Danes je vadil tudi Jan Oblak, a še ni jasno, če bo lahko igral

Jutrišnji dvoboj z Grčijo bo velik test za slovensko nogometno generacijo.
Fotografija: Jan Oblak je izpustil dvoboj s Kosovom, bo okreval do dvoboja z Grčijo? FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
Jan Oblak je izpustil dvoboj s Kosovom, bo okreval do dvoboja z Grčijo? FOTO: Pau Barrena/AFP

Atene – Slovenska nogometna reprezentanca bo v jutri ob 20.45 po slovenskem času v Atenah odigrala zadnjo tekmo druge izvedbe lige narodov. Proti Grčiji bo poskusila osvojiti vsaj točko, ki bi ji prinesla prvo mesto v skupini 3 lige C in napredovanje v višji razred tekmovanja. Zdajšnjo slovensko vrsto tako čaka prva tekma z več pritiska.

Slovenija ima po petih tekmah 13 točk, Grčija pa dve manj. Obe ekipi sta še neporaženi. Neporažena pa je tudi Grčija na dosedanjih šestih medsebojnih obračunih s Slovenijo (tri zmage, trije neodločeni izidi). Da bo zahtevna tekmica, je pokazala že septembra v Stožicah. Z izidom 0:0 so bili takrat lahko bolj zadovoljni Slovenci, saj so Grki prevladovali, imeli več nevarnih strelov, nekaj jih je izvrstno obranil Jan Oblak (danes je vadil, a njegov nastop še ni potrjen) ter imeli žogo skoraj dve tretjini v svoji posesti.
 

Danes treniral tudi Verbič


Toda jutri bosta na igrišču drugačni ekipi, grška, ki je v nadaljnji preobrazbi iz obrambne v napadalnejšo, in slovenska, ki si želi ustvariti prepoznaven obraz. Slednja bo na prvi resni preizkušnji, saj gre za ligo B in posredno tudi za dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. Poraz bi bržčas vzel oboje.

Matjaž Kek pričakuje nove točke v Atenah. FOTO: Leon Vidic
Matjaž Kek pričakuje nove točke v Atenah. FOTO: Leon Vidic


»Pred nami je pravi izziv. Želimo si, da bi Slovenija izgledala tako, kot smo si zamislili, in da bi prišla do novih točk,« je v Atenah na novinarski konferenci pred tekmo povedal selektor Matjaž Kek. Dejal je, da ima kar nekaj težav, a danes so vadili vsi igralci, ki so v Grčiji, tudi Oblak in Benjamin Verbič, ki sta v nedeljo ostala brez nastopa proti Kosovu zaradi zdravstvenih težav.

»Jutri se bomo odločili, kdo bo igral. Na takšnih tekmah lahko igrajo le stoodstotno pripravljeni nogometaši. Z odgovornostjo, osredotočenostjo in dobro komunikacijo bomo zagotovo našli pravo rešitev,« je dejal Kek. Kot pavi, ga matematika in razmišljanje, kam bi jih zmaga (ali neodločen izid) pripeljala, ne zanimata kaj dosti. »Še vedno trdim, da je treba imeti zgrajeno reprezentanco, imeti koncept, sistem in to lahko pripelje do pravih rezultatov,« je poudaril selektor.
 

Kek pogreša več udarnosti


Tako Grki kot Slovenci so od septembrske medsebojne tekme doživeli nekaj sprememb v igralskem kadru. »A njihov način igranja ostaja enak. Njihova želja je velika, ampak ne more biti večja od naše,« je še dejal Kek in dodal: »To je mogoče prva tekma za to generacijo, ki nosi pritisk, odgovornost. Zelo bom vesel, če bomo opravili tudi ta test.«

Dejal je, da v slovenski igri še pogreša več udarnosti v zadnjih 20 metrih, a hkrati opozoril, da bo treba paziti na individualno kakovost Grkov in njihov zanos, ki pa bo vsaj malce manjši zaradi odsotnosti gledalcev. Tudi v Grčiji namreč veljajo strogi protikoronski ukrepi.

»Pričakujemo boljšo grško ekipo kot septembra, je močnejša kot takrat, ampak tudi mi imamo kakšnega igralca več. Z Grki se pretirano ne bomo ukvarjali. Imamo dovolj kakovosti, da bomo tekmecem poskušali vsiliti našo igro. Zagotovo pa vsaj od začetka ne bomo igrali na neodločen izid,» pa je povedal bočni branilec Jure Balkovec in dodal, da se bosta pomerili najboljši ekipi v skupini ter da zato pričakuje zelo dobro tekmo. »Upam, da se bomo na koncu veselili mi.«

Tekmo bodo sodili Španci Carlos del Cerro Grande, Juan Carlos Yuste in Roberto Alonso Fernandez.

Preberite še:

Komentarji: