Firmino in Salah matirala Handanovića, Coman rešil Bayern

Liverpool je z dvema streloma v okvir vrat Samirja Handanovića dosegel dva gola in na prvi tekmi osmine finala LP ugnal Inter. Salzburg ustavil Bayern (1:1).
Fotografija: Chikwubuike Adamu je po spletu okoliščin dobil priložnost že v prvem polčasu obračuna z Bayernom in zablestel v vsega nekaj minutah s sploh prvim golom v ligi prvakov. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Odpri galerijo
Chikwubuike Adamu je po spletu okoliščin dobil priložnost že v prvem polčasu obračuna z Bayernom in zablestel v vsega nekaj minutah s sploh prvim golom v ligi prvakov. FOTO: Kerstin Joensson/AFP

Na Solnograškem je že lep čas vse v znamenju pričakovanja zgodovinske prve tekme izločilnih bojev lige prvakov. Salzburg slovenskega reprezentanta Benjamina Šeška se bo dvakrat udaril z münchenskim Bayernom, prvič doma, kjer pa Šeško žal ne bo nared za obračun sosedov, saj ga trener Matthias Jaissle po tem, ko se je pred dobrim tednom poškodoval na pokalni tekmi, ni uvrstil niti na klop za rezervne nogometaše. Tudi Bayern je v Mozartovem mestu močno oslabljen, saj igra brez kapetana in prvega vratarja Manuela Neuerja

Domači čuvaj mreže Philipp Köhn je moral prvič posredovati v 10. minuti, ko ga je po individualnem vložku preizkusil Serge Gnabry, domači strateg Jaissle pa je moral dve minuti kasneje zamenjati Noaha Okaforja, mladega napadalca, ki se bo na seznamu poškodovanih očitno pridružil Šešku, je nadomestil s Chikwubuikejem Adamujem. In to je bil prikriti blagoslov za rdeče bike, ki so ravno po zaslugi Adamuja po akciji Karima Adeyemija povedli z 1:0 in prvič v tem večeru premagali rezervnega vratarja Svena Ulreicha. Ta je moral biti po odličnem prodoru in strelu Brendena Aaronsona že čez nekaj sekund spet na mestu, da je preprečil povišanje vodstva.

Avstrijci onemogočili Poljaka

Ob povsem nevidnem poljskem asu Robertu Lewandowskemu ​je bil Gnabry najnevarnejši Bavarec, njegov poskus je v 40. minuti končal v bloku, nato pa po strelu Kingsleyja Comana v rokah domačega vratarja. Benjamin Pavard je v eni zadnjih akcij polčasa malce zaspal in na robu prekrška ustavil Adeyemija, a so angleški sodniki po krajšem VAR-pregledu odločili, da je bilo vse čisto. V drugi polčas so se serijski nemški prvaki pognali veliko odločneje in Coman je že v eni prvih akcij nevarno zapretil z razdalje. 

Bayern je opazneje stopil na plin šele po uri igre, ko je Gnabry poskusil zadeti s »škarjicami«, a mu je ponagajal Thomas Müller. Tudi sam je bil okoli 70. minute nevaren, a se razpoloženi Köhn ni dal, še bolj se je izkazal v 76. minuti, ko je z neposredne bližine ustavil Comana oziroma Gnabryja, ki ga je za zadnjih dobrih 10 minut tekme nato nezadovoljni Julian Nagelsmann zamenjal z Ericom Maximom Choupo-Motingom. Po novem bliskovitem prodoru Adeyemija bi lahko Adamu že v enem naslednjih napadov še zagrenil večer gostom, že premaganega Ulreicha je rešil Pavard. Kazen je prišla v enem zadnjih napadov rednega dela, ko je domačo mrežo po akciji Pavarda zatresel Coman.

Liverpool v zaključku tekme zlomil Inter

V prvi postavi Interja za večerni obračun na San Siru pa se je pričakovano znašel kapetan črno-modrih Samir Handanović, ki bo proti Liverpoolu odigral sploh prvo tekmo izločilnih bojev LP v profesionalni karieri. Jürgen Klopp se je nad Handanovića odločil poslati trio Sadio Mane-Mohamed Salah-Diogo Jota, Inter v svoji prepoznavni postavitvi 3-5-2 čaka na priložnost prek napadalnega dvojca Edin Džeko-Lautaro Martinez. V prvo postavo Liverpoola se je prebil tudi 18-letni vezist Harvey Elliott, ki se vrača po težji poškodbi in bo v prvi postavi odigral prvo tekmo lige prvakov v karieri.

Jürgen Klopp nadzira dogajanje v Milanu. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Jürgen Klopp nadzira dogajanje v Milanu. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

Liverpool je začel bolje, a prvo večjo priložnost je pred vrati gostov zapravil Lautaro Martinez, ki je z roba kazenskega prostora meril za las nenatančno. Odgovor Liverpoola je sledil v 14. minuti, ko je po prostem strelu eden najnižjih na zelenici, Mane, dobil skok na oddaljenejši vratici, a meril previsoko. Dve minuti kasneje se je zdelo, da bo Inter tisti, ki bo povedel, a je Hakan Calhanoglu po predložku najboljšega Interjevega moža Ivana Perišića zatresel prečko Alissona Beckerja.

Italijani boljši ves drugi polčas, nato pa ...

Drugi del prvega polčasa je bil veliko mirnejši, vsaj kar se tiče izrazitejših priložnosti, ožja Interjeva obramba je blokirala nekaj nevarnih poskusov gostov, tako je bilo tudi v 38. minuti, ko je prodrl Salah. Poskus Milana Škriniarja z glavo na drugi strani ni resneje ogrozil Alissona, ki je zlahka zadržal žogo tudi v enem zadnjih napadov prvega polčasa po poskusu Džeka. Klopp je v slačilnici za drugi polčas pustil Joto, ki ga je zamenjal Roberto Firmino. Precej bolje je v drugih 45 minut krenil Inter, na krilih glasnih milanskih navijačev so varovanci Simoneja Inzaghija (prek razigranih Perišića in Alessandra Bastonija) nanizali nekaj nevarnih napadov, ki pa so se praviloma razbijali na telesu vseprisotnega Virgila van Dijka.

Klopp je videl dovolj in po slabi uri igre opravil kar trojno menjavo, igro so zapustili Mane, Elliott in Fabinho, priložnost pa so dobili novinec iz Porta Luis Diaz, kapetan Jordan Henderson in Naby Keita. Diaz ni dolgo čakal in bi že v prvi priložnosti lahko matiral Handanovića, slovenskega vratarja je z novim odličnim posredovanjem verjetno rešil Škriniar. Po predložku v sredino je vratom Alissona nato na drugi strani igrišča zapreti Denzel Dumfries, a ni meril dovolj natančno. Po podobnem receptu je nato Liverpool povedel, rezervist Firmino je po predložku Andyja Robertsona matiral Handanovića z glavo. Ljubljančan nato v zaključku dvoboja tudi ni imel sreče, ko ga je po zaslugi odboja žoge od soigralca Škriniarja premagal še Salah.

Preberite še:

Komentarji: