki dogodek – vseevropsko člansko prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Čeferina po pestri pomladi čaka še bolj pestro poletje. Po nedeljskem finalu EP do 21 let že prihodnji konec tedna sledi veliki dogodek – vseevropsko člansko prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Pošteno povedano nismo točno vedeli, kaj se dogaja,« se je za Sofoot najodmevnejše nogometne zgodbe letošnjega leta spominjal Aleksander Čeferin. Tudi dobro obveščenega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) je šokirala napoved o ustanovitvi novega tekmovanja, tako imenovane superlige, ki pa se je nato v nekaj urah sesula kot hišica iz kart. Eden glavnih pobudnikov superlige je (bil) Andrea Agnelli, mož, ki mu je Čeferin vse do tedaj brezpogojno zaupal. Predsednik Zveze evropskih klubov (ECA) je, kot je kasneje odkril grosupeljski pravnik, ves čas igral dvojno igro.

»Občasno smo prejemali grožnje o delitvi, zaupne dokumente na to temo ... A tega nismo jemali preveč resno. Andrea Agnelli, ki je bil takrat predsednik ECA, je bil tudi član našega izvršnega odbora in nam neprestano zatrjeval, da nam res ni treba skrbeti. Predvsem zato, ker smo mi organizirali več srečanj s klubi, da bi jim predstavili novo reformo lige prvakov, reformo, za katero je glasovalo vseh 12 klubov upornikov. A naslednji dan so predstavili svoj fantimski projekt,« je nadaljeval Čeferin.

»Protagoniste lahko razvrstimo v tri kategorije. Andreo Angellija postavljam v prvo, osebno. V mojih očeh ta človek ne obstaja več. Mislil sem, da sva prijatelja, a mi je lagal v obraz do zadnje minute zadnjega dne, ko mi je zatrjeval, da mi ni potrebno skrbeti zaradi česarkoli, ko pa je dan prej podpisal vse potrebne dokumente za zagon superlige,« je nad italijanskim vplivnežem, potem ko je pred leti postal tudi boter Agnellijevi hčerki, razočaran Čeferin.


Vsi bodo morali trpeti posledice


Dodal je, da so v drugi kategoriji vodilni možje, za katere je mislil, da so mu blizu, a ga na poteze superligašev niso opozorili. V zadnjo katagorijo Čeferin uvršča tiste, s katerimi ni imel stikov.

»Njih ne krivim, a tudi oni bodo morali trpeti posledice svojih dejanj. Prek tega tekmovanja so vsi ti vodilni možje videli način, prek katerega bi lahko svojim klubom zagotovili neminljiv položaj na vrhu evropskega nogometa,« je dodal. »V ozadju se je res odvila socialna bitka, tudi zato so bili odzivi tako brutalni. Ima dvanajst multimilijonarjev pravico, da nam odvzame naš šport? Lahko denar kupi vse? Nogomet je več kot preprosta igra, je sestavni del naših držav, kultur in družb. Tudi zato so z oceno situacije povsem zgrešili. Kasneje sem jih vprašal: 'Kako niste videli, da hodite po dreku?' Z vsem denarjem in vsemi svetovalci, ki si jih lahko z vsem tem denarjem privoščijo ...« je začuden Čeferin.

Ta s sodelavci dela v boju z zadnjimi superligaši še ni dokončal, saj se Agnellijev Juventus skupaj z Real Madridom in Barcelono novemu tekmovanju uradno še ni odpovedal. Ostali klubi so že sprejeli kazen Uefe, ki pa bi lahko bila v primeru omenjene trojice še veliko hujša.

Preberite še:

Komentarji: