Čeferin in Infantino skupaj zatrla zamisel o ustanovitvi superlige

Fifa, Uefa in druge celinske krovne nogometne organizacije morebitne nove evropske klubske superlige ne bi prepoznale kot uradnega tekmovanja.
Fotografija: Tudi Aleksander Čeferin (levo) in Gianni Infantino (desno) sta se podpisala pod skupno pismo, v katerem odločno nasprotujeta morebitni ustanovitvi zaprte superlige. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
Tudi Aleksander Čeferin (levo) in Gianni Infantino (desno) sta se podpisala pod skupno pismo, v katerem odločno nasprotujeta morebitni ustanovitvi zaprte superlige. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo (Uefo) in preostalimi krovnimi celinskimi nogometnimi zvezami v skupnem pismu sporočila, da morebitne nove evropske klubske superlige ne bi prepoznala kot uradnega tekmovanja. Pod sporočilom za javnost je podpisan tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

»V luči nedavnih medijskih špekulacij o tem, da bi utegnili nekateri evropski klubi ustanoviti zaprto evropsko 'superligo', Fifa in šest konfederacij (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC in Uefa) še enkrat ponavljamo in odločno poudarjamo, da takšnega tekmovanja ne bi priznala niti Fifa niti ustrezna konfederacija,« je zapisano na spletni strani Uefe. Noben klub ali igralec, ki bi sodeloval v takem tekmovanju, posledično ne bi smel sodelovati v nobenem tekmovanju, ki ga organizira Fifa ali ustrezna konfederacija, v tem primeru Uefa.


Fifa in vse celinske organizacije z roko v roki


»V skladu s statutom FIFA in konfederacij mora vsa tekmovanja organizirati ali priznati ustrezni organ na njihovi ravni, Fifa na svetovni in konfederacije na celinski. V tem pogledu konfederacije priznavajo klubsko svetovno prvenstvo Fife v njegovi sedanji in novi obliki kot edino svetovno klubsko tekmovanje, medtem ko Fifa priznava klubska tekmovanja, ki jih organizirajo konfederacije, kot edina klubska celinska tekmovanja,« so še zapisali pri Fifi, ki jo vodi Gianni Infantino.

Realov predsednik Florentino Perez (v sredini, levo prvi mož PSG Nasser Al-Khelaifi) je zagovornik ustanovitve nove klubske superlige. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Realov predsednik Florentino Perez (v sredini, levo prvi mož PSG Nasser Al-Khelaifi) je zagovornik ustanovitve nove klubske superlige. FOTO: Charles Platiau/Reuters


V skupnem pismu, pod katerim je podpisan tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, so poudarili, da so univerzalna športna načela, solidarnost, napredovanje in izpadanje temelj nogometne piramide, ki zagotavlja nogometni svetovni uspeh in so kot taka zapisana v statutu Fife in ustreznih celinskih krovnih zvez.

V zadnjih letih so v medijih po Evropi začele vse bolj krožiti informacije o novi, zaprti superligi. Pred odhodom s predsedniškega stolčka je o tem javno spregovoril tudi nekdanji vodja Barcelone Josep Maria Bartomeu, ki je priznal pogovore svojega nekdanjega kluba za sodelovanje v tem tekmovanju.

Preberite še:

Komentarji: