Zlomil srca Jugoslovanov, po več kot 50 letih pa še čaka naslednika

Dino Zoff je leta 1968 na dveh finalnih tekmah ustavil Jugoslavijo, zdaj upa, da bo Italija z Gianluigijem Donnarummo vendarle prekinila evropski urok.
Fotografija: Gianluigi Donnarumma je v slogu slovitega soimenjaka Gianluigija Buffona v Rimu proslavljal z Giorgiem Chiellinijem. A ni šlo za gol proti Turčiji, temveč za uspešno posredovanje branilcev pred italijanskimi vrati. Italija je slavila s 3:0. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Odpri galerijo
Gianluigi Donnarumma je v slogu slovitega soimenjaka Gianluigija Buffona v Rimu proslavljal z Giorgiem Chiellinijem. A ni šlo za gol proti Turčiji, temveč za uspešno posredovanje branilcev pred italijanskimi vrati. Italija je slavila s 3:0. FOTO: Alberto Lingria/Reuters

Italijanska reprezentanca je začela euro s prepričljivo zmago nad Turčijo. Čeprav so proti vratom tekmecev v Rimu sprožili 24 strelov in zabili tri gole, obrambne sladokusce na Apeninih posebej veseli podatek, da Gianluigi Donnarumma skorajda ni imel dela. O čuvaju mreže, ki se mu izteka pogodba z Milanom, medtem ko ga povezujejo s Paris Saint-Germainom, je za dnevnik La Gazzetta dello Sport spregovoril legendarni vratar Dino Zoff.

 

Kam lahko seže Donnarumma?

Zelo visoko. Nima ceste, ima avtocesto pred seboj. Zelo je mlad in dozorel je v številnih odigranih sezonah v serie A. Nadaljuje tradicijo velikih italijanskih vratarjev.

 

Še pred 22. rojstnim dnem je igral 200. tekmo v serie A.

To so odlične številke. Že zdaj je dober, a se lahko še tako močno izboljša. Milan je tako visoko sezono zaključil zato, ker ima kompaktno moštvo in vratarja, ki mimo spusti zelo malo žog.

 

Je že med najboljšimi v Evropi?

Nerad delam lestvice. A upajmo, da nam bo junija lahko pomagal na euru, takrat se bo tudi meril z najboljšimi. To mora iz njega izvleči najboljše predstave.

 

Lahko Italija osvoji naslov?

Vrnila se je med favorite, a moramo počakati, na katere igralce bo v tem obdobju lahko računal selektor (Roberto) Mancini. Kot navijača azzurrov bi me veselilo, če bi se ta naslov lahko vrnil domov, glede na to, da nanj čakamo že od leta 1968.

V karieri je Dino Zoff branil za Udinese, Mantovo, Napoli in Juventus, ki ga je poleg Lazia in Fiorentine nato vodil tudi kot trener. FOTO: Jean-Paul Pelissier/Reuters
V karieri je Dino Zoff branil za Udinese, Mantovo, Napoli in Juventus, ki ga je poleg Lazia in Fiorentine nato vodil tudi kot trener. FOTO: Jean-Paul Pelissier/Reuters

 

Eden najboljših vratarjev na tržišču še vedno ni podpisal pogodbe z Milanom. Vaš komentar?

Cenil sem, da je fant vedno osredotočen na zelenico. Razmišljati mora le o izboljšavah tehnike, in to podrobno, nato pa nadaljevati v tem slogu. Kar zadeva ostalo, že ima dobro pogodbo in je že v velikem klubu. Gotovo mu bodo ponudili še boljše pogoje. Ni mu torej treba skrbeti. Vedno je govoril, da se dobro počuti kot rossonero.

 

Bi Milan moralo skrbeti?

Niti malo. Prepričan sem, da se bodo stvari uredile brez težav. Ne morem si niti zamisliti, da tako močan klub ne bi speljal tako pomembnega posla.

 

Kaj se je spremenilo za vratarje v primerjavi z vašimi leti aktivne kariere?

Tisti, ki so dobri, imajo vedno izvrsten občutek za postavljanje, to še vedno velja. Gotovo pa je z obrambami, ki so postavljene višje, potrebno tudi več hitrosti pri zapuščanju vrat.

 

In tudi igrati z nogami ter sodelovati pri pripravi akcij.

Pozabimo na to. Nikoli ne bom razumel: vratar bi moral tvegati čim manj. Tako pa je tveganja še toliko več ...

Preberite še:

Komentarji: