Hotićev projektil Maribor približal finalu

V prvi polfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije je Maribor premagal Muro z 1:0.
Fotografija: Mariborski junak je bil Dino Hotić, ki je v 84. minuti zabil zmagoviti gol. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mariborski junak je bil Dino Hotić, ki je v 84. minuti zabil zmagoviti gol. FOTO: Tadej Regent/Delo

»Pomembna je zmaga,« je odleglo trenerju Maribora Darku Milaniču po prvih 90 minutah polfinalnega dvoboja proti Muri za pokal Nogometne zveze Slovenije. Vijolični so prišli do minimalne zmage z 1:0, potem ko je bil mož odločitve Dino Hotić. Ljubljančan je v 84. minuti s 24 m sprožil težko ubranljiv projektil pod prečko. Povratna tekma bo 24. aprila v Murski Soboti.

Kaj bo prinesel mariborski krizni sestanek strokovnega štaba, so se spraševali navijači vijoličnih pred dvobojem z najbolj neugodnim tekmecem v tej sezoni, ki je v treh ligaških tekmah dvakrat iztržil točko, enkrat pa prepričljivo zmagal. Vse do gola ni kazalo, da je Maribor čez noč doživel preobrazbo v igrivo in učinkovito moštvo. A je vseeno pokazal nekaj obrisov šampionskega moštva, saj je večji del tekme nadziral dvoboj, v katerem je bila Mura osredotočena na branjenje.

»Začeli smo s prekinitvami. Pet kotov, še nekaj predložkov. Nekatere odločitve sodnika bi lahko bile drugačne. V prvem polčasu je Mura izpeljala več nevarnih akcij, toda mi smo pokazali dovolj energije in bili zelo dobri,« je v pogovoru za Sportklub prvi polčas ocenil Milanič in poudaril, da zaradi dobrega vtisa ni bilo treba veliko spreminjati za drugih 45 minut igre.

Nihče si v prvem polčasu ni pripravil resnejše priložnosti. Vloga gostitelja je Maribor silila k napadalnejšemu pristopu, a še vedno dovolj previdnemu, da ni dopuščal bliskovitih akcij neugodnega tekmeca.

»Zgostili so sredino, tesno so pokrivali, težko jih je bilo prebiti,« je mariborski trener pohvalil obrambno postavitev Sobočanov in o nadaljevanju povedal: »V drugem polčasu smo ohranili vse odlike iz prvega in stopili še više, sad tega pa je bil fantastičen gol.« Milanič je razkril tudi nekaj taktičnih zamisli: »S tremi zveznimi igralci smo želeli, da po izgubljenih žogah postavimo blok.«


Mariborski kapetan Marcos Tavares je zapravil najlepšo priložnost na tekmi. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mariborski kapetan Marcos Tavares je zapravil najlepšo priložnost na tekmi. FOTO: Tadej Regent/Delo


Usodnih 24 ur manj počitka


Mariborčani so v drugem polčasu bolj ali manj igrali na polovici Mure, kapetan Marcos Tavares je v 59. minuti z glavo s 6 m zastreljal priložnost tekme. Zdelo se je, da bo soboški obrambni gard zdržal do konca. V napadu Mura ni bil kaj prida uspešna. Za igro na rezultat 0:0 je bila na koncu kaznovana, saj je Hotić z mojstrskim projektilom pod prečko zabil gol.

»Odločila je kakovost posameznika. Zdaj sem bil mož odločitve jaz, drugič bo kdo drug. Pomembno je, da nas bo ta zmaga dvignila,« je bil vesel Ljubljančan v vijoličasti opravi.

Mura v tej sezoni še ni bila v tako podrejenem položaju in tako nenevarna proti Mariborčanom. Trener Ante Šimundža je razkril, zakaj.

»V končnici nas je začelo zmanjkovati. Volje je bilo dovolj, toda telesno smo bili izčrpani, težave smo imeli z zadrževanjem žoge. Maribor je imel 24 ur več časa za osvežitev po ligaški tekmi in to se je v zadnjem delu tekme poznalo. Občutki so mešani. Bili smo delavni, v igri aktivni, želeli smo zabiti gol. Nekaj akcij je obetalo več, a je bila mariborska obramba uspešnejša,« je postavil piko na i Šimundža.

Komentarji: