Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferin o kontroverznem žrebu: Prehitro je še govoriti o posledicah

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se je po zasedanju izvršnega odbora ozrl na ponedeljkov ponovljeni žreb osmine finala lige prvakov.
Aleksander Čeferin se je z Uefo po žrebu v Nyonu znašel na udaru kritik. V četrtek na istem prizorišču sledi še žreb lige narodov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleksander Čeferin se je z Uefo po žrebu v Nyonu znašel na udaru kritik. V četrtek na istem prizorišču sledi še žreb lige narodov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 12. 2021 | 15:01
16. 12. 2021 | 16:17
5:00

»Zalomilo se je s programsko opremo. Uefa je po pogovorih s ponudnikom programske opreme odločila, da je potrebno ponoviti celoten žreb, saj se ni točno vedelo, kdaj je prišlo do napake. Odločili smo se, da bomo transparentni. Prehitro je še govoriti o posledicah. Nečesa smo se naučili. Jasno je, da gre za napako Uefe. Odvisni smo od tehnologije in morda bi morali biti malce manj. Žal nam je za napako, ki pa se dogajajo. Ne gre za človeško napako, temveč za tehnološko,« je povedal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Dotaknil se je tudi prihajajočega izrednega kongresa Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ko bi lahko potrdili tudi kontroverzno odločitev o prirejanju svetovnih prvenstev na vsaki dve leti.

»Prvi predlog, ki smo ga dobili s strani Fife, je bila izvedba izrednega kongresa, čemur pa smo skupaj s Conmebolom (Južnoameriško nogometno konfederacijo, op. a.) nasprotovali, saj nimamo dovolj informacij. Težko je podajati ocene, ko nimaš dovolj informacij. Za ponedeljek ne pričakujem ničesar korenitega, 211 zvez bo skupaj virtualno sestankovalo ... Vemo le, da bo delovni naslov Prihodnost nogometa. To lahko razkrije veliko, a tudi malo,« dodaja Čeferin.

Financial Times: Uefa bo pomagala s sedmimi milijardami

Po poročanju STA pri Uefi pripravljajo tudi paket finančne pomoči klubom zaradi posledic pandemije. To je bila ena od tem na seji izvršnega odbora, je potrdil Čeferin, ki pa ni želel razkriti več podatkov o paketu. Ta naj bi bil sicer po poročanju časnika Financial Times težak 7 milijard evrov.

Izvršni odbor Uefe je pregledal pripravo paketa za okrevanje v nogometu, je na novinarski konferenci po seji na daljavo povedal Čeferin, ki je dodal, da gre za idejo zagotavljanja ugodnih posojil evropskim klubom. Te je močno prizadela pandemija novega koronavirusa, ki je zaradi omejitev obiska nogometnih tekem močno zažrla v ključen vir prihodkov klubov.

»Različne organizacije in klubi, tudi Evropsko združenje klubov (Eca), so nas večkrat prosile za pomoč in mi se odzivamo,« je ob tem povedal Čeferin. Prvi mož evropskega nogometa sicer ni želel predstaviti podrobnosti paketa, ki se pripravlja in na katerem bo v naslednjem koraku delala Uefina finančna komisija. Slovenec na čelu evropskega nogometa tudi ni želel komentirati poročanja Financial Timesa, da gre za znesek 7 milijard evrov in da pri tem sodeluje z ameriško banko Citibank.

Sklad Apollo kupoval tudi v Sloveniji

Financial Times je na podlagi informacij, ki jih je pridobil od neimenovanih virov s poznavanjem dogajanja, poročal, da bi paket okrevanja lahko v prvem koraku zagotovil 2 milijardi evrov ugodnih posojil, kar bi se nato povečalo do 7 milijard evrov. Pri tem naj Uefa v zameno za pomoč banki ne bi dala del svojih televizijskih pravic, ampak bi nastopila v vlogi poroka s svojimi prihodki. Citibank naj bi bil izbran kot partner pred bankama Goldman Sachs in Macquarie ter skladom Apollo, ki je v Sloveniji znan kot kupec banke NKBM v sklopu njene privatizacije leta 2016.

Končno odločitev o paketu pomoči bi lahko Uefa sprejela na naslednji seji njenega izvršnega odbora marca ali prej, je še zapisal Financial Times. Čeferin ni želel odgovarjati na podrobnosti, je pa novinarju Financial Times ob tem dejal, da je dobro obveščen, a kljub temu nima vseh pravih informacij. »Gre za zadevo, ki je v delu,« je dodal.

Na seji izvršnega odbora je Uefa danes potrdila tudi nov načrt za trajnostni razvoj in okoljske zaveze do leta 2030, s katero bo organizacija 55 nacionalnih zvez okrepila svoje delovanje na področju okoljsko ozaveščenega delovanja. Čeferin je ob tem napovedal tudi Uefino kampanjo v podporo cepljenju, ki jo bo organizacija zagnala v prihodnjih dneh z objavo posebnega video oglasa. Kot je dejal, Uefa podpira cepljenje kot odgovor na pandemijo. Pri odgovorih na dvome glede cepljenja je »pomembno upoštevati znanost in operirati z dejstvi,« je dejal in napovedal, da v Uefinem videu nastopajo zdravniki.

Na četrtkovi seji je izvršni odbor sklenil tudi, da se izbor prireditelja evropskega prvenstva leta 2028 izvede skupaj z izborom prireditelja za EP leta 2032. Tako so odprte tudi prijave za leto 2032, je dejal Čeferin, ki je pojasnil, da se lahko države prijavijo za organizacijo le enega ali drugega turnirja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine