Infantino pod preiskavo Švicarjev

Sporni prikriti sestanki med predsednikom Fife in švicarskim državnim tožilcem o dodelitvi SP Rusiji in Katarju. Bo Italijana doletela Blatterjeva usoda?
Fotografija: Gianni Infantino utegne izgubiti predsedniški stolček. FOTO: AFP 
Odpri galerijo
Gianni Infantino utegne izgubiti predsedniški stolček. FOTO: AFP 

Švicarsko tožilstvo je vložilo kazenski postopek proti predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianniju Infantinu, Posebni tožilec je preiskoval domnevno prikrite sestanke med predsednikom Fife in švicarskim državnim tožilcem Michaelom Lauberjem, zaradi ugotovitev pa je sprožil kazenski postopek.

Pretekli teden so primer dodelili posebnemu tožilcu Stefanu Kellerju, ki je preučil dogovore med Infantinom in Lauberjem, zaradi česar je slednji prejšnji teden ponudil odstop. Sestanki so potekali leta 2016 in 2017.

Gianni Infantino se je zavzemal, da je Katar dobil SP 2022. FOTO: Reuters
Gianni Infantino se je zavzemal, da je Katar dobil SP 2022. FOTO: Reuters


Posebni tožilec, ki je bil imenovan za pregled kazenskih ovadb zoper oba osumljena in druge vpletene, je našel znake kaznivega ravnanja, povezanega z nerazkritimi sestanki, je v četrtek sporočil organ, ki nadzira švicarske zvezne tožilce.
 

Sporni dodelitvi SP Rusiji in Katarju


Sodišče je prejšnji teden ugotovilo, da je Lauber prikril sestanek in lagal svojim nadzornikom, medtem ko je njegov urad preiskoval obtožbe o korupciji v zvezi s Fifo, vključno s tem, kako sta si Rusija in Katar pridobila pravico, da gostita svetovno prvenstvo v nogometu v letih 2018 in 2022.

Gianni Infantino je februarja 2016 nasledil Seppa Blatterja. FOTO: AFP
Gianni Infantino je februarja 2016 nasledil Seppa Blatterja. FOTO: AFP


Možna kazniva dejanja vključujejo zlorabo javnega položaja, kršitev uradne tajnosti, pomoč kršiteljem in spodbujanje teh dejanj, piše v izjavi organa. Keller je od švicarskega parlamenta zahteval tudi, da odvzame pravno imuniteto Lauberju, tako da bo tudi proti njemu mogoče sprožiti kazenski postopek.

Infantino in Lauber sta že pred tem zanikala obtožbe, Fifa pa za zdaj ni podala izjave na vloženi kazenski postopek.
Infantino je predsednik Fife postal februarja leta 2016, tri leta kasneje pa je bil izvoljen še za en mandat na čelu krovne nogometne zveze.

Infantino je nasledil Seppa Blatterja, ki so mu tako kot  kolegu iz Uefe Michelu Platiniju dokazali vpletenost v korupcijo.

Preberite še:

Komentarji: